Pagini de istorie: Struma - 79 de ani de la tragedie

Pentru a marca împlinirea a 79 de ani de la scufundarea vasului Struma, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu Sinagoga-Muzeu „Struma”, a organizat un eveniment de comemorare care, date fiind restricțiile impuse de pandemie, s-a desfășurat pe pagina oficială de Facebook a Institutului: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ si pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ

Evenimentul, în limba ebraică, a avut loc în data de 18 februarie, și a inclus înregistrări video cu mesaje din partea Ambasadorului României la Tel Aviv și a oficialilor israelieni. Totodată, au fost prezentate imagini din filmul documentar realizat cu singurul supraviețuitor de pe vasul Struma, precum și filmări cu ceremonia de comemorare, din interiorul Sinagogii-Muzeu „Struma”, din Beer Sheva.

La eveniment au luat cuvântul: E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Israel; Arie Reiter, președintele Muzeului „Struma”; Rubik Danielovici, primarul orașului Beer Sheva; Colette Avital, președintele Uniunii Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului; Eyal Fabian, director al organizației A.M.I.R (Organizația Israelienilor Originari din România); Baruch Tercatin, vicepreședintele Muzeului „Struma” din Beer Sheva; Yohai Cohen, cercetător la Muzeul Yad Vashem.

Excelența Sa, Radu Ioanid, a prezentat contextul istoric în care s-a petrecut scufundarea vasului Struma și a subliniat faptul că „tragedia Struma este cea mai bună ilustrare a faptului că Holocaustul a fost un proiect european. Cu foarte puține excepții, nu există țară europeană care nu să fi fost implicată, în vreun fel sau altul, în tragedia Holocaustului.”

În intervenția sa, Colette Avital, președintele Uniunii Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului a accentuat faptul că Struma este una dintre cele mai mari tragedii pentru comunicatea evreilor români, reliefând importanța păstrării memoriei vii cu ajutorul evenimentelor de comemorare, dar și prin inițiativele de educare susținute de organizațiile locale ale evreilor români.

Cercetătorul Yohai Cohen de la Yad Vashem a subliniat faptul că Struma este un caz reprezentativ și radical, subliniind riscurile la care s-a expus, în acea perioadă, populația evreiască pentru a scăpa de persecuțiile regimului nazist.

Baruch Tercatin, inițiatorul evenimentului de comemorare a 79 de ani de la scufundarea vasului Struma, și a cărui frate Yitzak a pierit în tragicul eveniment, a citit din Deuteronom 25:17 – „Amintește-ți ceea ce ți-a făcut Amalek” și a mulțumit tuturor partenerilor implicați în proiect. Cu această ocazie, a menționat ajutorul dat de Radu Ioanid, actualmente Ambasadorul României în Statul Israel și fost director al Muzeului Holocaustului din Washington, care în trecut a contribuit cu materiale de arhivă pe baza cărora o nouă carte este în curs de pregătire.

Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941, având la bord 769 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu pe teritoriul mandatului britanic pentru Palestina. În urma refuzului autorităților britanice și turcești de a primi refugiații, Struma (aflată într-o foarte proastă stare tehnică) a fost izolată în carantină la Istanbul în data de 15 ianuarie 1942, apoi în 24 februarie a fost remorcată înapoi în Marea Neagră, unde a fost torpilată și scufundată de către un submarin sovietic. Torpilarea sa a dus la pierderea vieților tuturor celor aflați la bord în acel moment, cu o singură excepție.