- 2 December 2020
- Tags Icr varsovia Timisoara Arta stradala Timisoara capitala culturala Memoriile cetatii
Expoziția în aer liber intitulată „Memoriile Cetății. Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei”, realizată împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, a fost deschisă de Institutul Cultural Român de la Varșovia, în capitala poloneză, la 1 decembrie 2020. Inaugurarea a avut loc simbolic, de Ziua Națională, în spațiul exterior al Institutului și Ambasadei României din strada Chopina 10.
În 21 de planșe de mari dimensiuni, prezentate în spațiul public din imediata apropiere a Institutului, în perioada 1 decembrie 2020 – 28 februarie 2021, expoziția reunește prin imagini și texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timișoara, menite să transforme cultural orașul și să împletească viziuni artistice și civice. Planșele, pregătite în limbile polonă și engleză, pot fi vizionate de publicul larg atât în timpul zilei, cât și după lăsarea serii, grație instalației speciale de nocturnă.
În anul 2016, Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, amânat acum în 2023, și își dorește să devină un oraș în care excelența culturală le conferă încredere de sine cetățenilor săi și puterea de a provoca schimbări prin participare și implicare.
„Memoriile Cetății” este o inițiativă a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii care își propune să surprindă spiritul Timișoarei prin ochii artiștilor și poveștile locuitorilor. Ajuns în 2020 la a III-a ediție, „Memoriile Cetății” a devenit un festival de artă stradală, dar și de muzică, artele spectacolului, implicarea voluntarilor, toate cu un singur obiectiv: crearea energiei civice capabile să genereze o schimbare pe termen lung.
În primul an, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, 10 artiști au fost invitați să activeze 10 cartiere din oraș, în spiritul fiecărui loc. Cea de-a doua ediție, din 2019, a avut ca temă „Revoluția”: concerte tematice și picture murale au împânzit tot orașul, celebrând libertatea de exprimare câștigată în 1989. Cea de-a treia ediție, din 2020, aflată în plină desfășurare, își propune să consolideze legăturile dintre oameni și poveștile orașului în care trăiesc. Anul acesta, Complexul Studențesc din Timișoara prinde culoare prin intervențiile artistice ale pictorilor muraliști, iar intersecțiile din oraș au fost marcate cu versuri pe care trecătorii le pot citi când așteaptă la semafor. Conștient sau nu, locuitorii Timișoarei împart fragmente de memorie cu străzile pe care le străbat, cu porțile pe sub care trec, cu oamenii pe care îi cunosc sau chiar cu cei care le sunt străini.
Expoziția de la Varșovia își propune să surprindă produsele culturale create pe parcursul anilor 2018-2020, totodată componenta participativă umană din proiect, cu accent pe arta stradală și muralurile care spun istoria și specificul orașului Timișoara, lucrări menite a fi valorificate pe termen lung. Proiectul are în vedere crearea un traseu de street art în Timișoara văzut ca o veritabilă atracție pentru turiști în anii ce preced, dar mai ales în anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.