Seria de documentare DocuMental revine la ICR Viena

DocuMental, seria de filme documentare relevante ale ultimilor ani, se întoarce la ICR Viena. De-a lungul anului 2013, în perioadele mai-iulie şi septembrie-decembrie, la sediul ICR Viena vor fi proiectate paisprezece documentare.
Seria proiecţiilor din mai-iunie 2013 este realizată de ICR Viena în parteneriat cu ASTRA FILM din Sibiu, cu colaborarea HBO România, şi face parte din programul aniversar ASTRA FILM – FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM DOCUMENTAR DE LA SIBIU – 20 DE ANI, continuând eforturile ICR si Astra Film Sibiu de a promova documentarul românesc.

Programul proiecţiilor din perioada mai-iulie 2013:

22 mai 2013, ora 19, GONE WILD, regia: Dan Curean, România, 2011, 84';
30 mai, ora 19.00, ROŞIA MONTANĂ, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI, regia: Fabian Daub, Germania, România, 2012, 92'
6 iunie, ora 19:00, TURN OFF THE LIGHTS, Ivana Mladenovic, România, 2012, 71'
13 iunie, ora 19:00, DOINA GROPARILOR, regia: Pavel Cuzuioc, România, 2011, 55´
27 iunie, ora 19:00, VICTORIA, regia: Ana Vlad, Adi Voicu, România, 2010, 54´
4 iulie, ora 19:00, MUZICANTUL DIN GÖTTINGEN, regia: Mihai Andrei Leaha, România, 2012, 17´, SATUL DE DEMULT ÎN MUZEUL ASTRA, regia: Dumitru Budrala, România, 2012, 40´

GONE WILD, regia: Dan Curean, România, 2012, 84'În labirintul de ape care dă naştere Deltei Dunării pe teritoriul României se afla cea mai mare zonă mlăştinoasa a Europei, un paradis pierdut, adăpostind o diversitate de plante şi animale. Cei mai noi locuitori ai săi sunt caii, lăsaţi să alerge liber aici cu peste 20 de ani în urmă. Lupta şi dificultăţile lor sunt urmărite prin ochii lui Ivan, un băiat din sat, care s-a ataşat puternic de aceste animale. În mod ironic, pe măsură ce caii străbat teritoriul în căutare de hrană şi adăpost, ei încep să deterioreze pădurile protejate din zonă. Un conflict se naşte între ecologişti şi autorităţile locale care acum doresc să extermine caii.

ROŞIA MONTANĂ, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI, regia: Fabian Daub, Germania, România, 2012, 92'
Situaţia din Roşia Montană se caracterizează printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporaţii româneşti cu acţionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Exploatarea va implica utilizarea de cianură foarte toxică pentru extragerea aurului din rocă, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economică, însă unul cu potenţial fatal pentru mediul înconjurător şi frumoasele peisaje din zonă. Peste 2000 de oameni urmează să-şi piardă casele. Mulţi dintre ei au ales să se mute în oraşele mari, însă un grup mic de locuitori înfruntă Compania şi îşi apără casele cu tot ce au. O luptă îndelungată dusă de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenţii şi suporterii proiectului minier desparte chiar şi familii.
TURN OFF THE LIGHTS, Ivana Mladenovic, România, 2012, 71'
Trei tineri sunt eliberaţi din închisoare. Trei destine care devin unul singur. Aceasta este povestea lui Alex, un condamnat descurcăreţ, care încearcă să îşi lămurească propriile contradicţii în libertate. Vina depinde de circumstanţe şi de graniţele pe care le trece fiecare destin. Ştingeţi becurile este o poveste despre supravieţuire în zonele gri ale moralităţii.
DOINA GROPARILOR, regia: Pavel Cuzuioc, România, 2011, 55´
Singurii locuitori vii ai unui cimitir sunt groparii. Fie iarnă, primăvară, vară sau toamnă, preocupările groparilor sunt aceleaşi. Ei sapă şi îngroapă. Ei sunt imuni la lacrimi şi bocete. Par lipsiţi de frică şi sensibilitate.
VICTORIA, regia: Ana Vlad, Adi Voicu, România, 2010, 54´Primul lucru pe care îl vezi când intri în oraşul Victoria este un monument de piatră în forma literei "V"."V" de la Victoria, "V" de la Visul comunist, care a lăsat în urmă, la poalele munţilor Făgăras, o plombă de ciment cu denivelări cubice infiptă cu brutalitate într-un peisaj natural de vis. Filmul documentar VICTORIA este o poveste de dragoste între oameni şi oraşul lor, este o relaţie forţată între lipsa identităţii oraşului şi continua justificare a identităţii de către localnici.

MUZICANTUL DIN GÖTTINGEN, regia: Mihai Andrei Leaha, România, 2012, 17'
Muzicantul din Göttingen prezintă povestea lui Peter, un acordeonist rrom, originar din România, care îşi petrece mare parte din an cântând pe străzile din Göttingen, Germania. Se afla acolo de aproape 20 de ani şi este un personaj binecunoscut în oraş deoarece cântă în piaţa principală, dar şi la petreceri private. În ciuda traiului său relativ lipsit de griji şi a succesului ca muzicant ambulant, Peter duce în suflet o povară. Dorul de casa nu părăseşte niciodată sufletul nostalgic al unui artist.
SATUL DE DEMULT ÎN MUZEUL ASTRA, regia: Dumitru Budrala, România, 2012, 40´
Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului se numără pe drept cuvânt printre cele mai frumoase muzee în aer liber din Europa, şi, în acelaşi timp, printre cele mai valoroase. Cu o istorie de peste un secol şi cu un patrimoniu copleşitor prin bogăţie şi diversitate, care cuprinde, printre multe alte miracole ale lumii preindustriale, o colecţie de mori unică în lume, muzeul dăruieşte oaspeţilor săi o călătorie inegalabilă în lumea satului tradiţional, evocând aspectele vieții satului românesc.


Prezenţa culturii române şi a artiştilor români în spaţiul austriac se bucură deja de o bună primire atât din partea actorilor culturali, cât şi din cea a publicului. În acelaşi timp, există un deficit clar de informaţie privind spaţiul românesc şi temele care îl privesc: estetic suntem buni vecini, dar distanţa mentală este cu mult mai mare decât cea geografică. DocuMental îşi propune să remedieze acest deficit.


Filmele sunt subtitrate în engleză sau germană.