Expoziția de mixed media „Tente de culoare” de Eduard Almashe

În contextul situației actuale la nivel internațional, ICR Tel Aviv și-a adaptat activitatea culturală la realitățile prezente și, în următoarea perioadă, va organiza și găzdui expozițiile din cadrul Galeriei ICR Tel Aviv cu ajutorul vernisajelor online.

Astfel, în perioada 9 noiembrie – 8 decembrie 2020, ICR Tel Aviv a găzduit expoziția de mixed media intitulată „Tente de culoare” a artistului israelian de origine română Eduard Almashe.

Expoziția a inclus lucrări abstracte realizate prin tehnici de artă modernă și mixed media prin care artistul realizează o întoarcere artistică la începuturile sale creatoare. Prin utilizarea unor metode tehnice de creație, care își află originea în pregătirea sa profesională de natură tehnică, Eduard Almashe creează peisaje, obiecte sau „tente de culoare” inspirate din rădăcinile sale românești și din diferite episoade de viață cotidiană israeliană care și-au lăsat amprenta asupra universului său de creație.

Vernisajul expoziției a fost publicat pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv - https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/407134220309633, precum și pe canalul oficial de Youtube al institutului - https://www.youtube.com/watch?v=7HogS8LOSZA, în data de 9 noiembrie 2020, și a constat într-un material video ce a inclus prezentarea lucrărilor de către artist, în dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.

Eduard Almashe s-a născut la Alba Iulia în 1946 și a terminat studiile Facultății de Inginerie. În 1970 a început să picteze pe lemn și să sculpteze, inspirat de opera lui Constantin Brâncuși. Mai apoi s-a alăturat cenaclului artistic condus de Constantin Marinescu la Alba Iulia. La vârsta de 34 de ani descoperă cartea „Ninge peste Ucraina” de Aurel Baranga și află, astfel, despre soarta artiștilor evrei din România în timpul Holocaustului. Decide, apoi, să imigreze în Israel în 1982, unde își continuă activitatea artistică și unde realizează, la solicitarea autorităților locale, sculpturi metalice outdoor care pot fi văzute în parcuri și piețe publice din orașe precum Raanana sau Hod HaSharon. A participat, de-a lungul timpului, la importante expoziții solo și colective în Israel și România, la care s-a distins mereu prin stilul inovator și prin tehnica inedită abordată. În creațiile sale, artistul utilizează tehnici de fusion art, mixed media și colaj, încorporând sau făcând uz atât de materiale clasice, precum culori în ulei pe suport de lemn și hârtie, precum și de instrumente tehnice, precum rapidograph, centrifugă, componente de calculator sau de ceas.