- 28 September 2017 - 1 October 2017
- Etichete Târg internațional de carte de la göteborg Targ de carte 2017
România a participat la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg (28 septembrie -1 octombrie 2017), avându-i ca invitaţi pe scriitorii Cristina Andone, Gabriella Eftimie, Felicia Mărgineanu, Cecilia Hansson, Radu Vancu, jurnaliștii suedezi Daniel Sjölin, Zandra Thuvesson, editoarea Arina Stoenescu și profesorul Ingmar Söhrman.
Ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte de la Göteborg nu a fost lipsită de controverse, iscate de acceptarea de către organizatori a prezenței,printre expozanți, a unui ziar de extremă dreapta. Mai mult, pe 30 septembrie, în penultima zi de târg, în oraș s-a desfășurat o manifestație a unei formațiuni de orientare nazistă, în paralel cu contrademonstrații ale militanților de stânga. În acest context au fost cu atât mai relevante teme precum angajamentul politic al scriitorilor și definițiile libertății, abordate la seminarele printre ai căror invitați s-a numărat, din România, Radu Vancu. Acesta a pledat, la întâlnirea la care l-a avut ca interlocutor pe scriitorul și jurnalistul suedez Daniel Sjölin, pentru o tratare similară a ambelor extreme – cea nazistă și cea comunistă. În cadrul unei dezbateri cu autorii Yuri Andrukovici (Ucraina), Sofia Branco (Portugalia), Daniel Wisser (Austria), moderate de jurnalistul suedez Ola Larsmo, Radu Vancu a apreciat că, dincolo de definițiile mai vechi sau mai noi, există un conținut peren al noțiunii de libertate, legat de lupta împotriva suferințelor umane și a feluritelor limitări.
Scriitoarea și jurnalista Cecilia Hansson a evocat, la seminarul Fără speranţă, dar nu grav - despre artă şi politică în Europa Centrală astăzi, perspectivele diverse asupra trecutului și prezentului conturate în volumul de interviurile pe care le-a realizat, volum care include conversații cu Herta Müller, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi și alte personalități relevante pentru spațiul cultural românesc. Sentimentul că implicarea civică nu ar avea un impact semnificativ a fost descrisă de Radu Vancu, la același seminar, drept o iluzie care servește mereu celor dornici să abuzeze de putere.
Literatura pentru copii, o temă fără o legătură atât de directă cu actualitatea, dar nu mai puțin importantă, a fost în centrul discuțiilor care au avut-o ca protagonistă pe scriitoarea Cristina Andone. Alături de editoarea Arina Stoenescu și de Thea Olteanu, ilustratoare a volumului Alfvén & Enescu în Pădurea Muzicală, autoarea a vorbit despre provocarea identificării unor conexiuni între opera muzicală a lui George Enescu și cea a compozitorului suedez Hugo Alfvén, dar și despre corespondențele între muzică și lumea animală ca o cale de a stârni interesul micilor cititori. Într-o întâlnire cu autorul eston pentru copii Indrek Koff, Cristina Andone și-a exprimat convingerea că muzica clasică nu trebuie să fie un gen elitist și a vorbit despre literatură ca mijloc de educație muzicală.
În cadrul Târgului Bok & Bibliotek, pe 28 septembrie, Premiul"Marin Sorescu" pentru anul 2017 i-a fost decernat lui Madeleine Gustafsson, scriitoare, eseistă și traducătoare prestigioasă din Suedia. Juriul din acest an a fost format din Jonas Ellerström, editor şi traducător, Anna Hallberg, scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, Elise Karlsson, scriitoare și critic literar, şi Dan Shafran, traducător, reprezentant al ICR Stockholm.
"Ce bucuroasă sunt! - și mândră să primesc un premiu denumit după Marin Sorescu, acest om prietenos pe care mi-l amintesc din Berlinul anilor '70, și care a scris câteva dintre poeziile pe care le păstrez de mult timp în fișierul Antologie Privată de pe calculatorul meu. Și mă mândresc să mă număr printre străluciții laureați pe care Institutul Cultural Român de la Stockholm i-a răsplătit de-a lungul anilor", a declarat Madeleine Gustafsson pentru ICR Stockholm.
Informații suplimentare:http://icr.ro/stockholm/icr-stockholm-acorda-premiul-marin-sorescu-pe-anul-2017-scriitoarei-suedeze-madeleine-gustafsson-30356
Cel mai amplu eveniment cultural din Scandinavia, Târgul de Carte de la Göteborg a reunit în acest an, în intervalul 28 septembrie – 1 octombrie, 821 de expozanți din 37 de țări. Programul de evenimente a inclus 400 de seminare și peste 700 de prezentări de carte.