Miercuri, 28 ianuarie 2015, la Biblioteca Tehnică din Praga, va fi vernisată expoziția „Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a României", organizată de ICR Praga în parteneriat cu Ambasada României în Republica Cehă și Ambasada Republicii Cehe în România, cu prilejul aniversării a 160 de ani de la nașterea acestuia. Curator: prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.
Expoziția de fotografie propune o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 – 1929), o introspecție asupra viziunii sale despre arta totală a construcției, dat fiind faptul că Líman a fost cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a României. În cadrul acestei expoziții sunt etalate panouri fotografice reprezentative pentru creația sa arhitecturală, imaginile realizate prin tehnici noi în arta ilustrației, precum panorame și perspective sferice tip ,,fish eye” reflectând o nouă formă de citire a realizărilor sale.
Pe un alt palier, sunt prezentate documente originale, ce poartă semnătura sa olografă, scoase la lumină pentru prima dată din arhiva Castelului Peleș, corespondența sa cu diverși furnizori ai Casei Regale a României, fotografii originale ale membrilor familiei Líman și ale fiului său adoptiv, Constantin Ștefanovici, precum și planuri originale referitoare la contrucția Castelului Peleș, elocvente pentru creația celui care ,,niciodată nu neglijează un detaliu şi-şi pune tot sufletul în ceea ce face”, așa cum nota Regina Maria, şi un album monografic (în engleză și română), publicat de editura Igloo Media, privitor la viața și activitatea sa.
Expoziția a fost găzduită, și s-a bucurat de mare succes, de către Muzeul de Artă al României (2013 – clădirea fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, al cărei arhitect a fost chiar Líman pentru o scurtă perioadă de timp), Palatul Cotroceni, cu ocazia vizitei la București a președintelui Republicii Cehe (2014), fiind exportată apoi la Cluj, la finele lui 2014.
Expoziția rămâne deschisă în perioada 28 ianuarie – 21 februarie 2015.