- 19 June 2019
- Címkék Arhitectura Festival arhitectura londra Femei pionier Icr Icr londra Fundatia ratiu Arhitectura romaneasca
ICR Londra sprijină participarea românească la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Arhitectură din Londra (LFA), cea mai amplă manifestare de acest gen din Europa, dedicată anual celor mai interesante proiecte internaționale de arhitectură, design și urbanism.
În acest an, participarea românească – având ca temă creativitatea feminină în domeniul arhitectural – are două componente distincte: expoziția „Femeile din arhitectura românească/ Outstanding Women Architects in Romania”, realizată în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România, deschisă în galeria „Brâncuşi” de la sediul ICR Londra, în perioada 13-30 iunie 2019, și expoziția „Femei pionier din România în arhitectură/ Pioneer Romanian Women in Architecture”, realizată în parteneriat cu Forumul Arhitecților și Urbaniștilor Români din Marea Britanie, deschisă la sediul Fundației Rațiu în perioada 19-28 iunie 2019. Proiectul marchează cea de-a opta participare a României la Festivalul de Arhitectură de la Londra.
Expoziția „Femeile din arhitectura românească/ Outstanding Women Architects in Romania”, deschisă la sediul ICR Londra, realizată în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România, ilustrează cronologic, printr-o selecţie de fotografii și text, activitatea arhitectelor din România – de la pionierele arhitecturii românești din perioada interbelică și postbelică și până la cele mai reprezentative nume ale noii generații. Secțiunea dedicată perioadei interbelice o include pe Regina Maria, cunoscută pentru dragostea sa pentru arhitectură și pentru modelarea spațiilor cu care a intrat în contact, în timp ce perioada postbelică gravitează în jurul restauratoarelor care au avut un rol major în salvarea patrimoniului național construit. Nu în ultimul rând, perioada contemporană prezintă o selecție a proiectelor realizate de arhitecte premiate la ultimele ediții ale Anualelor și Bienalelor Naționale de Arhitectură, fiind luate în considerare și alte aspecte, precum implicarea tinerelor arhitecte în educația de arhitectură. Vernisajul a avut loc în data de 13 iunie2019 în prezența arhitecților Augustin Ioan, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din României și Silvia Pintea, curatorul expoziției.
Cea de-a doua componentă a proiectului este dedicată contribuției semnificative a femeilor arhitect din România pe plan britanic și internațional, cu accent pe contemporaneitate. Intitulat „Femei pionier din România în arhitectură/ Pioneer Romanian Women in Architecture”, proiectul cuprinde o expoziție realizată în parteneriat cu Forumul Arhitecților și Urbaniștilor Români din Marea Britanie, ce prezintă, prin intermediul a 16 panouri, rezultatele concursului de propuneri lansat de ICR Londra, UAR și RAUF în luna martie. Curatorul expoziției este dr. Maria Boștenaru Dan, cercetător la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
În urma analizării celor 75 de propuneri primite, juriul a selecționat 8 femei arhitect ce vor fi prezentate alături de pionierele Virginia Haret-Andreescu, Henrietta Delavrancea-Gibory și Ioana Grigorescu. Acestea sunt: Eliza Yokina (unul dintre cofondatorii Asociației De-a Arhitectura), Maria Cotescu (cunoscută pentru proiectarea clădirilor Căilor Ferate Române), Anastasia Stan (arhitectă emergentă ce activează în Marea Britanie, organizator de workshop-uri de arhitectură pentru copii la Royal Institute of British Architects), Ana Maria Zahariade (specialist în istoria și teoria arhitecturii, laureată a Premiului Herder în anul 2003), Silvia Demeter-Lowe (arhitecta Prințului Charles), Andreea Livia Ivanovici (arhitect, curator, editor al Revistei Arhitext, cofondator al NOVEMBarh), Oana Bogdan (arhitectă stabilită la Bruxelles, membră a Comisiei de Experți UNESCO a orașului Bruges din Belgia) și Lucia Dumbrăveanu (promotoare a arhitecturii moderne în România interbelică, soția arhitectului Horia Creangă). Expoziția, deschisă la sediul Fundației Rațiu, spațiu central și de prestigiu, mai include personalități istorice și contemporane cu impact în domeniu – Regina Maria a României, Prințesa Martha Bibescu, Julia Anna Gospodaru (fotograf de arhitectură, Grecia) și arhitecta Solange d’Herbez de la Tour (fondatoarea Uniunii Franceze a Femeilor Arhitect în 1960), precum și românce cunoscute în Marea Britanie: Doina Petrescu și Andreea Ailenei.
Cu prilejul vernisajului din data de 19 iunie, ICR Londra va organiza o discuție tip panel pe tema statutului actual al femeii in arhitecură, cu referire la arhitectele incluse în expoziție, la care vor lua parte Doina Petrescu - profesor la Facultatea de Arhitectură a Universității din Sheffield, Azlina Bulmer - Director de Relații Internaționale la Royal Institute of British Architects și Jane Duncan - fost Președinte al Royal Institute of British Architects, distinsă de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinul de Excelență al Imperiului Britanic (OBE). Conversația va fi moderată de Rosa Rogina, director de programe al London Festival of Architecture.
RAUF este o asociație formată din arhitecți, designeri și urbaniști români ce activează în Marea Britanie. Înființată în 2015, asociația a fost concepută pentru a facilita comunicarea și colaborarea dintre arhitecții și urbaniștii români din Marea Britanie. Forumul are ca misiune promovarea schimbului de informație și de bune practici între organizațiile de profil și membrii acestora, în domeniul mediului construit. În prezent, RAUF numără aproximativ 300 de membri și asociați.