- 29 January 2019
- Etichete ICR ICR Stockholm Concert Dana Dragomir Consiliul UE
ICR Stockholm împreună cu
Ambasada României în Regatul Suediei au inaugurat seria de manifestări și
proiecte culturale dedicate preluării Președinției Consiliului UE de către
România, printr-un recital al cunoscutei naiste Dana Dragomir, acompaniată de pianistul suedez Mathias Hellberg. Cei doi artiști au interpretat la nai și pian
muzică de inspirație folclorică românească, dar și melodii pop internaționale
și suedeze cunoscute din repertoriul Danei Dragomir.
Evenimentul a avut loc în data de 29 ianuarie 2018, începând cu ora 18.00, în sala Barockhallen din incinta Muzeului de Istorie de la Stockholm. Proiectul a făcut parte din strategia ICR de promovare a patrimoniului cultural artistic românesc și familiarizarea publicului suedez cu muzică de inspirație folclorică românescă. Concertul a fost urmat de o recepție oficială, organizată de către Ambasada României în Regatul Suediei.
Dana Dragomir, cunoscută ca „Regina naiului”, este cel mai bine vândut artist instrumental din zona scandinavă (peste 1.000.000 de albume în Scandinavia și câteva milioane în toată lumea). Modernă și inovativă, muzica Danei Dragomir combină stilurile pop, new age și world music. Primul său mare succes ce i-a adus și consacrarea în Suedia l-a înregistrat în anul 1991 odată cu cântecul Mio my Mio, scris de Benny Andersson și Björn Ulvaeus de la ABBA. Versiunea ei instrumentală a devenit un mare succes și a rămas în topurile suedeze timp de zece săptămâni, ajungând pe primul loc. De atunci, renumele său a cuprins întreg mapamondul, înregistrând 10 albume și numeroase compilații, susținând numeroase recitaluri, inclusiv în prezența familiei regale a Suediei. Cel mai recent album, Frost, a fost lansat în Suedia în 2015 și cuprinde aranjamente pentru muzică corală și de nai după colinde românești și occidentale, muzică cultă, dar și prelucrări ale unor motive tradiționale scandinave.
În deschiderea evenimentului, prim-vicepreședintele
Parlamentului Suediei, doamna Ǻsa Lindestam și Ambasadorul României în Suedia, domnul
Iulian Buga au susținut discursuri.
În alocuțiunea sa, ambasadorul român a vorbit despre contextul politic dominat de provocări în care România își va exercita prima Președinție a Consiliului Uniunii Europene și a insistat în mod deosebit pe relevanța mai mare decât oricând a obiectivului principal al Președinției românești, așa cum este reflectat și confirmat de motto-ul ales: întărirea unității și coeziunii dintre Statele Membre ale Uniunii Europene. A fost, de asemenea, subliniată semnificația deosebită a Summit-ului informal din luna mai 2019, de la Sibiu, pentru conturarea principalelor direcții în care va merge Uniunea Europeană în viitor.
La rândul său, reprezentantul conducerii Parlamentului Suediei a apreciat pozitiv prioritățile Președinției României, în mod special accentul pe unitate și coeziune și a exprimat sprijinul instituției pe care o reprezintă pentru mandatul actual al Președinției Consiliului Uniunii Europene. A subliniat rolul important al Parlamentelor naționale în dezvoltarea relațiilor bilaterale și a dialogului politic dintre Statele Membre ale Uniunii Europene precum și în promovarea unui nivel sporit de unitate și coeziune la nivelul UE, în special în baza atribuțiilor legate de aplicarea principiului subsidiarității.
Prin buna cooperarea dintre ambasadă și ICR Stockholm s-a reușit organizarea unui eveniment care s-a bucurat de apreciere deosebită din partea publicului (peste 200 de persoane), care a inclus reprezentanți ai autorităților suedeze (participare la nivel de șef de protocol și director de spațiu MAE), membri ai Parlamentului, ai corpului diplomatic acreditat la Stockholm, reprezentanţi mass-media, ai mediului de afaceri, ai unor organizaţii non-guvernamentale și ai comunității românești din Suedia, precum şi profesionişti din mediul cultural şi academic.
Recitalul naistei Dana Dragomir, acompaniată de pianistul suedez Mathias Hellberg, a cuprins o serie de piese de inspiraţie folclorică românească, printre care: Ciocârlia, Hora Staccato, Șapte văi și-o vale adâncă, Prelucrare Huțulca și Potpuriu folcloric şi a fost foarte apreciat de publicul prezent.