ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA1 aprilie – iunie / Cursuri de limba română, un modul pentru nivelul începător şi un modul pentru nivelul autonom, la sediul Accademia di Romania.
4-18 aprilie / Expoziţia de pictură a artistei plastice Paula Tudor în Sala de expoziţii Accademia di Romania.
12-14 aprilie / Accademia di Romania a co-organizat evenimentul „Il sorriso del cinema romeno“ (Zâmbetul cinematografiei româneşti), în cadrul Festivalului de film „Karawan.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN1 aprilie – 15 iulie / Ca urmare a reuniunii lectorilor de limbă română și a specialiștilor în studii românești din Germania, desfășurate în perioada 8-9 martie 2013, Institutul Cultural Român de la Berlin a propus dezvoltarea rețelei acestor lectorate și crearea unei platforme comune și eficiente de interacțiune permanentă între formatori și publicul interesat de aprofundarea culturii române.
5 aprilie – 10 mai / Expoziţie și concert dedicate memoriei poetului Nichita Stănescu la sediul institutului.
10- 16 aprilie / Participare românească la Festivalul Internaţional de Film „goEast Wiesbaden“.
14 aprilie / Ziua prieteniei româno-germane, organizată la inițiativa companiei românești Rumänische Weine și a Primăriei orașului Ladenburg.
17 Aprilie / Proiecție de film și expoziția „Bucureştiul de altădată – amintirile unei tinere din zona Căuzaşi a Bucureştiului“, la sediul institutului.
18 aprilie / Lectura scriitorilor Filip Florian și Jan Konnefke, la sediul Ambasadei României din Berlin.
19 aprilie / Proiecția filmului documentar Un secol pentru România, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu şi prelegere, la sediul institutului.
25 aprilie / Proiecția filmului Secvențe r.: Alexandru Tatos, la sediul institutului.
26-28 aprilie / Turneul de teatru organizat de Institutul Cultural Român și de Teatrul „Nottara“, cu sprijinul Teatrului Pygmalion (Austria) și al Asociaţiei „Alexandru Ioan Cuza“ (Germania).
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES2-30 aprilie / Evenimentul aniversar „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere“, la sediul Europa Nova.
17-21 aprilie / Participarea românească la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Balkan Trafik din Bruxelles, la Palais des Beaux-Arts.
26 aprilie / Proiecţia documentarului Videogramele unei revoluţii r.: Harun Farocki şi Andrei Ujică, la cinematograful Nova din Bruxelles.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA2 aprilie / Evenimentul dedicat marcării a „80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu“.
4 aprilie / Apropo, aţi chemat pompierii? – one-man show cu actorul Zoltán Lovas la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta.
5 aprilie – 13 iunie / Cursurile de limba română (nivelul A1) organizate la sediul institutului. Modulul constă din 32 de ore de curs, pe parcursul a 8 săptămâni.
17 aprilie / Prima ediţie a evenimentului cultural „Transarte“, la sediul institutului.
20 aprilie / Participarea poetului Ioan Es. Pop la Târgul Internațional de Carte (Book Festival) din capitala Ungariei.
26 aprilie / Conferința „Strategii identitare şi culturale în istoria Catedrei de Filologie Română din Budapesta“, cu ocazia aniversării a 150 de ani de existenţă a Catedrei de Filologie Română de la Universitatea Eötvös Loránd (ELTE) din Budapesta, în sala de conferinţe a Universităţii ELTE şi la sediul institutului.
29 aprilie / Expoziția „Artă și spiritualitate în spaţiul transilvan“ – vernisajul a avut loc în sălile de expoziţie ale Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU2 aprilie – 3 mai / Proiectul strategic „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“ organizat la Chișinău printr-o expoziție omagială la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
2-20 aprilie / Continuarea masteratul „Marile Cărți ale Civilizației Europene“, organizat în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității de Stat din Republica Moldova, pe o perioadă de 2 ani, între 2012 și 2014.
8-14 aprilie / Participarea școlilor românești de teatru și film la a treia ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film „ClassFest“ la Chișinău.
11 aprilie – 15 iunie / Achiziția lucrării Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic a academicianului Mihai Cimpoi. Au fost achiziționate 200 de exemplare de la Tipografia Centrală din Chișinău, pentru bibliotecile din Republica Moldova.
16 aprilie – 31 mai / Itinerarea expoziției „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere“, în clădirea Muzeului Ținutului Natal din orașul Edineț.
