„Femeia evreică în cultura universală” celebrată la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, împreună cu A.M.I.R. (Organizația Israelienilor Originari din România), a sărbătorit Ziua Internațională a Femeii, prin colocviul „Femeia evreică în cultura universală”. Evenimentul, în limbile ebraică și română, a avut loc în data de 11 martie 2021, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a A.M.I.R. și difuzare pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv.

Moderată de Iris Lackner și Elinor Kroitoru, discuția, a cărei temă a fost – contribuția femeii evreice la istoria culturii din România și Israel –, le-a avut ca invitate pe: Maia Morgenstern, actriță și director al Teatrului Evreiesc de Stat din București; Felicia Waldman, cercetător și lector universitar la Universitatea din București; Lia Konig, actriță; Sylvia Hershcovitz, cercetător la Universitatea „Bar Ilan”. De asemenea, în preambulul evenimentului, publicului virtual i-a fost oferită o prezentare video despre femeile evreice, importante personalități culturale din România și Israel. Cuvintele de deschidere au fost susținute de Dita Gara, reprezentant A.M.I.R., și Martin Salamon, director ICR Tel Aviv.

Lia Konig, marea doamnă a scenei israeliene, vorbind despre parcursul ei profesional, a subliniat că România joacă un rol foarte important în formarea sa ca om de teatru, deoarece „când am emigrat în Israel, mi-am dat seama că în România am învățat meserie, iar studiile mele în domeniu s-au dovedit a fi de mare valoare”.

Maia Morgenstern și-a adus aminte de prima lecție de idiș primită de la mama ei (părinții fiind supraviețuitori ai Holocaustului), cu ocazia începerii carierei la Teatrul Evreiesc de Stat din București, cunoașterea acestei limbi fiind prima provocare cu care s-a confruntat. În continuarea discuției, Maia Morgenstern a amintit figurile feminine legendare ale TES-ului, care au pus bazele repertoriului instituției și au dezvoltat activitatea ei pentru a ține pasul cu schimbările sociale ale timpurilor „arta spectacolului fiind oglinda societății în prefacerea ei”.

În continuarea programului, Sylvia Hershcovitz a susținut o prelegere despre „Activitatea și modul de organizare al femeilor evreice din România în prima jumătate a secolului XX. Studiu de caz: WIZO România”, iar Felicia Waldman a făcut o scurtă prezentare cu titlul „Contribuția femeilor sefarde la educație și cultură”.

În finalul discuției, Lia Konig și Maia Morgenstern au rememorat activitatea și istoria Teatrului Barașeum, precum și rolul important pe care acesta l-a jucat în viața comunitară evreiască și în cultura română.