Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam 2025

Cinematografia românească își reafirmă valoarea la nivel internațional prin participarea la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, derulat în perioada 30 ianaurie- – 9 februarie 2025, în cadrul căruia vor fi prezentate nu mai puțin de trei producții cinematografice românești recente, două filme românești în retrospectivă, un proiect de film în dezvoltare și un proiect de film în postproducție. Participarea României la cea de-a 54-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam este sprijinită de Institutul Cultural Român din Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos.

Următoarele producții românești fac parte din programul festivalului :

Secțiunea Short&Midlength

,,Aparatele fotografice nu înregistrează aceste lucruri"

Scris și regizat de Alexandru Solomon, filmul va fi prezentat în premieră internațională în cadrul festivalului. Cu montajul semnat de Dana Bunescu, filmul este un mix de ficțiune cu mai multe straturi documentare, în care roata istoriei se inversează, iar rolurile devin reversibile. Alexandru Repan și Cezar Antal interpretează magistral personajele principale.

*****

Secțiunea: Cinema Regained

,,Moartea lui Dracula"

Remake al filmului mut Moartea lui Dracula produs în 1921, cu un an înaintea renumitului Nosferatu al lui Murnau, această producție va avea, de asemenea, premiera internațională în cadrul festivalului. Originalul s-a pierdut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar studenții Universității Sapientia și l-au reimaginat pe baza unui roman cu același titlu, publicat cu trei ani după premiera filmului.

*****

Secțiunea Harbour

,,Moromeții 3"

Avându-i în rolurile principale pe Horațiu Mălăele și Alex Călin, filmul încheie trilogia semnată de Stere Gulea, inspirată din universal literar al lui Marin Preda și aduce în prim plan povestea maturizării lui Nicolae Moromete. Întreaga trilogie va putea fi vizionată în cadrul unei proiecții maraton în cadrul festivalului în data de 5 februarie.

*****

Secțiunea RTM

,,Trafic"

Scris și co-produs de Cristian Mungiu și regizat de Teodora Ana Mihai, filmul critică globalizarea și exploatarea celor care visează la un viitor mai bun. Personajele principale pleacă dintr-un mic sat din Delta Dunării, pentru a merge să lucreze într-un mare oraș flamand, unde ajung să fie implicați în unul dintre cele mai mari jafuri ale istoriei moderne. Tragicul și comicul se îmbină într-o poveste despre decalajul dintre Est și Vest, bogați și săraci, stăpâni și sclavi.

,,Surge of Transference"

Video-eseu regizat de Geo Barcan care investighează expansiunea Internetului dintr-un mic orășel din România, în care comunitățile s-au format și s-au schimbat în jurul noii tehnologii importate din Vest. Plecând de la acest microunivers, eseul urmărește transformarea rapidă a Internetului, de la primele zile ale programelor de tip peer-to-peer până la încărcarea online a capitalismului târziu. Geo Barcan este un artist de origine română, care trăiește și lucrează în Rotterdam.

În cadrul secțiunilor dedicate industriei vor fi prezente alte două proiecte cinematografice românești:

Darkroom – program dedicat filmelor în etapa de postproducție

,,Sorella di Clausuraˮde Ivana Mladenovic este o călătorie captivantă în inima Clisurii Dunării, o poveste ce combină umorul cu profunzimea temelor sociale. Filmul o are în rolul principal pe Katia Pascariu.

*****

CineMart – program dedicat filmelor în etapa de dezvoltare

,,Prețul Auruluiˮ este o dramă autobiografică despre maturizare, plasată în anii 90 în România post-comunistă, despre un tânăr care devine campion la dans sportiv. Scenariul și regia sunt semnate de Eugen Jebeleanu, al cărui prim film, Câmp de maci, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tallinn și a primit Premiul pentru Cel mai Bun Film la Festivalul de Film Francofon de la Namur.

Programul complet al proiecțiilor este disponibil pe pagina web a festivalului: Programme , 704 results for films with 1 active Filter

Fondat în 1972, Festivalul din Rotterdam este unul dintre cele mai importante festivaluri din lume, în ceea ce privește numărul de vizitatori și de invitați din industria filmului. Ca medie, Festivalul are anual 350.000 de participanți, peste 3000 de invitați din industrie și peste 700 de producții cinematografice. În timpul festivalului au loc expoziții, performances, Masterclass-uri și discuții cu cineaștii invitați. Totodată, Festivalul este recunoscut ca platformă europeană de lansare a filmelor realizate de regizori debutanți, cu buget redus. CineMart, cea mai mare și una dintre cele mai vechi și prestigioase piețe de co-producție din lume, afiliată IFFR, alături de Hubert Bals Fund și Rotterdam Lab, le oferă profesioniștilor consacrați, dar și talentelor emergente, oportunitatea de a intra în contact cu o rețea internațională cinematografică de înaltă calitate.

Colaborarea ICR Bruxelles cu Festivalul a demarat în anul 2012, când reprezentanța a susținut primele participări și producții românești, în contextul unui interes deosebit manifestat de audiența olandeză și de cea internațională pentru cinematografia din țara noastră, a cărei valoare a fost recunoscută la nivel mondial, inclusiv prin obținerea unor numeroase premii. În acest an, participarea ICR Bruxelles a fost amplificată și a obținut mai multă vizibilitate, datorită consolidării parteneriatului cu organizatorii.

Promovarea filmului românesc în spațiul Benelux rămâne una dintre direcțiile principale de acțiune ale ICR Bruxelles, care a devenit, în ultimii ani, principalul susținător al proiectelor românești în acest domeniu în calitate de co-finanțator al majorității prezențelor românești la festivalurile de film din zonă.