Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România, marcată la ICR Tel Aviv

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului din România a fost marcată la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, printr-un eveniment literar, organizat în colaborare cu Ambasada României în Israel. Manifestarea literară a avut loc la sediul ICR Tel Aviv, în data de 6 octombrie, și a inclus prezentarea în Israel a volumului „Viață șocantă. Scrieri despre evrei” (2021, Editura Saga) de Laszlo Alexandru.

Programul serii, moderat de Martin Salamon, director ICR Tel Aviv, a fost deschis de intervenția înregistrată a editorului cărții, Adrian Grauenfels, directorul editurii Saga. Acesta a menționat câteva detalii din procesul de publicare al cărții, influențat în mod inevitabil de restricții impuse la nivel mondial ca urmare a situației curente. În prezentarea sa, editorul a mărturisit că volumul „este o oglindă a unui secol și jumătate de interacțiuni și ciocniri între evrei și neevrei, pe teritoriul unei Românii frământate de două războaie mondiale”.

Evenimentul a beneficiat de participarea E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, care a amintit, în deschiderea alocuțiunii sale, activitățile dedicate comemorării Holocaustului din România organizate de Ambasada României în Israel în acest an, precum și importanța și amploarea activității întreprinse de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în vederea combaterii antisemitismului și prezervării memoriei victimelor Holocaustului, un proiect central al acestei instituții fiind crearea și dezvoltarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, „un muzeu al contribuției evreilor la modernizarea României și un muzeu al Holocaustului”. În continuarea alocuțiunii sale, E.S. Radu Ioanid a vorbit despre cele două părți ale volumului, prima dedicată unor personalități evreiești care au fost persecutate de autoritățile locale și a doua menționând personalități culturale românești care au manifestat tendințe antisemite, de-a lungul istoriei. În acest context, acesta a menționat că „antisemitismul a fost o tradiție populară în România, începând cu secolul XIX, și a fost și o puternică tradiție culturală. El nu a dispărut. (...) Acest lucru este o realitate.” În finalul intervenției sale, Ambasadorul a ținut să-l felicite pe autor „pentru curajul lui, pentru acribia cu care a scris, pentru modul neiertător în care i-a demascat pe antisemiții din România de astăzi și pe negaționiștii Holocaustului”.

Autorul volumului, prof. Laszlo Alexandru a participat la eveniment prin transmisiune online din Cluj și a oferit câteva detalii despre modul în care și-a început activitatea literară de combatere a antisemitismului. Aflat într-o strânsă relație de colaborare profesională și amiciție cu scriitorul Paul Goma, autorul a observat, pe parcursul anilor, „o înăsprire și o radicalizare antievreiască a sa” care s-a reflectat atât în corespondența privată, cât și în scrierile publice. Sub impulsul „verificării unor informații care deveneau tot mai scandaloase”, Laszlo Alexandru a făcut muncă de cercetare în presa interbelică și a studiat cazurile particulare ale unor scriitori români de origine evreiască, precum Mihail Sebastian. Toate acestea au condus la începerea activității sale scriitoricești de combatere a negaționiștilor Holocaustului și a antisemitismului din România, după cum el însuși a mărturisit, „știind ce am citit și văzând ceea ce strigă zecile de intelectuali, (...) am început să scriu”.

Publicul prezent la eveniment, printre care s-au numărat supraviețuitori ai Holocaustului și copii ai unor supraviețuitori, a apreciat foarte mult programul prezentat și cartea semnată de prof. Laszlo Alexandru.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe canalul de Youtube al ICR Tel Aviv: https://www.youtube.com/watch?v=hu26rLft-VE

„Reiau pagini academice și/sau polemice pe care le-am scris cu diverse ocazii, în ultimii aproape douăzeci de ani. Ele s-au publicat, pe măsură ce se desfășurau anumite evenimente și au fost menite să exprime uimirea, neîncrederea, amărăciunea sau revolta mea. Toate au în centrul lor tema evreiască, dezbătută în cultura română unde, în condițiile democrației recîștigate după decembrie 1989 și ale libertății cuvântului, s-au impus și marile probleme rămase neclarificate din perioada interbelică. Unele intervenții mi-au fost stimulate de invitațiile de-a participa la conferințe internaționale, la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, București, la Universitatea din Chișinău, Republica Moldova. (…) Deși aceste pagini au la temelia lor o nedumerire, o discrepanță etică, pe care nu aveam de gînd s-o accept tăcut, ele sînt elaborate apoi într-o manieră preponderent rațională, analitică, prin recursul la argumente, explicații, citate și analize.” (Laszlo Alexandru)

Critic literar, eseist și traducător, Laszlo Alexandru este doctor în filologie al Universității Babeș-Bolyai Cluj, cu teza „Criticul literar Nicolae Manolescu” (1999) și predă limba italiană la Colegiul Naţional „G. Bariţiu” din Cluj. Printre volumele publicate se numără: „Criticul literar Nicolae Manolescu” (2003; ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, 2009); „Vorbind– cu Gheorghe Grigurcu şi Ovidiu Pecican” (2004); „Muzeul figurilor de ceară”, polemici (2009); „Memorator de limba italiană. Gramatică practică” (2007), „Lectura lui Dante” (2021). A publicat peste 200 de articole, eseuri şi polemici, în reviste culturale din România, S.U.A., Israel, Germania, Italia. Este colaborator permanent, ca titular de rubrică, la revista culturală „Tribuna” din Cluj. Este redactor asociat, ca titular de rubrică, la revista „Obiectiv cultural” din Brăila. A înfiinţat şi conduce pe internet revista culturală poliglotă „E-Leonardo”.A participat la colocvii și simpozioane de specialitate, a susţinut conferinţe în limbile română, italiană sau engleză, la Bucureşti, Cluj, Beclean, Bistriţa, Brăila, Sighetu Marmaţiei și Rodna, pe diverse teme de literatură română și italiană, precum și de comunicare culturală poliglotă pe internet. A fost invitat special în diverse emisiuni culturale radiofonice sau televizate.