Artista Alexandra Oancea participă la Bienala Internațională de Artă Contemporană și Design de la Florența

În perioada 14-22 octombrie 2021, la Fortezza da Basso din Florența, va avea loc cea de-a XIV-a ediție a “Florence Biennale” – Bienala Internațională de Artă Contemporană și Design de la Florența, festival ce reunește pe o suprafață de 11.000 mp peste 600 de artiști din 85 de țări și peste 1500 de opere expuse. Tema ediției din acest an este „I AM YOU – Individual and Collective Identities in Contemporary Art and Design” – „EU SUNT TU – Identități Individuale și Colective în Arta și Designul Contemporan”.

Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma susține la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența participarea artistei plastice Alexandra Oancea, selectată de organizatorii Bienalei pentru a expune o lucrare intitulată „Curaj” (60x90 cm, lei pe pânză, 2020). Lucrarea a fost una dintre cele mai apreciate la expoziția personală „Io Sono!”, găzduită de Accademia di Romania in Roma în septembrie 2020.

“In pictura mea, îmi caut inspirație in acele elemente care ne definesc lumea; varietatea culturală, identitatea folclorică, diversitatea sentimentelor și felul in care ni le exprimăm, folosind uneori obiecte care pot deveni sau sunt simbol, într-un limbaj universal. Portretele devin un mijloc de comunicare a sentimentelor și nu au scopul de a reprezenta figura umană într-un mod ilustrativ, descriptiv. Ele nu se vor a fi reprezentări realiste ale figurii umane sau reproduceri stricte ale realității, ci simboluri, metamorfoze. Ele reprezintă sentimente, probleme ale societății si ale vieții de fiecare zi, întruchipează trăiri universale care le transforma in Personaj. Eu le numesc portrete ale sentimentelor.” (Alexandra Oancea)

Cea de-a XIV-a ediție a Bienalei de la Florența se va desfășura în perioada 14-22 octombrie 2022 la Pavilionul Spadolini și la Pavilionul Cavaniglia de la Fortezza da Basso, în Florența. Numărând peste 600 de artiști veniți din 85 de țări (dintre care 11 vor fi din România), evenimentul este patronat de instituții publice italiene și internaționale și este susținut de numeroși sponsori și parteneri. Programul Bienalei va cuprinde evenimente, performances, workshops, conferințe, precum și prezența invitaților de onoare. Toate lucrările expuse intră în competiție pentru două premii: 1. Premiul Internațional pentru Artă „Lorenzo il Magnifico”, la categoriile: artă ceramică, desen, caligrafie și printmaking, instalație e artă, bijuterii de artă, mixed media, new media art, pictură, artă performativă, fotografie, sculptură, arte textile, artă video; 2. Premiul Internațional pentru Design „Leonardo Da Vinci”, la categoriile: arhitectură și design urbanistic, design industrial și de produs, design de bijuterii și fashion design, design de interior, design grafic și pentru comunicare, design tehnologic și game design. Juriul internațional evaluează lucrările artiștilor și ale designerilor în perioada Bienalei, iar câștigătorii vor fi anunțați la ceremonia care se va ține duminică, 22 octombrie 2023.

Premiul pentru întreaga carieră a acestei ediții a Bienalei de Artă și Design de la Florența  va fi acordat cunoscutului artist fotograf și film-maker american David LaChapelle și renumitului arhitect, artist și inginer spaniol Santiago Calatrava, care vor ține discursuri și își vor expune lucrările în cadrul Bienalei.

***

ALEXANDRA OANCEA Născută in 1984, a absolvit secția de Scenografie în cadrul Universității Naționale de Teatru si Cinematografie I.L. Caragiale, București. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici si membru al Scolii Romane la Roma. In 2006, a debutat la Teatrul Nottara, București, cu spectacolul “Travestiuri” in regia lui Dan Vasile. Au urmat alte proiecte teatrale, musical si scurt-metraj si, in paralel, participarea la expoziții de pictură și fotografie în țară si străinătate (Italia, Germania, Spania, Danemarca, Statele Unite, Singapore) Dintre cele mai importante, Ateneul Roman (Y@A), Casa George Enescu (Y@A), Balul de Cristal, organizat de Casa Regala a României (Y@A) , Festivalul Intl. de Teatru de la Sibiu, Quadriennala de la Praga, Kunstart- Bolzano, ArtVille- Copenhaga, Berliner Liste- Berlin, Urban Nation Museum, Berlin. Intre 2015 si 2018 expune permanent la Reginart Art Gallery, un studio/galerie deschis impreuna cu familia la Roma. In 2018, a participat digital la Art Stage Singapore, Bbuzzart Gallery si in 2019 la „See me” New York, ChaShaMa Gallery. In 2020 a avut loc expoziția personala „Io sono” in cadrul Galeriei Accademia di Romania, Roma, Italia, iar in 2021 participa la Expozitia „Fuori confini’’ , Porto di Traiano, Roma. In 2019 a primit o Rezidenta Artistica la Urban Nation Museum, Berlin, Germania, iar intre 2020-2022 bursa Vasile Pîrvan in cadrul Accademia di Romania, Roma, Italia.