- 26 July 2022
- Etichete ICR Venetia Expozitie Think brick IRCCU Venetia
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția găzduiește, în perioada 25 iulie – 3 august 2022, expoziția THINK BRICK, realizată de Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+ Triplex Confinium.
Adiacent expoziției, în data de 28 iulie 2022, va avea loc un masterclass pe tema restaurării și reconversiei clădirilor istorice ale Teatrului „La Fenice” și Hotelului „Hilton Molino Stucky” din Veneția și elemente comune ale acestora cu proiectul Triplex Confinium. Prelegerile vor fi susținute de arh. Francesco Amendolagine, profesor de istoria arhitecturii, arh. Paolo Tomasella, Ing. Dario Bragadin, arh. Cristian Blidariu, decan, și arh. Cristina Povian și arh. Diana Giurea, cadre didactice, din partea Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice Timișoara, prof. Grigore Arbore Popescu, director IRCCU Veneția.
Triplex Confinium este primul parteneriat strategic ERASMUS+ între școlile de arhitectură din Euroregiunea DKMT. În total, parteneriatul cuprinde cinci școli de arhitectură de dimensiuni diferite (FAU Timișoara, BME Budapesta, FA Debrecen, UAUIM București, FA Novi Sad, o facultate de geografie (SUSKO Sofia) și un departament de sociologie (UBB).
Triplex Confinium abordează lacunele și nepotrivirile dintre programele educaționale dedicate arhitecturii în țările partenere ale proiectului, printr-o analiza a discontinuităților spațiale vizibile de-a lungul granițelor Ungariei, Serbiei și României. Discontinuitățile puse în discuție, nu surprind însă exclusiv problemele managementului spațial ale acestui teritoriu comun. Ele se regasesc și în filosofia programelor de învățământ superior existente în cele trei țări vecine, mai exact, în zona metodologiilor de predare și a ariilor de cercetare specifice fiecărei școli. În mod natural, partenerii au căutat să identifice zonele de intersecție ce pot defini acest teritoriu comun. Un teritoriu ce poate fi cartografiat deopotriva în sens geografic (hinterlandul nostru comun), precum și academic, prin experiențe de învățare care să permită școlilor atingerea unui curriculum comun, compatibil transnațional. În acest sens, între 2019 și 2022, partenerii au conceput un program hibrid care a combinat diferite module educaționale cu un concurs internațional adresat studenților din cele trei țări vecine. Strategia de colaborare imaginară a pus accent pe potențialul de creștere al acestor școli, precum și pe numeroasele misiuni cu care viitorii arhitecți ai regiunii se vor confrunta prin operaționalizarea acestui teritoriu de tip hinterland.
Programul a fost, așadar, imaginat ca un curriculum internațional flexibil, cu trei componente principale: concursul deschis, școli de vară si sesiuni de dezbateri. Expoziția va evidenția unele dintre rezultatele noastre comune, concentrându-se pe două dintre componentele principale ale parteneriatului.
Concursul deschis Wienerberger THINK BRICK a fost o invitație adresată tuturor studenților și tinerilor profesioniști din România, Ungaria și Serbia de a se angaja într-o dezbatere bazată pe proiecte deschise care sa surprindă prin abordările propuse metodologii variate de a abordare a problemelor acestui hinterland. Cele 21 de proiecte depuse, au imaginat strategii sensibile de regenerare pentru un sit extrem de delicat, carierele de argilă ale fostei Fabrici Ceramica/ Bohn din Jimbolia (RO). Proiectele, au abordat istoria complexă a sitului, calitatea aproape arheologică a acestuia ca urmare a dispariției totale a fostelor instalații industriale, memoria colectivă a locului și impactul ei în cultura comunităților locale, imaginând scenarii de utilizare a sitului prin soluții durabile și fezabile din punct de vedere economic.
Școlile de vară (septembrie 2021 și aprilie 2022) au oferit studentilor școlilor partenere competențe de analiză și gândirea critică, de explorare a siturilor aparținând patrimoniului industrial și de implementare a unor strategii proiectuale adecvate realităților deja relevate. În acest sens, pe pereții galeriei vor fi proiectate, videoclipuri imersive care surprind o parte a acestui proces de învățare și experimentele de cartare artistica, realizate în situ în cadrul Atelierului Terra din Kikinda (SRB).
În plus, expoziția va prezenta modelele și proiectele concepute de studenții anului I ai FAUT pe parcursul semestrul de primăvară al anului academic 2021-2022. Proiectele au imaginat posibile extinderi arhitecturale ale fostul manej imperial din Kikinda, o importantă clădire aparținând patrimoniului Banatului istoric, recent transformată în principala sală de expunere a Muzeului Terra. În prezent, muzeul arhivează cele patru decenii de producție artistică rezultate în urma organizării anuale a Simpozionului internațional de sculptură în terracotta, Terra.
Proiectele expuse surprind atașamentul școlilor noastre față de aceste situri de patrimoniu, captive unor zone transfrontaliere prea puțin explorate, expunând o linie de cercetare și acțiune care credem că va fi definitorie nu numai pentru viitoarele noastre colaborări academice, ci și pentru dezvoltarea culturală și spațială a regiunii pe care o reprezentăm.
Amenajarea expoziției este completată de mai multe obiecte de design Arte Povera, în principal scaune, creeate pe tot parcursul anului 2021 în cadrul studioului de design interior al FAUT. Amplasate într-un aranjament complementar proiecțiilor video, colecția de scaune va oferi flâneur-ilor străzilor venețiene o binemeritată zonă de repaus și reflecție.
CURATORI: Cristian Blidariu, Cristina Povian, Diana Giurea
CUSTOZI: Ovidiu Micsa, Andreea Anghel