- 8 March 2017
- Tags ICR EUYO Theodor Andreescu
Miercuri, 8 martie 2017, la sediul Institutului Cultural Român, a avut loc concertul de violă al grupului „I quattro alti”, format din Theodor Andreescu, Michael Carol Mihai Antal, Iulian Popovici și Sorin Spasinovici. Tinerii violiști sunt totodată membri ai asociației „Rute Muzicale”, iar evenimentul de la sediul ICR a anunțat un proiect internațional inedit: „EUYO meets the Professionals: Viola Edition!/ EUYO întâmpină profesioniștii: ediție de violă”.
În deschiderea evenimentului, președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu i-a felicitat pe muzicieni pentru experiența lor profesională, și, în special, despre faptul că Theodor Andreescu este membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), a spus că, „tot ceea ce a întreprins reprezintă un destin de proiect, având drept scop coeziunea prin cultură”. Tânărul altist a fost felicitat pe scenă și de colegii lui: „deși este tânăr, este la fel de bun profesionist ca și noi. El este, de fapt, sufletul concertului”, au spus aceștia.
„I quattro alti” au abordat stiluri diverse, de la clasic la modern sau rock, adaptate pentru violă. Selecțiunile din Händel, Dvořák, Strauss, Beatles, Piazzolla, C. Velázquez, G. Dinicu au fost audiate într-un aranjament muzical realizat de Sorin Spasinovici. Concertul de Ziua Internațională a Femeii s-a încheiat cu Hora mărțișorului, compusă de Grigoraș Dinicu.
Evenimentul de miercuri 8 martie 2017 reprezintă o parte a exemplului de bune practici, în parteneriatul dintre Rute muzicale și EUYO, parteneriat susținut de Institutul Cultural Român. Proiectul propune concerte în țară și în străinătate, dar și înregistrarea unui album muzical dedicat iubitorilor de violă.
EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.
Iulian Popovici Născut pe 1 Mai 1981 în București, a început studiul violei la Școala de Muzică nr. 2, cu prof. Andrei Gabriela, urmând ca, mai târziu, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu" să studieze alături de prof. Dumitru Ene. Pe toată perioada Universității, Iulian Popovici a continuat să se perfecționeze alături de prof. Gabriel Bala, Marian Movileanu și Iulia Timiraș. Încă din primii ani de facultate, a devenit pasionat de formațiile camerale, în special de cvartet, iar sub îndrumarea prof. Verona Maier a susținut diverse recitaluri naționale. A colaborat cu orchestre precum Filarmonica „George Enescu" București, Filarmonica Pitesti, I Sedici (Germania), iar în prezent este artist solist instrumentist al Orchestrei Naționale Radio România.
A cântat în festivaluri precum Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (S.I.M.N) și altele. A cântat sub bagheta unor dirijori celebri români, Maeștrii Christian Badea, Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, și a unor dirijori celebri străini, precum Mstsilav Rostropovich, Sascha Goetzel, Leo Hussain, Julien Salemkour.
Michael Carol Mai Antal Născut la data de 1 Aprilie 1978 în București, a început studiul viorii sub îndrumarea prof. Carmen Runceanu, urmând ca, în perioada studiilor universitare, să lucreze cu Maestrul Ștefan Gheorghiu, atât în perioada licenței, cât și în perioada masteratului. A participat la cursuri de măestrie susținute de Remus Azoiței, Vladimir Spivakov, Petru Munteanu și Wolfgang Marshner. A fost vioara 1 în Orchestra Națională Radio, între anii 2000 și 2005, urmând ca, din 2005 pana în prezent, să ocupe postul de șef partida viola. De asemenea, a cântat în „Philarmonie of the Nations" (Germania), principal Viola, între 2008 și 2010, în Kammerphilharmonie Köln și a fost colaborator al Palau de les Arts „Reina Sofia" - Valencia. A cântat în festivaluri precum Festivalul Internațional „George Enescu", Festival del Mediterraneo, Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (S.I.M.N). A cântat sub bagheta unor dirijori celebri români, maeștrii Christian Badea, Tiberiu Soare, Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea și străini, precum Zubin Mehta, Placido Domingo, Riccardo Chailly, Mstsilav Rostropovich, Vladimir Jurowski , Georges Pretre, Sascha Goetzel, Leo Hussain, Julien Salemkour. Printre premiile obtinuțe se numără Premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Muzică și Premiul al III-lea la Concursul Internațional de la Brașov, ambele câștigate în 1996, dar și Premiul al II-lea la Concursul Internațional ,,Sigismund Toduta", în 1998.
