Marţi, 19 mai, ora 19.00, la Librăria de artă Konst-ig din Stockholm, va fi lansată cartea Epoca de Aur pentru copii a artistului Ştefan Constantinescu, o carte de artist în format pop-up, în care perioada dictaturii ceauşiste se împleteşte cu prima parte a vieţii artistului. Pornind de la momente din istoria personală şi momente cheie ale perioadei supranumite „Epoca de aur", artistul ilustrează ultimii 20 de ani ai regimului comunist în România.
Volumul a fost publicat în trei ediţii. Un exemplar din prima ediţie a fost achiziţionat de Moderna Museet, Stockholm, pentru colecţia sa de artă. În România, cartea a fost lansată pe data de 17 decembrie 2008, atrăgând atenţia publicului prin originalitatea conceptului şi a graficii. Realizată în condiţii tipografice deosebite, această carte interactivă este un produs unic pe piaţa culturală contemporană.
Ştefan Constantinescu s-a născut la Bucureşti în 1968. În acelaşi an, Nicolae Ceauşescu, în calitatea sa de nou Secretar General al Partidului Comunist, a luat atitudine printr-un discurs public împotriva invadării Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia. Momentul i-a adus faima de lider comunist independent de Moscova şi un tratament preferenţial din partea Occidentului. Ştefan a crescut în timpul Epocii de aur a lui Ceauşescu, care a dat României pe Nadia Comăneci, autoturismul Dacia şi turismul infloritor de pe litoralul Mării Negre, dar şi raţionalizarea alimentelor, demolarea unei mari părţi a Bucureştiului şi mutarea forţată a populaţiei. Cutremurul devastator care a zguduit Bucureştiul în 1977 este descris şi el în carte. Povestea se încheie în 1989 cu înlăturarea lui Ceauşescu de la putere. În noaptea de 20 decembrie 1989, angajaţii întreprinderii Decorativa, unde lucra Ştefan Constantinescu, au fost chemaţi de urgenţă la serviciu pentru a confecţiona două pancarte suplimentare pentru mitingul programat a doua zi, care avea să fie ultima demonstraţie de putere a dictatorului.
Ştefan Constantinescu este unul dintre cei trei artişti români care vor expune la Pavilionul României de la Bienala de la Veneţia din 2009.
Din 1994, locuieşte şi lucreză la Stockholm. Cu ocazia lansării cărţii sale pop-up la librăria Konst-ig, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează o vizionare a noului său film, Troleibuzul 92, una dintre cele două lucrări pe care Ştefan Constantinescu le va prezenta la Bienala de la Veneţia.
Proiectul reprezintă o colaborare între Institutul Cultural Român de la Stockholm, Konst-ig, IASPIS, Swedish Arts Grants Committee, Labyrint Press şi Pionier press.