- 27 October 2016 - 30 October 2016
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Chisinau Anim'est
Festivalul Internațional de Animație Anim'est, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, revine la Chișinău pentru cea de-a 6-a ediție consecutivă. Festivalul are loc în perioada 27-30 octombrie la Cinematograful Odeon și va încânta publicul din Chișinău cu cele mai premiate filme de animație, workshopuri pentru copii și tineri, selecții de scurtmetraje românești, concerte și animație autohtonă.
În această ediție a festivalului, pisicile, cele care domină Internetul, eterul și casele, vor domina și programul Anim'est 2016, în toate secțiunile - de la animațiile pentru copii, până la cele destinate exclusiv adulților. Astfel, sfârșitul lunii octombrie aduce publicului moldovean lungmetraje create fie acum 50 de ani, fie cu unele foarte recente. „Parisul Vesel", regizat de Abe Levitow, în 1962, spune istoria unui motan cu o înaltă şcoală a vieţii şi un farmec personal incontestabil. Un alt film din seria „oldies, but goldies", care va în cadrul Anim'est, este „Pisicile aristocrate", o producție de Walt Disney (r. Wolfgang Reitherman, 1970).
Anim'est aduce la Chișinău și o selecție specială de scurtmetraje cu Motanul Felix, produse în epoca filmului mut (1923-1930). Scurtmetrajele cu celebra pisică neagră antropomorfă, desenată de Otto Messmer, revin restaurate după mult timp pe marele ecran și vor fi acompaniate de o coloană sonoră compusă special pentru această selecție. Tot pentru copii, Anim'est a pregătit lungmetrajul „Pim & Pom" (r. Gioia Smid, 2014), despre prietenia dintre impulsivul și aventurosul Pim și prudentul Pom e pusă la încercare atunci când au de găsit drumul spre casă. Programul din acest an va include și două seturi de scurtmetraje cu pisici, toate fiind filme de autor.
În cadrul secțiunii Minimest, Anim'est Chișinău invită copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani să vizioneze 3 selecții de scurtmetraje rusești, belgiene, germane, franțuzești, estoniene, ucrainene, englezești, olandeze, italiene, slovene și ungurești. Scurtmetrajele au fost selectate de cei mici, în România, în competiția pentru trofeul Minimest.
Workshop-urile, care au devenit deja o tradiție, în cadrul Anim'est, vor fi conduse de regizorul, actorul și animatorul Serghei Chivriga, care îi va învăța pe copii să facă animație folosind tehnica stop-motion, iar materialul cu care vor lucra va fi plastelina. Serghei Chivriga a făcut parte din numeroase proiecte de artă vizuală în ultimii ani, coordonând workshop-urile de animație din cadrul festivalurilor StudentFest (Timișoara), Anim'est (București) și KINOdiseea (București).
Cel mai așteptat eveniment din cadrul Festivalului, Creepy Animation Night, va avea loc pe 28 octombrie. Înainte de proiecții, spectatorii vor avea parte de un concert Orkid, un trio cu influențe post-rock, shoegaze și post-punk compus din Vlad Ilicevici - chitară și voce, Radu Pop - percuție și George Frățică - chitară bass.
Anim'est aduce peste 30 de videoclipuri în cadrul Animusic Night, în data de 29 octombrie, desigur, nu vor lipsi pisicile, dar și cele mai noi lansări ale unor artiști consacrați precum Beck, David Gilmour, Marilyn Manson, Fever Ray sau Todd Terje. Printre cele peste 30 de videoclipuri se numără cel pentru piesa „Sailor", a duoului Platonic Scale & Alla (feat. Mr. Sax), realizat de Paul Mureșan - câștigătorul premiului Anim'est, în 2014, pentru cel mai bun scurtmetraj românesc („Pui de somn").
De altfel, tot la Animusic Night, vor fi proiectate în premieră pentru Republica Moldova cele trei videoclipuri realizate în cadrul celei de-a 7-a ediții a atelierului Animation Worksheep. Este vorba despre piesele „Dintr-o lume în altă lume” a formației Subcarpați, „Cristina”, de Robin and the Backstabbers și „Nativ” de Environments. Din programul muzical nu vor lipsi nici producții autohtone, precum Artefact - „Brunfelda”, regizat de Anna Constantinova și Alex & The Fat Penguins - „The anatomy of my soul”, regizat de Denis Semionov (Pixtoon Animation Studio).