- 15 March 2023
- Mots clés ICR Institutul Cultural Roman ICR Lisabona Clara Cernat Thierry Huillet Muzeul Național al Ceramicii din Lisabona
În luna martie a fiecărui an, pe întreg teritoriul portughez au loc numeroase evenimente cu specific francofon, iar în preajma Zilei Internaționale a Francofoniei, la Lisabona, sub egida „Francofonia ne ține împreună“, au loc expoziții, concerte, proiecții de filme, lecturi și diverse spectacole ce ilustrează diversitatea culturilor care își afirmă apartenența la marea familie francofonă.
La ediția din acest an a Sărbătorii Francofoniei, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Muzeul Național al Ceramicii (Museu Nacional do Azulejo), vor organiza joi, 23 martie 2023, ora 18.00, la Biserica-auditoriu „Madre de Deusˮ, concertul de gală „Francofonia de mâine: muzica ne unește!ˮ, care va marca 30 de ani de când România a aderat la OIF în calitate de membru cu drepturi depline.
Concertul, în interpretarea prestigiosului duo muzical româno-francez Clara Cernat (vioară) și Thierry Huillet (pian) va constitui momentul central al sărbătorii, fiind astfel adus un omagiu României. Totodată, concertul va reprezenta un eveniment cultural și artistic la cel mai înalt nivel și o contribuție semnificativă la cultura francofonă. Repertoriul va cuprinde o serie de lucrări muzicale ale compozitorilor români și francezi Ciprian Porumbescu, Dumitru Capoianu, Jules Massenet, Hector Berlioz, Camille Saint-Saëns. În plus, Thierry Huillet va prezenta compoziții proprii, inspirate din muzica folclorică românească, ca formă de comuniune spirituală cu ţara mamă a Clarei Cernat, al cărui cânt violonistic este îmbibat de patosul, poezia şi virtuozitatea viorii româneşti.
În plus, România va avea reprezentare la evenimentul conex Village Francophone, care se va desfășura sâmbătă, 25 martie 2023, la sediul Alliance Française din Lisabona și din alte orașe portugheze (Porto, Guimarães, Viseu, Coimbra, Leiria, Caldas da Rainha, Setúbal, Beja, Algarve), sub formă de jocuri interactiveșistanduri cu informații culturale și turistice despre țările participante din OIF.
Născut la Toulouse în 1965, Thierry Huillet este un muzician cu multiple faţete, care a atins excelenţa în domeniile creaţiei şi interpretării muzicale.Important compozitor francez, cu peste 120 de opusuri, lucrările sale se bucură de mare succes. De exemplu Micul Prinţ pentru orchestră simfonică, a fost interpretat recent de către prestigioase orchestre din lume. Ca pianist, a câştigat Marele Premiu al celebrului „Cleveland International Piano Competition USA“. Este de asemenea, laureat al prestigioaselor Concursuri Internaţionale de pian Busoni (Italia) şi Tokyo (Japonia). Thierry Huillet a absolvit Conservatorul National Superior din Paris, unde a obţinut cele mai înalte distinctii la pian şi numeroase alte discipline muzicale. A cântat pe marile scene ale lumii, în recital şi solist cu orchestra, alături de Orchestra de la RAI (Italia), Cleveland Orchestra (SUA), Orchestre de Paris, Korean Chamber Orchestra etc.
Recunoscută ambasadoare culturală a României peste hotare, Clara Cernat s-a afirmat de foarte tânără pe plan internaţional. După absolvirea Universităţii de Muzică din București, clasa reputatului Maestru Ştefan Gheorghiu, a fost selecţionată printre cele „8 Mari Talente ale Europei“, ceea ce i-a permis să-şi desăvârşească arta interpretativă cu renumitul violonist Tibor Varga. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris etc. Este des invitată la importante festivaluri muzicale: Festivalul Internaţional George Enescu (România), Croisements (China), Suona Francese (Italia), Sylvanes (Franța), Kings Place Festival (Londra), etc. A înregistrat numeroase discuri cu muzică de Enescu, Bloch, Turina, Porumbescu, Gershwin etc., primite entuziast de către public şi critica de specialitate.
Muzeul Național al Ceramicii (Museu Nacional do Azulejo) este unul dintre cele mai importante muzee de ceramică din lume, o carte de vizită a Lisabonei şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai vizitate şi apreciate spaţii muzeale din întreaga Portugalie. Un punct de interes major al complexului este Biserica-auditoriu „Madre de Deus“, o adevărată bijuterie arhitectonică în stil gotic și renascentist, decorată cu „azulejos” și boiserii aurite, cu o acustică excepțională.
Sărbătoarea Francofoniei este organizată anual de țările membre și observatoare ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) cu reprezentare diplomatică în Portugalia (Ambasada Andorrei; Ambasada Canadei; Ambasada Coastei de Fildeș; Ambasada Egiptului; Ambasada Franței; Ambasada Luxemburgului; Ambasada Regatului Belgiei; Ambasada Regatului Marocului; Ambasada României; Ambasada Senegalului; Ambasada Tunisiei), Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Francez, cu sprijinul Alianței Franceze din Lisabona, APPF (Asociația Portugheză a Profesorilor de Franceză), APEF (Asociația Portugheză de Studii Franceze) și al Liceului Francez „Charles Lepierreˮ din Lisabona.
Având în vedere spațiul limitat și pentru a garanta siguranța participanților, cei interesați să participe la concert sunt rugați să-și înregistreze participarea în prealabil prin email: lisabona@mae.ro (până pe 17 martie 2023).
Mai multe informații despre Sărbătoarea Francofoniei din Portugalia se pot găsi pe site-ul oficial: www. festadafrancofonia.com.