Danube Connection. Story& Glory - un proiect euro-dunărean desfăşurat la Viena, Bratislava şi Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta (ICR) organizează în capitala ungară în perioada 13-14 iulie 2012 proiectul cu profil cultural şi sportiv Danube Connection, Story & Glory.
Acest eveniment va avea loc anul acesta, în perioada 22 iunie – 13 iulie 2012 în capitalele unor ţări cu ieşire la Dunăre, precum Viena, Bratislava şi Budapesta, respectiv în luna septembrie ultimul eveniment din această serie având loc la Tulcea, în Delta Dunării. Iniţiatorul proiectului este Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic şi mondial la caiac-canoe în anii 70 şi 80. Bugetul proiectului este asigurat de către Institutul Cultural Român prin intermediul filialelor acestuia din ţările participante.

Pe teritoriul Ungariei, patronajul pentru acest eveniment cultural şi sportiv îi revine domnului Gergely Prőhle, Subsecretar de Stat în Ministerul de Externe al Ungariei.
În Ungaria, la Budapesta, Danube Connection, Story & Glory va fi compus din două secţiuni:
- culturăiMYTH, instalaţie video de mari dimensiuni în aer liber dedicată miturilor dunărene, în data de 13 iulie 2012, de la ora 21.30- sport ROWMANIA, concurs de „canotcă” 10+1 pe Dunăre, în data de 14 iulie 2012 de la ora 10.00
Vineri, 13 iulie, la lăsarea întunericului (ora 21.30) ICR Budapesta organizează pe faţada Hotelului Le Meridien din Piaţa Deák Ferenc (sector V.) o uriaşă proiecţie outdoor care tematizează elemente comune din mitologia ţărilor dunărene. Video-instalaţia iMYTH este realizată de Daniel Dorobanţu, artist vizual şi muzician, lucrări ale sale fiind incluse în colecţia festivalului de artă electronică – Ars Electronica Linz. iMYTH porneşte de la o formulă ce combină elemente documentare şi mitologice într-o formulă vizuală bazată pe ilustraţie animată şi prelucrare grafică a imaginii brute. Şapte teme mitologice răspândite în spaţiul dunărean precum legenda naşterii Dunării, legende, mituri ale construcţiei şi ale jertfei, mituri legate de construcţia de poduri sau de Dunărea îngheţată funcţionând ca punte, mitologia strigoiului şi a vampirilor, mitologia luptei cu monstrul, mitul fecioarelor răpite de turci sau miturile pescarilor vin să susţină conştiinţa apartenenţei la un spaţiu cultural comun.
Sâmbătă, 14 iulie, cu începere de la ora 10.00 se va desfăşura în Golful Lágymányosi (Lágymányosi Öböl), cu aportul Federaţiei Maghiare de Caiac-Canoe (MKKSz), concursul de „canotcă”, ambarcaţiune originală, cu un design unicat, făcută din lemn cu tehnologia vechilor mesteşuguri din Delta Dunării şi inaugurată de multiplul campion olimpic şi mondial Ivan Patzaichin la prima ediţie a Festivalului Rowmania în 2011. Concursul este deschis publicului larg, nu urmăreşte obţinerea de performanţe sportive şi este de fapt o pledoarie indirectă pentru navigarea pe Dunăre cu ambarcaţiuni nepoluante. La competiţie se vor alinia bărci de 10+1, înscrise la trei categorii: sportivi de performanţă, legitimaţi la cluburi sportive, jurnalişti şi amatori. Echipa câştigătoare de la prima secţiune se va califica în „finala” ce va avea loc în luna septembrie la Tulcea, alături de câştigătorii competiţiilor similare din Viena şi Bratislava. Cheltuielile de transport şi cazarea vor fi asigurate de către Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”. Federaţia Maghiară de Caiac-Canoe a primit cu mult interes iniţiativa lui Ivan Patzaichin, cu un ecou important şi în rândul foştilor campioni maghiari de Caiac-Canoe, care, în 14 iulie ar putea concura chiar împotriva multiplului campion român pe luciul Golfului Lágymányosi.
Detalii concurs:
Categoria OpenSelecţia va fi făcută de Federaţia Maghiară de Caiac-Canoe
Participanţii sunt rugaţi să aibă în dotare echipamentul de protecţie pentru acest sport (genunchiere, protecţie încheieturi). Echipele pot fi mixte (femei şi bărbaţi).

Categoria AgrementLa Categoria Agrement poate participa oricine, excepţie făcând canotorii legitimaţi în cadrul Federaţia Maghiară de Caiac-Canoe. În această categorie în fiecare echipă trebuie să participe cel puţin două concurente.

Categoria MediaCategorie dedicată jurnaliştilor. În această categorie în fiecare echipă trebuie să participe cel puţin două concurente.

Înscrierea în concurs este gratuită. Organizatorii oferă: utilizarea bărcilor, a vâslelor (la solicitare), veste de protecţie, cârmaci (la solicitare), asistenţă medicală.
Contact: edvin.csabai@mkksz.hu sau romankulturalis.intezet@upcmail.huMai multe informaţii: +36 30-8945551

Termen de înscriere:
Preînscriere: 12 iulie 2012.
La faţa locului de la ora 09.00 în 14 iulie 2012 (în cortul de înscriere, cu semnăturile fiecărui participant în echipă, în original)


Hartă cu localizare concurs ROWMANIA Condiţii participare ROWMANIA REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