Balkan Ballerinas la Sofia și Belgrad cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale sprijină două reprezentații ale spectacolului Balkan Ballerinas la Sofia și Belgrad, în datele de 4 și 7 septembrie, creat de Platforma 13.

Balkan Ballerinas este un performance care își propune să chestioneze granițele corpului prin raportarea la identitatea est-europeană și balcanică. Inspirat de stigmate și stereotipuri identitare create de Occident și proiectate asupra Balcanilor, performance-ul realizează o radiografie a culturii balcanice. Un corp ca zonă de tranziție, între două instanțe – mândrie și rușine, trecut și prezent, folclor și rave, balet și manele. Pornind de la conceptele de balcanism și postcomunism se investighează un corp reactiv care atacă prejudecăți, modele normative și delimitări geografice, politice și culturale.

Performance-ul face parte dintr-un proiect mai amplu, care reprezintă un studiu al situației culturale din țările balcanice și care are ca finalitate un spectacol de dans, un documentar și un studiu antropologic. Având la bază spectacolul omonim, proiectul își propune să chestioneze granițele corpului prin raportarea la identitatea est-europeană și balcanică..

„Corpul e strâns legat de societate. Strângem în noi și reacționăm la toate cutumele sociale cu care suntem crescuți. Deci societatea în care trăim ne condiționează și modul în care ne mișcăm. Asta pe de-o parte; pe de altă parte, proiectul dă și o radiografie, prin dans, a punctului cultural în care ne aflăm, a intereselor care există în lumea artistică. Dar, poate mai mult decât orice, Balkan Ballerinas pune o întrebare despre identitatea noastră culturală: cum arată felul în care ne mișcăm cine suntem?” – Anca Stoica

Spectacolul omonim va avea în centru un corp reactiv la granițe, prejudecăți și modele normative, va cerceta diversele subculturi balcanice din postcomunismși se va bucura de un turneu regional, după cum urmează:

Coregrafii Anca Stoica și Sergiu Diță: absolvenți ai UNATC, licență și master în Artele spectacolului-Coregrafie, și ai Academiei de Dans și Performance CNDB. Aceștia activează ca și colectiv artistic sub numele de Platforma 13. Colectivul a avut ca primă activitate crearea unui performance pentru Bucharest Biennale 10, apoi a continuat să aducă dansul contemporan în spații neconvenționale, inclusiv prin festivalul de artă murală Artown din Ploiești. Platforma 13 a realizat intervenții stradale și ateliere în aer liber de dans contemporan, precum și intervenții în festivaluri sau proiecte care promovează alte modalități de exprimare artistică, contribuind la vizibilitatea dansului contemporan în formule de tip hibrid.

Performerii Andreea Vălean și Sofia Sitaru-Onofrei. Absolvente a UNATC, licență și master în Artele spectacolului-Coregrafie și ale liceului de coregrafie Floria Capsali. Ambele colaborează atât cu instituții de stat, precum Opera Națională București, cât și cu sectorul independent al dansului contemporan.


Echipa
Concept & Coregrafie: Anca Stoica & Sergiu Diță
Performeri: Sergiu Diță, Sofia Sitaru-Onofrei & Andreea Vălean
Sound Design: RAW Creatives
Muzica: Daniel Stănciucu, Adrian Piciorea, David Luncă
Lighting Design: Dorian Bolca
Studiu antropologic: Laura Maria Ilie
Producția: Platforma 13