În perioada 5-7 octombrie 2014, va avea loc la Accademia di Romania evenimentul Infinitul din oameni - Pirandello şi România (L’infinito che è negli uomini – Pirandello e Romania), care va cuprinde conferinţa şi expoziţia Pirandello şi România (Pirandello e Romania) şi spectacolul Infinitul din oameni (L’infinito che è negli uomini) de Thomas Otto Zinzi.
ProgramAnteprima ora 19.15Prof. Octavian Saiu - Pirandello şi România (Pirandello e Romania) - conferinţă/expoziţie
Ora 20.00Compagnia Progetto Miniera prezintă spectacolul Infinitul din oameni (L’infinito che è negli uomini) de Thomas Otto Zinzi (parcurs dramaturgic al operelor scrise de Luigi Pirandello)
Thomas Otto Zinzi (regizor, actor, dramaturg) este născut la Roma şi este regizor de teatru şi actor din 1977. În 2004 a câştigat Premiul Premio Teatrale Nazionale VALLECORSI cu textul propriu IO e TE. Textul a fost publicat în Jurnalul Hystrio (octombrie - decembrie 2004). În 2006, la Milano, cu ocazia a o sută de ani de la naşterea lui Dino Buzzati, a conceput şi regizat Milano dei Tartari, opt spectacole prezentate în locuri de inspiraţie ale autorului printre care: Teatrul Scala şi Palatul Brera. Din 2009, colaborează cu Accademia di Romania, unde a prezentat diverse spectacole: IO e TE/ EU şi TU, Sorescu alla prova, Iona/ Sorescu la încercare, Iona şi lecturi din Eugen Ionesco şi Nichita Stănescu. În vara anului 2013, a debutat la cea de a 56-a ediţie „Festival dei 2Mondi“, desfăşurat la Spoleto, cu spectacolul Sotto il pavimento del mondo, voci dal ventre della miniera di Morgnano/ Sub podeaua lumii, voci din adâncul minei Morgnano. În acelaşi an a realizat, a doua ediţie a Rinoceronti a Roma, punerea în scenă având loc în spaţiile Academiei di Romania. În 24 Mai 2014 a revenit la Mina Morgnano cu spectacolul Un buio pieno di luci dedicat Zilei Naţionale a Minelor. La Roma conduce, împreuna cu Marco Ubaldini, Laboratorul Teatral Permanent Il mestiere dell’emozione. În 1998 a fondat PROGETTO MINIERA, echipă formată din artişti profesionişti care prin ateliere, spectacole, lecturi şi cercetări pătrund în profunzimile sufletului şi ale emoţiei.
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. În prezent, predă la universităţi din România, Noua Zeelandă şi Japonia şi a fost, în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la University of London. A susţinut numeroase conferinţe în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale, şi a colaborat la prima Enciclopedie a receptării lui Samuel Beckett, tipărită la Londra. Din 2004 este Moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar în 2012 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din Programul Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi Director al Centrului de Studii „Eugène Ionesco – Samuel Beckett”. A publicat volumele În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012) şi Teatrul e vis (Paideia, 2013). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.
Evenimentul va avea loc la sediul Accademia di Romania, Piazza Josè de San Martin, 1 – Valle Giulia.