19-20 aprilie / Participarea dirijorului Voicu Enăchescu la Festivalul Național de Interpretare Corală „Gavriil Musicescu“, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici“ și la Sala cu Orgă din Chișinău.
19 aprilie – 26 mai / Participarea scriitorilor Ana Puşcaşu și Ștefan Manasia în cadrul proiectului „Sesiuni“, inițiat de cenaclul literar „Republica“ al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL2 aprilie / Aniversarea împlinirii a 80 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi poeţi postbelici, Nichita Stănescu, printr-un eveniment ce a cuprins o expoziţie omagială, seară de lectură şi proiecţie de film.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA2 aprilie / Expoziția „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“, desfăşurată la sediul institutului.
10 aprilie / Spectacolul intitulat „Proeminenţe/Proeminências“, găzduit de Casa Fernando Pessoa.
12-20 aprilie / Participarea românească în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Panazorean „Migraţie şi Interculturalitate“, la Ponta Delgada, Insulele Azore.
14-21 aprilie / Prelegerea în jurul temei „Connections between Number Theory and Operator Algebras“ de Florin Rădulescu, la Instituto Técnico Superior din Lisabona.
18-28 aprilie / Festivalul Internațional de Cinema Independent IndieLisboa, a X-a ediție.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA2-25 aprilie / Luna Amza Pellea – 30 de ani de la moartea marelui actor, în cadrul programului „Cinemateca Românească“, la sediul institutului.
4-7 aprilie / Turneul renumitului Cvartet ConTempo în Marea Britanie.
16 aprilie / Realizarea extensiei site-ului Institutului Cultural Român de la Londra pentru Biblioteca
30 aprilie – 30 iunie / Artistul român Bogdan Raţă a fost prezent în expoziţia „Caleidoscop: Unitate în diversitate“ de la Farmleigh Gallery din Dublin.
30 aprilie – 30 mai / Expoziția artistului Marin Gherasim, în cadrul seriei „Mari pictori români de azi“, la Galeria „Brâncuși“ de la sediul instututului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID2-19 aprilie / Expoziţia omagială „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere“, la sediul institutului.
2-29 aprilie / Expoziţia „Benzi desenate româneşti“, curator: Alexandru Ciubotariu, la Biblioteca Publică din Ávila.
1-30 aprilie / Expoziţia „Poveste în poveşti“ la Ágreda, în Palacio de los Castejones, în cadrul proiectului „România în bibliotecile din Castilla şi León: ciclu de filme şi expoziţii“.
8 aprilie – 8 mai / România în circuitul „Otras miradas, un mismo lenguaje“, în provincia Segovia.
15 aprilie – 19 iunie / Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească la sediul institutului.
15-30 aprilie / Expoziţia „Patrimoniu artistic moldovenesc din secolele al XV-lea şi al XVI-lea“, curator: Vlad Bedros, la Centro Cívico Pilarica din Valladolid.
23 aprilie / Prezentarea cărţilor Rusoaica de Gib I. Mihăescu şi La obra de Trajano de Ramón de Basterra în cadrul evenimentului „Noaptea cărţilor“, în librăria Rafael Alberti din Madrid.
25 aprilie – 9 mai / Participarea românească la cea de-a treia ediţie a D'A – Festivalul Internaţional de Film de Autor de la Barcelona: Ciclul „10 ani de film românesc“ şi ciclul retrospectiv dedicat regizorului Cristian Mungiu, la Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona, Filmoteca de Catalunya şi Cinematograful Aribau Club.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK11-28 aprilie / Prezentarea scurtmetrajului Vaca finlandeză r. Gheorghe Preda, la Minneapolis St. Paul International Film Festival, în prezenţa regizorului.
22-25 aprilie / Comemorarea a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu printr-un eveniment expoziţional, o prezentare susţinută de directorul Institutului Cultural Român de la New York, Doina Uricariu, şi un spectacol de muzică şi poezie, la sediul institutului.
26-28 aprilie / Susţinerea participării artistului român Mircea Nicolae la seria de expoziţii „Open Studios“, organizată şi găzduită de International Studio & Curatorial Program, Brooklyn, New York.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS11-12 aprilie / Participarea poeţilor români Matei Vişniec, Ileana Mălăncioiu şi Constantin Acosmei la festivalul „TèmPoésie“ de la Dijon.
19 aprilie – 3 mai / Expoziția „La Roumanie entre Lignes“, la sediul institutului.
22-28 aprilie / Etapa franceză a caravanei literare în comunitățile românești din străinătate, la Paris și Lyon, sub girul Uniunii Scriitorilor din România.