Născut în București, Sorin Spasinovici a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu" și este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat la clasa conf. univ. dr. Marian Movileanu. A obținut Premiul I la Concursul Internațional „George Georgescu" Tulcea (2006, 2010) și Premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Muzică din Bacău (2008). În 2014 a fost distins cu Premiul „The Lionel Bryer Memorial Fund Award", oferit de către Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu muzicieni precum Martin Merker, Bogdan Banu (amândoi membrii ai Cameratei Bern), Georg Hamann (Universitatea de Muzică din Viena), Răzvan Popovici (Festivalul SoNoRo), Helmut Nicolai (Cvartetul Rosamunde), Emilian Dascăl (Orchestra simfonică din St. Gallen), Gilad Karni (Orchestra Tonhalle din Zürich), Miguel da Silva (Universitatea de Muzică din Geneva). Sorin Spasinovici a avut atât recitaluri solo cât și de muzică de cameră în Romania (București, Tulcea, Craiova) dar și în țări precum Franța, Spania, Germania, Austria, Italia, Grecia, și Louisiana (S.U.A.). Între 2013 și 2016, el a fost membru al Orchestrei Operei Naționale București, dar și al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, acolo unde a avut poziția de co-lider al partidei de violă. Este, de asemenea, membru al Orchestrei Române de Tineret începând cu anul 2012. În urma câștigării unui concurs pentru un post temporar, începând din septembrie 2016, el cântă în Orchestra Simfonică din St. Gallen, Elveția. Sorin Spasinovici este actualmente student al Universității de Arte din Zürich, acolo unde își efectuează studiile de Master la clasa prof. Nicolas Corti.
Theodor Antoniu Andreescu Născut în Tulcea, la 11 septembrie 1994, absolvent al Liceului de Arte „George Georgescu", student al Universității Naționale de Muzică București, anul IV, vioara. Este membru al Orchestrei Uniunii Europene de Tineret (EUYO), membru al Orchestrei Naționale Radio din România, membru al Orchestrei Române de Tineret, colaborator al Cameratei Regale Române și colaborator al Orchestrei Aalborg Symphoniorkest din Danemarca. Violonist fiind, a început să studieze singur viola, în anul I de facultate, perfecționându-se ulterior sub îndrumarea maeștrilor Marius Ungureanu, Sophia Reuter, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Roger Benedict, dr. Peter Stark și Ken Haiki. A abordat muzica clasica, stilul baroc, contemporană, promovând și tineri compozitori români. A fost invitat să susțină audiție la Academia Orchestrei Berliner Philarmoniker din Germania. A fost acceptat în programul de pregătire al Academiei Menuhin din Elveția. A participat la masterclassuri și festivaluri precum SoNoRo, RaDiRo, Young Euro Classic (Germania), Robecco Summer Night (Olanda), Graffeneg (Austria), Bolzano Festival (Italia), Edinburgh International Festival (Marea Britanie), Stresa Festival (Italia), Ravello Festival (Italia), Chopin and his Europe (Polonia), Festival Ljubljana (Slovenia). De asemenea, a cântat cu Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Orchestra Principesei Margareta, MOYSA-Megaro Youth Symphony Orchestra din Grecia, alături de soliști celebri precum Angela Gheorghiu, Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Andrei Ioniță. A cântat sub bagheta unor dirijori, maeștri celebri, români și străini precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, Gianandrea Noseda, Vasily Petrenko, Leo Hussain, Bernard Haitink.
Contact: Direcția Comunicare și IT, 031 7100 624, biroul.presa@icr.ro.