- 13 March 2023
- Tags Icr Icr londra Mariana gordan God and magog Romani din marea britanie Dominic wells
Mariana Gordan, pictor, sculptor și scriitor stabilit în Marea Britane, va susține prelegerea „Gog și Magog – Nevoia de individ și de societate în arta contemporană”, marți, 14 martie 2023, ora 19:00, la sediul reprezentanței ICR Londra.
Pe baza experienţelor personale şi a parcursului artistic în societatea britanică, Mariana Gordan se va concentra asupra condiţiei artistului şi a artei în lumea contemporană, titlul prelegerii fiind inspirat din cel mai recent volum al său, cu caracter autobiografic – Gog and Magog. Letters from Exile. La eveniment va participa și Dominic Wells, editorul volumului, care va face o prezentare a receptării cărții în rândul media și al publicul din Marea Britanie.
Mariana Gordan a studiat artele plastice la Arad, inclusiv arta monumentală. În anul 1979, ajunge în Marea Britanie, ca refugiat, experiență relatată pe larg în romanul State property – my Cold War memoir. În anul 1980, a părăsit școala de artă din Durham, spre a se dedica studiului autodidact la National Gallery din Londra. Au urmat călătorii în Italia și SUA, unde a primit prima comandă majoră pentru un portret. Ulterior au urmat comenzi importante, precum realizarea în mozaic a decorului pentru trei stații londoneze de metrou: Oxford Circus, Tottenham Court Road și Finsbury Park Stations. În anul 1985 a concurat, anonim, într-un grup de 500 de artiști, majoritatea absolvenți ai Royal Academy, la realizarea unui cap în mărime naturală, din bronz, al fostului Premier britanic Clement Attlee, câștigând în runda finală concursul cu unanimitate de voturi. La dezvăluirea numelui, cei trei membri în comisia Royal Academy și-au retractat voturile, argumentând că „nu putem încredința cuiva de dincolo de Cortina de Fier banii contribuabililor noștri” , în ciuda protestelor șefei Comisiei, Dame Elisabeth Frink. Această poveste este relatată în volumul Gog and Magog. Letters from Exile. Au urmat lucrări de anvergură, în basorelief, pe pânză, în pastel, ipsos și bronz, în cadrul unor comenzi sau ca liber-profesionist. Numeroase expoziții în Marea Britanie, Italia, Franța, România. Expoziția „London Spring” , de la Opera Națională din București, din perioada 1-6 februarie 2022, a atras numeroși colecționari de artă, generând nu mai puțin de 65 de articole în presă. Volumul Gog and Magog. Letters from Exile de Mariana Gordan a apărut la Editura Charmides, Bistrița, în 2022.
Dominic Wells este cunoscut în rândul jurnaliștilor și formatorilor de opinie britanici. A fost editor al revistei britanice Time Out, în perioada 1992-1999, câștigând patru premii pentru Editorul Anului de la Societatea Britanică a Editorilor de Reviste și ducând tirajele la niveluri record. Ulterior a devenit director editorial al AOL (Marea Britanie), propulsând-o de la start-up la vârf în trei ani, înainte de a se alătura revistei Times, ca redactor asistent, unde a lansat și a editat trei suplimente de artă și divertisment. Au urmat câțiva ani de consultanță, înainte de a reveni la Guardian Labs și în prezent la News UK, unde e Senior Creative Lead pentru The Times. Dominic Wells este scenarist: lungmetrajul său A Bird Flew In, cu o distribuție înstelată, inclusiv Sir Derek Jacobi, a avut lansarea cinematografică în 2022.
Evenimentul este organizat de ICR Londra în seria „Inspired Romanians & Romanian Inspirations in the Albion” („Români inspirați – Inspirații românești în Albion” ), prin care reprezentanța promovează personalități românești afirmate în Marea Britanie. Periodic, o astfel de personalitate este invitată în cadrul unei întâlniri cu publicul, din domenii diverse, de la artă la cercetare științifică și de la literatură la medicină.