- 14 November 2024
- Tags ICR Institutul Cultural Tel Aviv Satira pe timp de razboi
La Galeria ICR Tel Aviv va avea loc vineri, 15 noiembrie 2024, ora 10.30, în cadrul expoziției colective „Vocea Poporului - Jurnal de război”, o discuție intitulată „Satira pe timp de război”, eveniment organizat împreună cu Muzeul Janco-Dada din Ein Hod și Institutul Francez din Tel Aviv. Deschisă între 7 octombrie și 20 noiembrie 2024, expoziția conține lucrările coloniei de artiști de la Ein Hod, realizate după atrocitățile Hamas din 7 octombrie 2023 și pe parcursul anului care a urmat.
Gallery talk-ul îi are ca invitați pe artistul multidisciplinar Andy Ceaușu și pe bloggerul literar George Schimmerling. Andy Ceaușu își va prezenta, în cadrul expoziției colective, seria de caricaturi „Însemnări de război”, cu lucrări realizate după „Sâmbăta Neagră” din 7 octombrie. George Schimmerling, autor al popularului blog literar de limbă română din Israel, „Viața merge înapoi” va vorbi despre modul în care circumstanțele războiului i-au influențat maniera de scriere creativă, precum și despre cum umorul frivol, caracteristic stilului său literar, s-a transformat în satiră amară, sub greutatea evenimentelor tragice din Israel din ultimul an de zile. Discuția va fi moderată de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv.
Evenimentul din 15 noiembrie 2024 a fost precedat de un alt Gallery talk la ICR Tel Aviv, în 1 noiembrie, invitată fiind Raya Zommer Tal, directoarea Muzeului „Janco-Dada” din Ein Hod, care a prezentat muzeul pe care îl conduce și în care se află lucrările fondatorului coloniei de artiști de la Ein Hod, marele artist și arhitect româno-israelian Marcel Iancu. Muzeul găzduiește și expoziții temporare importante de avangardă. Raya Zommer Tal a evidențiat lucrările din cadrul expoziției colective „Vocea poporului – Jurnal de război”, proiect inițiat de Muzeul „Janco-Dada” în primele două luni ale războiului.
Curatoriată de Nitsan Shuval, expoziția a fost vernisată la începutul acestui an la Timișoara și apoi la Caransebeș. Aceasta cuprinde lucrări semnate de Michal Yehezkel, Mimi Ziv, Artyom Gorbenko, Rotem Codish, Zeev Engelmayer, Dorit Nahmias, Gilad Kahana, Adi Rahav, Gil Goren, Yaniv Zaloof, Keren Shpilsher, Andy Ceaușu, Adi Drimer, Tali Ratzker, Sharon Ramer Biel, Emi Sfard și Oren Fischer.