- 26 June 2024
- Tags Icr Institutul cultural Sezonul cultural romania polonia Nicolae grigorescu
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi inaugurat oficial în Polonia cu expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, ce reunește lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României, găzduită de Muzeul Național din Gdańsk la Palatul Cistercian în perioada 27 iulie – 28 octombrie 2024. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 27 iulie 2024. Reunind 44 de lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, provenite din colecția Muzeului Național de Artă al României, expoziția curatoriată de dr. Călin Stegerean și muzeografa Miruna Moraru, organizată în parteneriat cu ICR Varșovia, include și 49 de obiecte de artă populară din colecția etnografică a Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, în încercarea de a recrea atmosfera din tablourile expuse – peisaje rurale, portrete ale oamenilor simpli, subiecte rustice – expresia luminoasă, senină, a satului tradițional românesc la sfârșit de secol XIX, început de secol XX. Este prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești organizată în Polonia
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 va include 17 luni de evenimente culturale de excepție și schimburi culturale la o scară nemaiîntâlnită până în prezent în relațiile culturale dintre cele două țări.
Institutul Cultural Român, prin ICR Varșovia, va susține în cadrul proiectului expozițional o serie de activități conexe, menite să prezinte – prin dezbateri, prelegeri, concerte, ateliere, pe întreaga durată a expoziției – contextul istoric și cultural în care a creat pictorul român. Prima în serie va fi prelegerea susținută în data de 28 iulie 2024 de dr. Călin Stegerean, curatorul expoziției „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” și director al Muzeului Național de Artă al României.
De asemenea, sunt programate două reprezentații ale spectacolului „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul Festivalului Shakespeare din Gdańsk, în zilele de 28 iulie 2024, ora 18.00, și 29 iulie 2024, ora 19.30. Detalii și bilete: Program Festiwal Szekspirowski 2024 – Festiwal Szekspirowski
Pe toată durata Festivalului Shakespeare (26-29 iulie), la Forum Mall din Gdańsk va fi expusă instalația „Shakespeare Dimensions. Episode one” – un experiment scenografic virtual 3D, conceput de Vlad Drăgulescu, sub forma unui cub imersiv, în care universul shakespearian din piesa „Furtuna” este generat în întregime de tehnologia contemporană.
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.
În cadrul Sezonului sunt organizate zeci de evenimente: expoziții, concerte, spectacole de teatru și dans, proiecții de filme, dezbateri, dar nu numai. Inaugurarea sezonului polonez în România a avut loc în data de 21 iunie 2024 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu expoziția „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski”, curatoriată de prof. Anna Król, dr. Magdalena Ziółkowska și Wojciech Grzybała.
Nicolae Grigorescu s-a născut în anul 1838 la Pitaru, în Muntenia și de la vârsta de zece ani a intrat ca ucenic al pictorului Anton Chladek. A continuat ca pictor de biserici până în anul 1861, când a început studiile de pictură la Academia de Artă la Paris, în calitate de bursier al statului român. Din anul 1863 s-a alăturat grupului de artiști de la Barbizon descoperind pictura en plain air și subiectele legate de viața oamenilor simpli, petrecând în Franța, cu intermitențe, peste 30 de ani. În anul 1877 a fost chemat în țară pentru a documenta în imagini plastice desfășurarea Războiului de Independență a României. În anul 1890 s-a stabilit la Câmpina unde s-a stins din viață în anul 1907. Opera sa dedicată lumii satului românesc, prodigiosul său talent care a condus la racordarea picturii autohtone cu modernitatea europeană, imensa popularitate în rândul publicului larg au făcut să fie considerat pictorul nostru național. Expoziția din Polonia își propune să prezinte lucrările realizate într-o perioadă de căutări pentru definirea unei identități naționale căreia, preponderent, i s-au asociat expresiile lumii rurale, fie că era vorba de creația și tradițiile populare, de imaginea portului și chipului țăranilor sau de spiritualitatea proprie acestora.
Programul detaliat al evenimentelor prilejuite de inaugurarea Sezonului România-Polonia 2024-2025 va fi publicat în curând.