ICR susține secțiunile Focus Japonia și Zilele Filmului Românesc la TIFF.23

Institutul Cultural Român continuă parteneriatul de tradiție cu Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, eveniment ajuns în acest an la cea de-a XXIII-a ediție. Festivalul va avea loc în perioada 14-24 iunie 2024, la Cluj Napoca, în UNESCO City of Film și își așteaptă publicul cu numeroase filme, evenimente și activități conexe.

Ca și la edițiile precedente, Institutul Cultural Român sprijină dialogul cultural, prilejuit în acest an de prezența cinematografiei asiatice prin Focus Japonia, o lentilă care aduce în prim plan atât noul val cinematografic japonez, cât și o serie de retrospective ale regizorilor și ale regizoarelor care au contribuit la crearea unei panorame filmice atât de complexe și de bogate. Pentru a întregi această experiență, secțiunea principală de la TIFF conturează la nivel cultural un întreg fenomen japonez, astfel încât, fie că vorbim despre noul film sau retrospective ale regiei de film japonez, fie de secțiunea Big in Japan și multe alte activități, Q&A-uri sau masterclass-uri, suntem așteptați să descoperim bogăția și diversitatea culturală a Japoniei.

Zilele Filmului Românesc (ZFR) este celălalt focus pe care ICR îl susține în calitate de co-organizator, mai ales prin importanța pe care o are atât în cadrul TIFF, cât și prin caracterul național și internațional pe care îl deține un astfel de eveniment cultural din lumea cineaștilor. În această ediție putem viziona 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje, unele dintre ele în premieră mondială. Printre titlurile pe care le regăsim în ZFR se numără Trei kilometri până la capătul lumii– proaspăt premiat la Festivalul de Film de la Cannes, Săptămâna mare¸ Rusalka, Ext. Mașină. Noapte etc.

Acestor demersuri artistice li se adaugă și o serie de evenimente culturale printre care Market și TIFF Industry – destinate filmelor românești aflate în etapa de post-producție cu scopul de a facilita contactul cu traineri și producători străini, Weekend la Castel – o serie de proiecții, ateliere și concerte desfășurate la Castelul Banffy Bonțida, TIFF Talks – dezbateri și sesiuni de Q&A cu echipele filmelor românești prezente în festival, InspiraTIFF – secțiune care reunește antreprenori, vizionari, prezentări interactive, masterclasses, expoziții și performance-uri. Acestor evenimente conexe li se adaugă Bursa Alex Leo Serban și Pitch – Educație pentru tineri regizori. Nici Buletinul Aperitiff, platforma și revista de informare despre cinematografia românească și ultimele noutăți în domeniu, nu este de ratat!

Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție. TIFF are loc anual în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca, un oraș modern, cu o istorie bogată. Din 2021, datorită TIFF, Cluj-Napoca face parte din rețeaua UNESCO City of Film. Deschis marelui public, dar și profesioniștilor din industrie, Festivalul Internațional de Film Transilvania aduce pe ecrane la fiecare ediție, timp de 10 zile, peste 250 de filme, cine-concerte și concerte, dar și evenimente conexe cum sunt expozițiile de artă sau întâlnirile dintre creatorii de film și public.