- 8 June 2013
- Etichete Icr Institutul cultural roman Frears Tiff
Unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Stephen Frears, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Nominalizat la Oscar și la BAFTA pentru filme ca My Beautiful Laundrette, Dangerous Liaisons sau The Queen, Frears va urca pe scena Teatrului Național din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF 2013.
Stephen Frears s-a născut în Leicester, în 1941, și a studiat dreptul la Cambridge, înainte de a se îndrepta spre teatru. În 1964, s-a alăturat Royal Court Theatre, iar primul său job în cinema a fost acela de asistent de regie la filmul Morgan - A Suitable Case for Treatment (r. Karel Reisz, 1966). Au urmat ani în care a regizat, cu succes, producții TV și spoturi publicitare.
Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu Gumshoe, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu My Beautiful Laundrette. Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secțiunea 3X3, alături de Prick Up Your Ears (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton, cu Gary Oldman și Alfred Molina.
Curând, a venit și prima propunere de la Hollywood: Legături periculoase/ Dangerous Liaisons (1988), cu Glenn Close, John Malkovich și Michelle Pfeiffer pe afiș. Filmul a primit șapte nominalizări la Oscar - câștigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie - și zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică,The Grifters (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.
Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul The Hi-Lo Country (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz și Patricia Arquette în distribuție, distins cu Ursul de Argint la Berlin, Liam (2000), celebrul High Fidelity (2000), cu John Cusack pe afiș, Dirty Pretty Things (2002), povestea unor imigranți ilegali în Londra, The Deal (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, Mr. Henderson Presents (2005).
Drama Regina/ The Queen (2006), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prințesei Diana, a avut un succes imens, primind șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA și numeroase alte distincții. Actrița Helen Mirren a câștigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA și Globul de Aur. În 2010, comedia Tamara Drewe a fost în selecția oficială la Cannes. A fost urmată de Lay the Favorite (2012), cu Bruce Willis și Rebeca Hall. Stephen Frears a fost președintele juriului Festivalului de la Cannes în anul în care filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni și 2 zilea primit Palme d'Or. În prezent, Frears lucrează la Philomena, un film cu Judi Dench și Steve Coogan în distribuție.
În tradiționala secțiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiați cineastul francez Olivier Assayas și documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan. Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebrați regizori contemporani, vor fi proiectate Après mai, un film semi-autobiografic despre turbulenții ani 60-70, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția pentru scenariu, mini-seria Carlos (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Șacalul, selecționat la Cannes și difuzat la TIFF 2012, într-o proiecție maraton, și L'Heure d'été, o poveste despre familie și memorie premiată de majoritatea asociațiilor de critici din SUA, în 2009.
Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecințele conflictului cu Palestina. Spectatorii din Cluj vor putea vedea The Specialist (1999), un film controversat despre „banalitatea răului” montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961, I Love You All (2004), realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securității din fosta Germanie de Est, și Jaffa, the Orange's Clockwork (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Proiecțiile vor avea loc în prezența lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.
Sursa: http://tiff.ro/tiff/stiri/stephen-frears-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff-2013
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj, Institutului Cultural Român
Prezentat de: Ursus. Partener: Vodafone. Mașina oficială: Mercedes Benz. Partener tehnic: BenQ. Sponsori: Mastercard, BCR, JTI, Terapia Ranbaxy, TenarisSilcotub, Energobit, HBO, Optical Disc Solutions, PMA Invest, GPV Romania