- 17 September 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Tel Aviv Conferinta
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza joi, 19 septembrie 2024, conferința „Vechi așezăminte de educație și lăcașuri de cult ale Iașiului”, susținută de Alfred Poplingher și Gigi Cernes, originari din Iași, unii dintre cei mai activi și cunoscuți membri ai comunității românești din Israel.
Evenimentul va avea loc în limba română și va consta în patru prezentări distincte: „Vechi școli ale Iașiului” și „Vechi biserici ale Iașiului”,temesusținute de Alfred Poplingher, „Școli din învățământul evreiesc ieșean” și „137 de sinagogi ale Iașiului istoric”, susținute de Gigi Cernes.
Alfred-Rennert Poplingher s-a născut în orașul Dorohoi în 1952, dar, de la vârsta de trei luni și până la emigrarea în Israel (în 1980), a trăit la Iași. Este absolvent al Facultății de Medicină din Iași, iar în Israel a profesat medicină internă și geriatrie în cadrul propriului cabinet. În ultimii doi ani a început colaborarea cu reviste de literatură din Israel, România, Germania și Canada care i-au publicat eseuri, articole de opinie și poezii.
Gigi Cernes, născut la Iași în 1947, este absolvent al Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. A emigrat în Israel în 1979. Din 2016 este membru al Organizației Israelienilor Originari din România (AMIR), în cadrul căreia a ocupat diverse funcții și s-a implicat activ în organizarea a diverse activități legate de orașul Iași, precum simpozionul „Omagiu Comunității Evreilor din Iași”, desfășurat în 2017 la Cinemateca Tel Aviv, în colaborare cu ICR Tel Aviv. A fost invitat la „Simpozionul Internațional – Pogromul Iași” al Universității din Iași în iunie 2021 și este autorul capitolului „Inscripții ale memoriei Pogromului” apărut în 2022, la Editura Universitară Iași. Totodată, are o intensă activitate publicistică, contribuind cu articole la Revista Prieteniaa Comunității Evreilor din Iași, cât și la ziarul „Viața Noastră”.