29 aprilie / Colaborare la organizarea concertului de jazz „Missing... Jancy“, în interpretarea Ramona Horvath Trio (pian: Ramona Horvath, contrabas: Nicolas Rageau, percuţie: Fred Sicart), la clubul de jazz Sunset-Sunside din Paris.
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA2 aprilie – 3 mai / Proiectul „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naştere“, la Galeria institutului.
2 aprilie – 18 iunie / Cursuri de limba cehă pentru români, la sediul institutului.
11-18 aprilie / Participare românească la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului „Zilele filmului european“, la cinematografele Lucerna şi Světozor din Praga şi la cinematograful ART din Brno.
17 aprilie / „Duminici botezate de tine“, seară de poezie şi expoziţie de fotografie, la Galeria institutului.
24 aprilie / Seară literară dedicată personalităţii marelui scriitor Mircea Eliade, la Galeria institutului.
27 aprilie / Concert de Florii cu Rodica Stegărescu, la sediul institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM2-26 aprilie / Eveniment omagial „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“, la sediul institutului.
18 aprilie / Proiecția filmului documentar The Last Survivor r.: Michael Kleiman și Michael Pertnoy, la sediul institutului.
26-29 aprilie / Participarea creatorilor de bandă desenată, ilustraţie de carte şi animaţii Veronica Solomon şi Matei Branea la Festivalul Internaţional de Bandă Desenată.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV10 aprilie / Continuarea seriei de evenimente sub genericul „Zilele literaturii israeliene de limbă română II. Cercul Cultural din Haifa“, la sediul institutului.
10 aprilie – 10 mai / Seria de evenimente literare şi artistice în vederea comemorării a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, care s-a alăturat inițiativei de implementare a proiectului strategic unitar „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“.
25 aprilie / Lansarea volumelor Profesori şi studenţi evrei la Universitatea din Iaşi şi la alte universităţi româneşti şi europene... şi Evreii din Hârlău. Istoria unei comunităţi de prof. Carol Iancu, la sediul institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA11-26 aprilie / Eveniment dedicat lui Nichita Stănescu la Cracovia. Institutul Cultural Român de la Varşovia a marcat evenimentul aniversar Nichita Stănescu - 80 de ani de la naştere printr-o expoziţie inedită, organizată împreună cu Institutul Cervantes de la Cracovia.
13 aprilie / Proiecția de gală a filmului Poziția copilului r.:Călin Peter Netzer, în cadrul Festivalului Internațional de Film „Primăvara filmelor“ de la Varșovia.
17 aprilie / Seria de întâlniri cu mari personalităţi ale culturii române, sub titlul „Impresii româneşti – proiecţii cu Conferinţele TNB“.
19 aprilie / Eveniment literar în Polonia – Max Blecher tradus pentru prima dată în limba polonă. Promovarea cărţii a avut loc în cadrul unei întâlniri dedicate vieţii şi creaţiei scriitorului român, cu participarea poetului şi traducătorului Claudiu Komartin. Întâlnirea, care a avut loc la librăria Bookarest, a fost condusă de reputatul critic şi istoric literar, Dariusz Sośnicki şi a beneficiat de prezenţa traducătoarei cărţii.
19 aprilie – 2 iunie / The present as Misstake / Prezentul greşit – expoziţie Nicu Ilfoveanu la Galeria Wozownia din Toruń.
24 aprilie / CINEFANI.RO – proiecţii de filme la sediul institutului.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA2 aprilie / Expoziţie omagială în spațiile „Noii Galerii“ şi o manifestare literară, cu ocazia proiectului strategic unitar „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“.
18 aprilie / Prezentarea volumului dedicat personalității lui Luigi Cazzavillan, creatorul ziarului „Universul“ în sala de conferinţe „Marian Papahagi“.
22 aprilie / Conferința „Religie şi Stat în Europa de astăzi“ susţinută de președintele Institutului Cultural Român prof. univ. dr. Andrei Marga, în sala de conferinţe „Marian Papahagi“.
23 aprilie – 17 mai / Expoziţia de pictură a artistei plastice Paula Tudor, în Noua Galerie a institutului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
4-6 aprilie / Trei concerte de jazz interpretate de Adrian Gaspar Trio și Lucian Nagy, la sediul institutului, la Jazz-Cafe Kreuzberg și la Palatul Palffy.
10 aprilie / Proiectul „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere“, la sediul institutului.
23-27 aprilie / „Paştele la români – ateliere deschise şi expoziţie de ouă încondeiate la Galeria Kunstbarkeiten din Graz