Recital extraordinar organizat la Varşovia cu ocazia Zilei Naţionale a României

Institutul Cultural Român de la Varşovia a marcat Ziua Naţională a României prin organizarea unui recital extraordinar, cu participarea a doi muzicieni foarte talentaţi, absolvenţi ai celebrei Universităţi de Muzică din Viena: pianista Raluca Ştirbăţ şi flautistul Matei Ioachimescu. Recitalul a avut loc în data de 4 decembrie, la ora 19:00, într-unul dintre cunoscutele spaţii artistice ale Varşoviei, Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki (str. Elektoralna 12).

Programul recitalului, conceput de cei doi artişti special pentru evenimentul de la Varşovia, a cuprins lucrări importante ale componisticii universale, printre ele două creaţii româneşti:

Petre Elinescu - Danse des Sorcières
Camille Saint-Saëns - Airs de ballet d'Ascanio
Francis Poulenc - Sonata pentru flaut şi pian
Astor Piazzolla - Los Sueños, Ausencias, Street Tango
George Enescu - Pièces impromptues pour piano op. 18
1. Mélodie
4. Burlesque
7. Carillon nocturne

Robert Schumann - Trei Romanţe op. 94
Georges Bizet / François Borne - Fantaisie Brillante sur "Carmen"

Raluca Stirbăţ s-a născut la Iaşi. După un an de studiu la Academia de Muzică "George Enescu" din Iaşi este admisă prima, cu punctaj maxim, la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, la clasa Prof. Jurg von Vintschger, unde îşi va încheia studiile, obţinând renumita diplomă vieneză "Solistendiplom" şi titlul de Magister Artium. Este laureată a numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum concursul internaţional "Sanremo Classico" - Italia (Premiul I), "Stefano Marizza" - Trieste, Italia (Premiul I), "Virtuosi per musica di pianoforte" - Cehia (Premiul I), marele trofeu "Lira de aur" al concursului "Ciprian Porumbescu" - Suceava, premiul special al Asociaţiei "Jeunesses musicales". A fost bursieră a Societăţii Beethoven, a Fundaţiei Martha Sobotka-Janaczek şi a Clubului Rotary din Viena, precum şi a Nippon Foundation din Tokio şi Madeleine Blaireville din Elveţia. A participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor pianişti de renume, printre care Murray Perahia, Hans Leygraf, Lory Wallfisch, Aquilles Delle-Vigne, Marek Drewnowski. Imprimările ei sunt difuzate la posturi de radio din Austria (ORF şi Radio Stephansdom, Viena), Elveţia (Radio Zurich şi Suisse Romande, Radio della Svizzera Italiana), Italia (Rai Uno), România (Fonoteca de Aur), Ungaria, Bulgaria, Turcia, Maroc ş.a. Cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, Raluca Ştirbăţ şi-a lansat un nou album solo la renumita casă de discuri Gramola din Viena (album ce cuprinde lucrări de Enescu, Silvestri, Constantinescu şi Rahmaninov, semnalat de presa de specialitate ca apariţie "eveniment"). În august 2011, Raluca Ştirbăţ a înfiinţat la Viena Societatea Internaţională George Enescu, care are drept ţeluri promovarea operei marelui compozitor român format la Viena şi Paris, restituirea şi remodelarea în conştiinţa colectivă (mai ales cea din afara graniţelor româneşti, dar nu numai) a percepţiei de multe ori incomplete, deficitare ori sporadice a genialului creator şi readucerea sa în locul din Parnasul muzical ce i se cuvine.

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale. Născut la Bucureşti, într-o familie cu bogată tradiţie muzicală, a studiat flautul la celebra Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite, la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase. S-a perfecţionat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle şi Renate Armin Greiss. Este Magister Artium al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei "Yehudi Menuhi" din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Între 2003 şi 2010 a fost membru al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. Tehnica sonoră uimitoare, combinată cu o pasiune muzicală debordantă, îl recomandă pe Matei Ioachimescu ca solist şi membru al mai multor formaţii camerale pe scenele importante din ţară şi din lume, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român din Bucureşti sau Tokyo Suntory Hall.

Accesul la concert exclusiv pe bază de invitaţie.