Seria online „Portret de artist”: Liana Saxone Horodi

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă noua serie de evenimente online, adaptate realităților culturale prezente „Portret de artist” în cadrul căreia sunt realizate incursiuni culturale în activitatea artistică a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu România.

Noua videogramă din această serie îi este dedicată artistei plastice Liana Saxone Horodi, fiind un periplu virtual prin cariera acesteia artistică de 60 de ani în domeniu, la aniversarea a 80 de ani. Într-un dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, artista, adevărată ambasadoare culturală a României în Israel, va oferi detalii privind procesul de creație, crezul artistic, precum și despre personalitățile culturale românești care i-au marcat cariera artistică, de la profesori ca Rudolf Schweitzer-Cumpăna, la mentori ca Ionel Jianu, până la membri de familie și prieteni.

Materialul video în limbile română și ebraică va fi înregistrat în prealabil și transmis în premieră la data de 8 septembrie 2020, ora 18:00, pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ

Liana Saxone Horodi este pictoriță, graficiană și publicistă. S-a născut la București pe 11 septembrie 1940, iar la vârsta de 8 ani a început să învețe pictura cu Riza Propst-Kreid. A absolvit Liceul „Central” din București în anul 1957. Deoarece nu a reușit să fie admisă la Facultatea de Arhitectură, având „origine nesănătoasă”, în anul 1959, la recomandarea criticului de artă Ionel Jianu, a studiat pictura, în particular, cu celebrul pictor român, de origine germană, Rudolf Schweitzer-Cumpăna. În vara anului 1959, tatăl ei, avocatul Valentin Saxone, a fost arestat și condamnat politic de regimul comunist la 16 ani de muncă silnică în Penitenciarul Jilava. După arestarea tatălui, fiind nevoită să își câștige existența sa și a familiei, a lucrat obiecte de artizanat la Cooperativa Arta Lemnului, primind chiar premiul I pentru artizanat-lemn, în anul 1960. În anul 1963, după ce tatăl a fost eliberat din închisoare, a emigrat în Israel, unde a locuit o vreme în Kibuțul „Mishmar Haemek”. Apoi, s-a stabilit cu părinții la Pardes Katz, o localitate de lângă Tel Aviv. În 1966 a primit o bursă pentru tineri artiști de la Fondul „America-Israel” și a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Avni” din Tel Aviv. În același an a avut prima expoziție personală la Casa Ziariștilor „Sokolov” din Tel Aviv. În 1973 s-a căsătorit cu inginerul Mirel Horodi și s-a mutat la Haifa.

Este membră a Uniunii Pictorilor și Sculptorilor din Israel (Haifa și Regiunea de Nord) și a fost distinsă cu premiile Fondurilor Culturale Ianculovici (2001) și Palty (2003) precum și cu premiul Herman Struck al Municipiului Haifa (2004). A participat la numeroase expoziții solo și colective, o parte importantă a acestora având loc la galerii din Ein Hod, colonia de artiști fondată de Marcel Iancu. Paralel cu pictura, începând din anul 2000 a desfășurat o bogată activitate publicistică în presa de limbă română din Israel, precum și în reviste din România („Observator Cultural”, „Cultura”, „Realitatea Evreiască”).

„Liana Saxone Horodi este o temperamentală. Ea dă dovadă de o continuă forţă exploratoare a culorii şi liniei, creând firesc un întreg armonios în care coexistă mişcare, emoţie, ritm şi vitalitate.” (Dorel Schor)