- 14 May 2024
- Tags Icr Icr londra Ariane Coulondre Matthew Gale Constantin Brancusi
Curatorii Ariane Coulondre (Franța) și Matthew Gale (Marea Britanie) discută online despre opera lui Constantin Brâncuși miercuri, 15 mai 2024, în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Henry Moore și Institutul Cultural Român de la Londra. Discuția - care poate fi vizionată pe platforma ZOOM la ora locală 18:00 (20:00 - ora României) - va fi moderată de Jonathan Vernon.
Ariane Coulondre va susține în cadrul evenimentului online o prelegere intitulată „Brâncuși receptat în Franța și Marea Britanie” / "Brâncuși as He Is Preceived in France and Great Britain", iar dr Matthew Gale va vorbi despre „Brâncuși și Marea Britanie” / "Brâncuși and Great Britain".
ICR Londra a propus colaborarea cu Fundația Henry Moore din Marea Britanie în vederea susținerii și promovării în Regatul Unit a operei lui Brâncuși. Fundația Henry Moore a fost creată în 1977 în memoria artistului britanic Henry Moore (1898-1986), unul din cei mai influenți sculptori moderni din Marea Britanie, și are ca misiune promovarea artelor vizuale prin evenimente culturale și programe de cercetare. Fundația Henry Moore derulează în perioada mai - iulie 2024 Sezonul Brâncuși, care constă dintr-o serie de evenimente destinate cercetătorilor din domeniul artei, conversații și o conferință, pentru a aprofunda creația lui Constantin Brâncuși și infleunța lui asupra artiștilor britanici. Evenimentele dedicate sculptorului Constantin Brâncuși organizate în Regatul Unit au rolul de a reexamina relația lui Brâncuși cu Marea Britanie și influența lui asupra sculpturii contemporane.
Evenimentul online din 15 mai 2024 găzduit de Fundația Henry Moore și organizat cu sprijinul ICR Londra este unul din evenimentele importante ale Sezonului Brâncuși, la care participă doi curatori cu o vastă experiență curatorială și expertiză valoroasă – Ariane Coulondre, curator al retrospectivei Brancuși de la Centrul Pompidou din Paris și dr Matthew Gale, co-curator al ultimei expoziții Brâncuși din Marea Britanie, care a avut loc la Tate Modern, Londra, în 2004.
Ariane Coulondre este curator în cadrul Departamentului de Colecții Moderne de la Musée National d’Art Moderne, unde este responsabilă de colecția de sculpturi. Ea lucrează la Centru Pompidou din 2011 ca director al Departamentului de Management al Colecțiilor. Ariane Coulondre are în portofoliu expoziții precum Germaine Richier (Centre Pompidou, 2023), Le cubisme (Centre Pompidou, 2018), Fernand Léger, le Beau est partout (Centre Pompidou Metz, Bozar Bruxelles 2017-2018).
Dr Matthew Gale a fost curator la Tate din 1995-2022. Între 2006-2021 a condus întreaga echipă curatorială responsabilă de expozițiile de la Tate Modern. Dr Gale a fost curator alături al expoziției „Constantin Brâncuși. Esența lucrurilor“ alături de Carmen Gimenez, în 2004. În portofoliul său se mai află și expoziții precum Barbara Hepworth (cu Chris Stephens); Dalí & Film (2007), Joan Miró: The Ladder of Escape (cu Marko Daniel, 2011), Paul Klee: Making Visible (2013) sau Pierre Bonnard: The Colour of Memory (2019). Dr Jonathan Vernon este asistent universtar asociat al Oxford Brookes University. Publică frecvent articole despre artă contemporană în publicații precum Art History, The Art Newspaper sau Tate.
Henry Moore Institute, parte integrantă din Henry Moore Foundation, este unul dintre cele mai importante centre pentru studiul sculpturii în Marea Britanie, recunoscut pe plan internaţional pentru centrul expoziţional premiat, dar şi pentru centrul de cercetare şi documentare, activ în promovarea dezvoltării cercetărilor şi a publicaţiilor, cu scopul de a extinde înţelegerea şi valorificarea sculpturilor istorice şi contemporane. De-a lungul timpului, Institutul a mai prezentat, în cadrul unor expoziţii originale, nume consacrate ale sculpturii moderne europene ca Julio Gonzalez, Jean Arp, Paul Neagu, Jacob Epstein, Max Ernst, Hans Bellmer sau Louise Bourgeois.
Rezervări/înscrieri pentru vizionare: https://henry-moore.org/whats-on/ariane-coulondre-and-matthew-gale/