Ziua Holocaustului din Israel : Proiecție online a documentarului „Dincolo de gard. Povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului”

Pentru a comemora Ziua Holocaustului din Israel (Yom HaShoah), Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 6 aprilie 2021, în cadrul unei noi ediții a „Cafenelei Românești” online, desfășurată prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv, un eveniment dedicat filmului documentar Dincolo de gard. Povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului. Documentarul este semnat de producătoarea Teodora Drăgoi și istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ”Wilhelm Filderman” din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România. Programul evenimentului a inclus proiecția filmului, urmată de o discuție online, în limba engleză, cu Adrian Cioflâncă, discuție care a inclus și un interviu înregistrat cu Adolfina Regenbogen, protagonista documentarului.

Dincolo de gard. Povestea unei supraviețuitoare a Holocaustului

Sub forma unui reportaj-interviu, documentarul urmărește povestea Adolfinei Regenbogen și a familiei sale, care a pierit în sistemul concentraționar din Transnistria, la Mostovoi. Adolfina Regenbogen se năștea într-un moment în care politica statului român față de evrei lua o turnură violentă. Între 1940-1944, România a fost condusă de o succesiune de regimuri politice fasciste care nu mai considerau suficiente măsurile discriminatorii și politicile de tipul celor aplicate până atunci. Inspirate de Germania lui Hitler, acestea au căutat căi radicale de a gestiona ceea ce numeau „problema evreiască”, mergând până la crimă în masă. Instituțiile de forță ale statului, armata, poliția, jandarmeria, serviciile secrete, au fost mobilizate împotriva evreilor, care au fost, în acești patru ani, hărțuiți, bătuți, deportați și, mulți, uciși. Acest film se referă la un episod din septembrie 1942, când 600 de evrei din Vechiul Regat au fost deportați în Mostovoi, Transnistria, au fost jefuiți de jandarmi români și apoi au fost împușcați de un pluton de execuție recrutat de SS dintre coloniștii germani din Rastadt.

În cadrul discuției online, istoricul Adrian Cioflâncă a detaliat implicarea și contribuția sa la realizarea documentarului, subliniind faptul că unul din rolurile acestuia este acela de a demonta două concepții larg răspândite. Prima se referă la faptul că principalele cauze de deces în lagărul din Transnistria sunt legate de condiții improprii (foamete, boli, frig), ignorându-se faptul că au existat și execuții în masă, efectuate de plutoane de execuție mixte. Cea de-a doua concepție greșită este legată de soarta evreilor din București, despre care se crede, în mod eronat, că au avut puțin de suferit în timpul regimului Antonescu, neluându-se în considerare că sute dintre aceștia, considerațipericuloși de către regim, au fost deportați în Transnistria, unde au fost imediat uciși.

Totodată, Adrian Cioflâncă a povestit despre colaborarea cu Televiziunea Română pentru realizarea unor documentare despre Holocaustul de pe teritoriul României, cât și cu regizorul Radu Jude, alături de care a regizat lungmetrajul Ieșirea trenurilor din gară prezentat, în premieră mondială, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, secțiunea Forum, în 2020. A mai adăugat detalii despre viitorul scurt documentar, în curs de realizare împreună cu binecunoscutul regizor român, legat de crimele în masă comise de unitățile de cavalerie românești din partea de nord a Basarabiei și Transnistria, mergând până în Crimeea.

Adolfina Regenbogen a subliniat, atât în cadrul documentarului, cât și a interviului realizat la sediul ICR Tel Aviv, importanța cunoașterii trecutului și a istoriei personale și comunitare, pentru a evita repetarea unor grave derapaje din istoria umanității, și pentru a acționa la timp, pentru un viitor mai bun – „deși am avut o soartă foarte tristă în copilărie, încerc să iert totul și astăzi să iubesc mult România”.