- 14 October 2016 - 4 November 2016
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Tel Aviv Ando Octavian Andronic
În perioada 14 octombrie – 4 noiembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește expoziţia de caricatură „ANDOgrafia de ieri și de azi" semnată de artistul român Octavian Andronic.
Expoziția celebrează 40 de ani de activitate în domeniul artistic și cuprinde lucrări de caricatură din diversele perioade de creație ale artistului.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 19 octombrie 2016, ora 17:00, în cadrul evenimentului „Caricatura și literatura, lianți culturali între România și Israel", organizat în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română și Editura Familia.
Expoziția este deschisă la sediul ICR Tel Aviv, B-dul Shaul Hamelech 8, etaj 6, de luni până joi, între orele 10:00 – 16:00.
Filolog și jurnalist, publicat în majoritatea gazetelor, Octavian Andronic - ANDO și-a făcut debutul publicistic în caricatură în 1969. Din anul 1975 a participat la Saloane de umor naționale și internaționale, și a marcat ultimele două decenii printr-un gen unic și atractiv: ANDOgrafia Zilei - un videocartoon care face din desenul satiric un veritabil show, realizat prin procedee computerizate – găzduit, din 1998 până astăzi de mai multe canale de televiziune.
A avut numeroase expozitii personale, precum Nu râdeți, tovarăși! Zâmbiți, vă rog! (Teatrul de Revistă Constantin Tănase, februarie 1978), Ridendo castigat mores (Sala Dalles, aprilie 1978), Fără cuvinte (Costinești, august 1980), Fără (alte) cuvinte (CCA, martie 1980), Expozitie de caricatură (GAMB, noiembrie 1981), Gândiți profund! (GAMB, februarie 1987), Rămâne cum am stabilit! (2 ani de videocaricatură - Galeriile Bancorex, septembrie 1999), 2 in 1 (Cercul Militar, martie 2011), Carigrafii (Galeriile de Arta, Teatrul de Revistă Constantin Tănase, 2012).
Octavian Andronic a fost distins cu Marele Premiu la Concursul Internațional de Caricatură, Istanbul (Turcia, 1978), Premiul II si Placheta de Argint la Galeria Mondiala de Caricatură, Skopje (Iugloslavia, 1979), Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Umor, Aksehir (Turcia, 1980), Premiul special al juriului la Bienala Internațională de Umor și Grafică Militantă, San Antonio de Los Banos (Cuba, 1981), Placheta de argint la a VIII -a Expozitie Internațională Ancona (Italia, 1985), Premiul Uniunii Artistilor Plastici la Salonul Umorului, 1976, Marele Premiu la Salonul Republican de Grafică Satirică, Costinesti, 1981, Premiul Special al Juriului la Salonul Caricaturii de Presa, Timișoara, 1984.
"ANDO... Acest băiat simțit, care umblă ca o raritate prin viața contemporană, s-a născut cu darul (pentru că în ceea ce va urma există întotdeauna un dar...) de a privi lumea cu umor. El a fost oricând capabil s-o privească și altfel: cu dragoste, cu ură, cu tandrețe, cu mânie, cu bucurie, cu tristețe, mă rog, în materie de sentimente personale și de viziune proprie, lumea poate fi privită in fel și chip. Dar nu: ANDO a preferat să se uite la ea cu umor. El știe, fiind și un baiat inteligent, că privind-o astfel, el adună, într-o singură, unică, miraculoasă privire și dragostea, și mânia și tristețea și restul... ANDO nu face cu ochiul. ANDO nu-și pune căciula pe-o ureche fluierând șugubăț. ANDO nu face desene pe marginea unor glume de largă și veche circulație. El trage câteva linii, unele mai groase, altele mai subțiri, închide un oval, care se arată a fi un cerc nerealizat pe deplin, pune un punct, sau puncte-puncte, și nu stiu ce mai pune el acolo că așa, parcă dintr-o dată, îți zboară gândul în direcții neașteptate, te trezești tu însuți autorul unor asociații de idei fermecătoare și începi să observi că lumea nu e chiar așa cum o știai, ci inteligentă, umană și generoasă. Iar ANDO stă undeva, într-un colț, și te privește zâmbind... " (Aurel Storin).