- 24 August 2022
- Etichete Tudor Banuș ICR Muzeul Naţional al Ţăranului Român Fantome şi Fantezii
„Idealul
către care am tins întotdeauna a fost opera de artă de sine stătătoare”, afirmă
Tudor Banuș despre parcursul său, în contextul expoziției Fantome şi
Fantezii de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, care poate fi vizitată
până pe 28 august. Expoziția prezintă peste 90 de lucrări, multe expuse pentru
prima oară, fiind o trecere în revistă a părţii grafice a operei lui Tudor
Banuş, plecând de la desene publicate în marea presă internaţională (The New
York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustraţia de carte (Les
Fantaisies de Tudor Banuş, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia
Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem – poeme de
Şerban Foarţă după desene de Tudor Banuș, Ed. Vinea) şi ajungând la lucrăriautonome.
„De ani buni de zile îmi dau singur comanda, fie că e vorba de tablouri în ulei, fie de grafică pe hârtie. Deseori, un desen început pe hârtie poate fi început în creion și acuarelă, apoi tratat cu acrilice și terminat în ulei. În ceea ce privește conținutul, libertatea fiind totală, eu fiind propriul meu comanditar, mi-am găsit alte repere. Punctul de plecare nu mai este un fapt de societate, o alegorie filozofică sau o situație politică... Scot lesa și zgarda rațiunii de pe mână și creion și le las să se zbenguie, fără nici o obligație de rezultat! De-abia când ceva binevoiește să apară pe hârtie din acel misterios subconștient, îi permit "rațiunii" să arunce o privire și să-și dea și dumneaei cu părerea... E un fel de colaborare cu o entitate necunoscută, dar întotdeauna dispusă să-l îndatoreze pe "stăpânul" ei...”, mărturisește Tudor Banuș.
În deschiderea expoziției, artistul a participat, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la conferința Fantome actuale și fantezii desuete, moderată de jurnalista Rodica Sărmaş, în care a explicat conceptul și viziunea care au stat la baza expoziției și a lucrărilor expuse.
„Expozitia Fantome si Fantezii este o cale de acces către un gen de artă care valorizează trecutul printr-o grafică ce trimite, ca tehnică, la gravură. E o ușă deschisă larg spre celălalt, aproapele nostru, pe care-l invit la un dialog amical”, subliniază Tudor Banuş. Artistul, născut la București, a împlinit 75 de ani pe 8 iulie, iar în urmă cu 50 de ani s-a stabilit la Paris, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea şi în prezent.
„Desenul de presă și de carte mi-au adus, uneori, mari bucurii, dar alteori au avut doar o funcție "alimentară", cu alte cuvinte m-au ajutat să trăiesc. Uneori, tema de ilustrat avea o suficientă anvergură literară sau spirituală, permițându-mi să acopăr cererea editorială și eventual să o depășesc. Dar sute de alte desene le-am scos din circulație, pentru motive lesne de înțeles. O selecție din desenele ce satisfăceau așteptările mele, atât în conținut cât și pe plan formal, se pot vedea astăzi în expoziția "Fantome și Fantezii" de la Muzeul Național al Țăranului Român”, povestește artistul. „Am lucrat cu mare plăcere la "Enciclopedia Zmeilor" a lui Mircea Cărtărescu, datorită calității excepționale a textului. Alte comenzi au fost adevărate "galere", cum spun francezii, adică muncă de "sclav". Dar pe tot parcursul am încercat să mă apropii de singurul statut ce-mi convenea perfect: acela de artist independent”, continuă el.
„Ce este un artist veritabil? Este creatorul care revelează acel aspect al lumii care nu mai fusese remarcat până în acel moment. Este vorba, desigur, despre lumea noastră, dar privirea îi aparține în exclusivitate. Secretul stă ascuns în talentul artistului – în cazul pictorului, în tehnica și știința desenului, în culoare și armonizarea nuanțelor, în compoziție și, nu mai puțin, în empatia pe care aceste haruri le revelează privitorului”.
Tudor Banuş a absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. Ulterior a studiat pictura la Ecole Superieure des Beaux Arts,în Paris. Din 1976 a colaborat cu peste 50 de ziare și reviste printre care:Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express, Le Point, Tokyo Business, Marianne etc. A avut peste 80 de expozitii personale în Franța, Statele Unite, România, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Suedia. A ilustrat peste 30 de cărți, printre care Jules Verne, Grimm, Thomas Jefferson, Jack London, Didier Decoin, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu, Șerban Foarță etc. În anul 1979, a obținut premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret în Franța: Muzicanții din Bremen de frații Grimm. În 2004, Ministerul Culturii din România i-a decernat Premiul Național pentru ilustrarea cărții Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu.