- 12 April 2019 - 26 April 2019
- Etichete Fantana Alba ICR Comunitati Istorice Istorie
1 aprilie 1941. Între 2.000 şi 4.000 de români sunt uciși de trupele sovietice la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord, când încearcă să treacă granița din URSS în România. Este un exemplu dintr-o serie de evenimente asemănătoare ce au avut loc şi la Crasna, Lunca Prutului şi Igeşti.
12 aprilie 2019. Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunităţi Istorice, organizează două evenimente dedicate comemorării victimelor acestor masacre. De la ora 15.00, va avea loc o prelegere în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, la care vor participa Mihai Viorel Nicolae, directorul Institutului „Fraţii Golescu“, jurnalistul Vasile Bâcu şi politologul Marin Gherman. Vor fi analizaţi factorii ce au dus la aceste evenimente şi felul în care ele sunt reflectate astăzi în spațiul public. Iar de la ora 19.00, în Sala Papirus a Bibliotecii Naționale, este programat vernisajul expoziţiei cu aceeaşi temă, ce reuneşte panouri informative referitoare la tragicele evenimente desfășurate după anexarea Basarabiei, Bucovinei și a Ținutului Herța.
Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunităţi Istorice, în parteneriat cu Institutul „Fraţii Golescu“, Biblioteca Națională a României şi Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din București
Expoziţia va fi deschisă la Biblioteca Naţională până la 26 aprilie 2019.
Accesul publicului este liber.
Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii '90, fiind interzisă chiar și comemorarea lui în spațiul sovietic. Din anul 2000, autoritățile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru victimele masacrului.
În data de 12 aprilie 2011, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă nr. 796/2010 prin care data de 1 aprilie se instituie drept Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.