- 28 October 2023
- Etichete ICR Premiul Brâncuși Sculptor Liviu Mocan
Institutul Cultural Român i-a decernat vineri, 27 octombrie, Premiul Național ”Constantin Brâncuși” 2022 sculptorului Liviu Mocan, pentru expoziția „Inima Învieriiˮ, realizată anul trecut în Biserica Neagră de la Brașov. Trofeul Premiului Național ”Constantin Brâncuși”, realizat de artistul plastic Mihai Țopescu, i-a fost înmânat câștigătorului în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 85 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, capodopera marelui sculptor Constantin Brâncuși. Premiul Național „Constantin Brâncuși” constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât și o recompensă morală și materială pentru lucrări originale care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național și universal.
”Sunt fericit să fiu sculptor. Întregul Univers este o galerie cu sculpturi. Încep să lucrez. Când mâinile mele ating lemnul, bronzul, granitul, când mâinile mele se adâncesc în lut moale ating mâinile lui Dumnezeu”, a afirmat Liviu Mocan, adăugând: ”Vreau să mulțumesc Institutului Cultural Român, Centrului Brâncuși, comisiei, celor care m-au ales, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, participanților, pentru că prin faptul că sunteți aici dovediți o căutare de spiritualitate. Și în încheiere, sunt convins că și dumneavoastră, dar eu îi mulțumesc lui Constantin Brâncuși care mie, personal, și unei țări întregi ne-a făcut un cadou uriaș.”
Liviu Mocan s-a născut în anul 1955, în satul Cara, de unde, în urma confiscării bunurilor materiale de către regimul comunist, familia lui s-a mutat la Cluj. Aici, Liviu Mocan a absolvit, pe rând, Școala de artă, Liceul de artă, Academia de Artă (în prezent Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca), apoi a continuat cu studii postuniversitare la Anderson University și Mississippi College, în Statele Unite ale Americii. A întreprins călătorii de studio în importante centre ale sculpturii universale. S-a manifestat în expoziții personale și de grup pe toate continentele și a creat lucrări de for public în patru dintre ele. Are lucrări în colecții publice și private din România, Elveția, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Noua Zeelandă, Ungaria, Austria, Grecia, Australia.
Centrul de Cercetare de la Târgu-Jiu organizează anual, în parteneriat cu ICR, o serie de evenimente artistice şi culturale dedicate operei şi vieţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, printre care un simpozion de creaţie plastică, editare și lansare de albume de artă, rezidenţe de creaţie artistică, evenimente street-art şi acordarea Premiului Național ”Constantin Brâncuși”.
Manifestările ocazionate de aniversarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” au început în dimineața zilei de 27 octombrie, în apropierea Mesei Tăcerii, în prezența iubitorilor de cultură și de Brâncuși, care au participat apoi la o procesiune de-a lungul Căii Eroilor, până la Coloana fără Sfârșit. În cadrul evenimentului a avut loc lansarea cărții ”Istoricul Ansamblului Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu”, autori dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu. Cu aceeași ocazie, a fost decernat și premiul Bursa Constantin Brâncuși, care i-a revenit artistului Felix Aftene, pentru expoziția de arte vizuale ”Retrospectiva”, organizată la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii din Iași în noiembrie 2022.
Au urmat apoi vernisajul expoziției de sculptură ”Pomul Vieții”, a artistului vizual Dinu Câmpeanu, curator dr. Vasile Fuiorea, și vernisajul expoziției de arte vizuale „Reconnaissance”, a artistei Suzana Fântânariu, curator Adrian Bândea.
Evenimentele au fost organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Credit foto: Sorin Buliga