Sinagogile Timișoarei în seria „Pagini de istorie” a ICR Tel Aviv

Cel mai recent episod al seriei Pagini de istorie”, organizat de ICR Tel Aviv în colaborare cu Centrul Comunitar Evreiesc (JCC), a avut loc în data de 12 aprilie și a fost dedicat patrimoniului cultural și istoric al comunității evreiești din Timișoara, una dintre cele mai mari comunități evreiești din România în prezent.

Colaborarea între Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, pe de o parte, și JCC, de cealaltă parte, facilitează prezentarea – prin intermediul unor conferințe Zoom difuzate live, respectiv materiale video filmate la fața locului – câtorva sinagogi din România și a detaliilor specifice comunităților evreiești pe care le deservesc.

Moderat de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, și desfășurat prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv, evenimentul a avut ca invitați importante personalități ale comunității evreiești din Timișoara, alături de oficianți de cult și cadre academice.

În introducerea serii, Luciana Friedmann, președinte al Comunității Evreilor din Timișoara, a vorbit despre aspecte din viața comunitară evreiască actuală. În cadrul unei priviri de ansamblu asupra istoriei comunității, aceasta a afirmat că numărul cel mai mare de membri a fost în perioada interbelică, 13 mii de evrei, într-un oraș cu o populație de 80 mii de persoane, comunitatea fiind la început una sefardă. „Primii membri erau din Imperiul Otoman, iar prima piatră funerară datează din 1632 și îi aparține doctorului și omului de știință Rav Azriel Asael” – a detaliat președintele Comunității Evreilor din Timișoara. Influența comunității asupra istoriei și culturii orașului este una semnificativă, deoarece aceasta a lăsat orașului un patrimoniu important, în domeniul arhitectural, dar și personalități importante, intelectuali de vază: medici, oameni de știință, avocați, rabini.

În continuarea programului, a avut loc un scurt moment religios transmis live din Sinagoga Iosefin și susținut de oficianții de cult Erwin Weinberger și Tiberiu Hornung, precum și Alexandru Fischer, dirijorul corului comunității evreiești.

Ronald Wagmann, membru în comitetul de conducere al comunității evreiești din Timișoara și responsabil de patrimoniu, a realizat o scurtă trecere în revistă a instituțiilor de cult evreiesc din Timișoara de-a lungul istoriei comunitare și a oferit detalii despre una dintre personalitățile marcante ale comunității, rabinul dr. Ernest Neumann. Acesta a slujit comunitatea timp de 63 de ani și a oficiat din 1941 până în 1985, data de 12 aprilie reprezentând data de Yahrzeit (comemorarea trecerii în neființă) a rabinului Neumann. De asemenea, Ronald Wagmann a menționat și apariția, în cursul anului precedent, a ghidului turistic „Pe urmele Timișoarei evreiești.Mai mult decât un ghid”, a cărui autor este Getta Neumann, fiica regretatului rabin Neumann.

Gabriel Székely, arhitect și cadru didactic, a prezentat un material despre cele trei sinagogi timișorene (Iosefin, Fabric, Cetate) din punct de vedere istoric, arhitectural și structural. Prezentarea acestuia a început cu Sinagoga Cetate, construită după planurile arhitectului vienez Carl Schumann și inaugurată în 1865, caracterizată printr-un stil eclectic, predomininant maur, și una dintre cele mai impresionante sinagogi timișorene, din punct de vedere arhitectural și estetic, situată în centrul istoric al Timișoarei, localizată în imediata apropiere a centrului comunitar evreiesc. Considerată o mini-copie a celebrei Sinagogi de pe strada Dohány din Budapesta (cea mai mare sinagogă din Europa), Sinagoga Cetate s-a dorit a fi mai mult decât un impresionant lăcaș de cult, reprezentativ pentru comunitatea evreiască și rolul esențial al acesteia la viața economică timișoreană, ci și simbol al noului statut al evreilor care au obținut cetățenia austro-ungară în acea perioadă.

Sinagoga Fabric a fost construită după proiectul arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, care a conceput, între altele, și sinagogile neologe din Brașov și Seghedin. Considerată una dintre clădirile cele mai distinctive și originale din oraș, sinagoga se caracterizează printr-un stil arhitectural eclectic, cu elemente neo-maure și gotice, iar la construcția acesteia au contribuit financiar și autoritățile publice (prin colectă publică) – ca semn de prețuire față de comunitatea evreiască.

Sinagoga Iosefin este singura sinagogă funcțională în prezent în Timișoara. Construită într-un stil eclectic istoricist cu elemente maure, după planurile arhitectului Karl Hart, sinagoga fost inaugurată în 1895, deservind în trecut pe credincioșii ritului evreiesc ortodox. Rabinii care au oficiat aici au fost rabinii Bernát (Bernhard) Schück tatăl și fiul.