- 24 August 2020
- Etichete Icr Icr berlin Schloss horneck Konrad gundisch Lansare Album Transilvania
O discuție în limba germană, dialog în direct cu istoricul și directorul Institutului Transilvania din Gundelsheim, Konrad Gündisch va fi organizată de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin în colaborare cu Biroul Însărcinatului Federal pentru Cultură și Mass-Media, pe platforma Zoom, în 25 august 2020, de la ora 20:00 (ora României). Dialogul este prilejuit de lansarea albumului „Schloss Horneck - Geschichte in Wort und Bild” – „Castelul Horneck - Istorie în cuvânt și imagine” a istoricului sas Konrad Gündisch, editat cu ocazia recentei redeschideri a Centrului Cultural Transilvănean Schloss Horneck.
Concomitent cu discuția despre volum, autorul va oferi o prezentare power-point a istoriei Castelului Horneck, de la fondarea sa de către Cavalerii Teutoni până în prezent.
Recent, pe 12 iulie 2020, a avut loc deschiderea Centrului Cultural Transilvănean Schloss Horneck. Centrul Cultural Castelul Horneck, loc de întâlnire peste timp al saşilor din Transilvania, este dedicat menținerii obiceiurilor transilvănene și dorește să ofere posibilitatea tinerilor să se reunească într-un cadru internațional. Totodată, Castelul adăpostește cea mai mare bibliotecă din afara României, consacrată istoriei Transilvaniei, cu peste 80 000 de volume în limbile română, germană, maghiară, engleză etc.
Dr. Konrad Gündisch este medievist și istoric specializat în studii sud-est europene, președintele centrului cultural „Schloss Horneck“. El a fost, printre altele, directorul Institutului pentru Cultură Germană și Istoria Europei de Sud și de Est, instituție aparținând de Universitatea Ludwig-Maximilian din München.
Castelul Schloss Horneck, actualul sediu al Institutului Transilvan Gundelsheim, a fost ctitorit de către Cavalerii Teutoni, sub Konrad von Horneck. A devenit astfel centrul Ordinelor Teutonice care au urmat și chiar sediul Maestrului Teutonic. A fost distrus în urma războaielor populare și reconstruit în stilul Renașterii, și mai mult în timpul Barocului. Monumentul a fost însă din nou distrus de către Napoleon, iar mai apoi, secularizat. A devenit fabrică de bere și aranjată în stil Art Nouveau, fiind și locația prestigioasă de tratament a Dr. Ludwig Roemhelds. A fost, mai târziu, folosit ca spital militar, precum și ca instituție de tratament pulmonar. În anul 1960, monumentul ajunge în posesia sașilor transilvăneni, fiind folosit de către aceștia drept azil de bătrâni, sub denumirea de ,,casă natală transilvăneană”.
Astăzi, Castelul Horneck, situat în Gundelsheim am Neckar, a devenit un centru cultural săsesc la nivel internațional, deschis pentru turiștii care vor să profite de priveliștea de pe malul râului Neckar, de pădurile și vinicultura regiunii.
Pentru accesul pe platforma Zoom, click aici.
Meeting ID: 861 3347 4255, Parola: 385660