Muzeul virtual al turcilor și tătarilor din Dobrogea prezentat la Istanbul

Începând cu data de 01 aprilie a.c. ICR Istanbul va prelua și promova Muzeul virtual al turcilor și tătarilor din Dobrogea, realizat în cadrul proiectului denumit MIRAS (în turcă și tătară, moștenire), inițiat în anul 2019 de către Departamentul pentru Relații Interetnice și Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Amplul proiect are scopul de a valorifica moștenirea istorică și culturală a turcilor și tătarilor din Dobrogea, prin crearea unui muzeu virtual al celor două comunități.

Vizitatorii online vor descoperi date și informații interesante despre moștenirea culturală materială (piese vestimentare – de purtat și accesorii; piese otomane – pipe, paftale, ceramică; obiecte de gospodărie și țesături; fotografii și vederi – arhitectură islamică, viață religioasă - geamii, cimitire musulmane, morminte derviși; portrete ; fotografii de familie), dar și despre cea imaterială (folclor muzical – cântece și dansuri; gastronomie; tradiții și obiceiuri, etc.) a turcilor și tătarilor din Dobrogea.

Galeria virtuală a muzeului cuprinde o colecție de peste 850 de fotografii cu piese tradiționale, cărți poștale, înregistrări video și audio, toate dispuse tematic, într-un circuit de momente, locuri, trăiri, pe scurt tot ce alcătuiește identitatea turcilor și tătarilor din Dobrogea, oferind astfel prin imagine, mișcare și sunet tuturor celor interesați, un album cultural al celor două comunități. Menționăm că, fotografiile pieselor expuse aparțin unor instituții de cultură și de cercetare, care au desfășurat încă de la începutul secolului XX o muncă de documentare și colecționare.

Proiectul face parte din ciclul anual de manifestări culturale de promovare a multiculturalității românești, în cazul de față a Dobrogei multiculturale, în spațiul cultural turcesc.