"La Lunga Guerra Turca" (1593-1606) e i Paesi Romeni - Giornata di studi

"La Lunga Guerra Turca" (1593-1606) e i Paesi Romeni - Giornata di studi

Giornata di studi "La Lunga Guerra Turca" (1593-1606) e i Paesi Romeni

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, Institutul Național de Studii Romane și Centrul de Studii despre Epoca Sobieski și Polonia Modernă (CESPoM), organizează în 14 iunie 2024, ziua de studii „Lungul Război Turc” (1593-1606) și Țările Române, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
În ultimele decenii, istoria politică a cunoscut un avânt deosebit datorită noilor perspective, metode și concepte împrumutate din științele sociale. În același timp, istoricii au fost mereu înclinați să plaseze analiza evenimentelor politice într-o perspectivă mai amplă, abandonând poziția limitată a școlilor naționale de istoriografie. Din acest punct de vedere, „Războiul cel Lung” (1593-1606) reprezintă un studiu de caz interesant întrucât fiecare școală de istoriografie s-a concentrat asupra evenimentelor specifice și asupra anumitor actori politici, trecând cu vederea circumstanțele de pe alte fronturi. Seminarul propune renunțarea la segmentarea mai sus menționată și dezbaterea provocărilor propuse de război atât pentru „marii actori politici”, cât și pentru micile puteri, precum Transilvania sau Valahia. În această ultimă privintă, mărturiile nobililor italieni implicați în conflict (Giovanni Marco Isolano, Gian Francesco Aldobrandini, Silvio Piccolomini, Tommaso Capriolo, Claudio Cogonara și alții) sunt extrem de sugestive, întrucât reflectă dificultățile întâlnite de experți într-ale armelor de a se adapta la realitățile fronturilor maghiar și dunărean.

Evenimentul prezintă contextul mai amplu al Războiului cel Lung și consecințele avute în Transilvania și Valahia, precum și rolul acestor două puteri mici în război.