- 22 April 2024
- Etichete ICR Institutul CUltural Roman ICR Bruxelles Targul Art Brussels 2024
Institutul Cultural Român de la Bruxelles sprijină participarea galeriilor care promovează artiști români la Art Brussels 2024, unul dintre cele mai importante târguri internaționale de artă contemporană din Europa. Ajuns deja la cea de-a 40-a ediție, târgul se va desfășura în perioada 25 - 28 aprilie 2024, la Brussels Expo - halele 5 și 6, construite în stil Art Deco.
Art Brussels găzduiește în acest an peste 175 de galerii, dintre care patru sunt din România.
Galeria Anca Poterașu participă cu un proiect care evidențiază dialogul artistic româno- belgian, invitând la o reflecție asupra feminismului și feminității contemporane, precum și asupra rolului artei în demontarea stereotipurilor.
Proiectul Inventory of the Hazard al artistei belgiene Yasmina Assbane va fi expus în dialog cu artiștii români Aurora Kiraly, Oana Coșug, Iulian Bisericaru, Matei Bejenaru și Sebastian Hosu. Astfel, Galeria Anca Poterașu creează conexiuni între arta românească și scena culturală locală, printr-o prezentare interculturală și interdisciplinară. Yasmina Asbane accentuează fragilitatea condiției femeii prin utilizarea unor materiale precum fibra, oglinda, sticla, în timp ce Aurora Kiraly, Oana Coșug, Iulian Bisericaru, Matei Bejenaru și Sebastian Hosu susțin această fragilitate, prin impactul vizual al lucrărilor prezentate.
Înființată în mai 2011, Galeria Anca Poterașu sprijină artiști români contemporani. Galeria prezintă atât artiști consacrați, cât și tineri talentați, activi în diverse medii – pictură, desen, obiecte de artă, instalații, fotografie și lucrări de imagine în mișcare.
Programul Galeriei este centrat pe o practica curatorială, ce încurajează colaborări constante cu artiști din țară și din străinătate. În 2015, Galeria a inițiat un program internațional de rezidențe expoziționale pentru artiști și curatori din întreaga lume.
Cu o platformă solidă în București, Galeria Anca Poterasu își propune să dezvolte în continuare vizibilitatea internațională a artiștilor săi, prin cooperare cu galerii și instituții de profil din întreaga lume.
418GALLERY participă cu o serie de lucrări de excepție ale artistului timișorean Romul Nutiu (1932- 2012), atent selectate de Joana Grevers, director și curator. După succesul expozițiilor organizate de la Cetate Arts Danube (2022) și Muzeul de Artă din Timișoara (2023), lucrările lui Romul Nuțiu au dobândit recunoaștere internațională, fiind expuse în capitala Europei. Fără să aparțină nici expresionismului abstract, nici curentului de artă informală, lucrările lui Nuțiu se definesc printr-un stil unic, al libertății de improvizație și al armoniei dintre tangibil și intangibil.
418GALLERY a fost fondată în București în 2008. În urmă cu șapte ani, s-a deschis filiala din Munchen. Din 2017, Galeria are sediul în comuna Cetate, fiind prima galerie rurală din România.
Cetate Arts Danube oferă un spațiu generos de expoziții și de lucru, pentru artiștii români de ultimă generație, care dobândesc libertatea deplină de a improviza și de a realizare instalații, sculpturi, kinetic și land-art.
Din 2008, 418GALLERY și Fundația Joana Grevers organizează, în fiecare vară, rezidențe de sculptură, Parcul de Sculptură Cetate Arts Danube fiind creat de artiștii invitați.
Galeria este dedicată studiului avangardei românești și est-europene din anii‘60 și ’70, remarcându-se prin promovarea unor artiști prestigioși, recunoscuți la nivel internațional.
Zina Gallery participă cu lucrări aparținând artistului belgian Charles de Bisthoven, precum și artistei românce Lorena Cocioni.
Tânara artistă Lorena Cocioni, născută în 1995, utilizează tehnici și materiale originale, pe care le combină într-o viziune artistică unică. În practica ei, folosește des senzoralitatea corporală și componenta ritualică a acțiunilor de zi cu zi, precum spălarea, pieptănarea, îmbrăcarea și îngrijirea corpului. De la pene, săpunuri, la forme din sticlă și din metal, ea aduce împreună diferite materiale, pe care le combină cu ceramica, creând lucrări aparent fragile, dar consistente.
Zina Gallery a fost înființată în 2020, cu obiectivul de a realiza, cerceta, expune și promova arta contemporană în Cluj-Napoca. Prin proiecte curatoriale originale, Galeria își propune să ofere sprijin pe termen lung artei contemporane locale și regionale și să-i promoveze pe artiștii locali pe scena internațională.
Galeria promovează noi generații de artiști cu viziuni similare, care explorează tematici actuale privind egalitatea de gen, respectarea principiilor ecologie și confluența dintre tehnologie și artă. Recent, a fost deschis spațiul Zina Project Space, conceput pentru a găzdui proiecte curatoriale ce extind programul galeriei principale.
Galeria SUPRAINFINIT participă, în acest an, cu doi artiști străini: Hyesu Jeong și Gábor Pintér. Galeria a fost înființată în 2015, fiind constituită în scopul susținerii artei contemporane și a culturii din România, prin organizarea de proiecte preponderent în zona artelor vizuale. Activitatea Galeriei s-a axat, în special, pe promovarea artiștilor emergenți din Români și a artiștilor internaționali. Galeria SUPRAINFINIT a reprezentat cu succes România la numeroase târguri de artă contemporană, printre care: FIAC, cel mai important târg de artă din Europa, Liste Art Fair Basel, ARCOmadrid, Art Brussels, Artissima Torino și altele.