- 11 April 2023
- Tags ICR Institutul Cultural Roman ICR Bruxelles Cosmin Perta Festivalul „Primavara poetilorˮ Luxemburg
Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului susțin participarea poetului Cosmin Perța la Festivalul „Primăvara Poeţilor”/„Printemps des Poètes”, un proiect cultural de mare vizibilitate şi impact în Luxemburg, gestionat de Centrul Cultural al Abaţiei Neumünster, una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură luxemburgheze și loc al semnării Tratatului de aderare a României la UE (25 aprilie 2005), având astfel o simbolistică aparte pentru țara noastră. Festivalul se va desfășura în perioada 21-23 aprilie 2023.
Proiectul a fost lansat în 2008 şi se desfăşoară anual cu sprijinul direct al Ministerului Culturii din Luxemburg şi cu participarea ambasadelor şi institutelor culturale acreditate în Luxemburg.
Ediţia 2023 se va desfăşura după un program similar celor din ediţiile precedente, agenda evenimentului fiind următoarea:
• Vineri, 21 aprilie 2023: „Seara de inaugurare” a manifestării, la Kulturfabrik din Esch-sur-Alzette (19h00), cu participarea poeților invitați;
• Sâmbătă, 22 aprilie 2023: „Marea Noapte a Poeziei”, la Sala Nic Kleger a Abaţiei Neumünster (19h00), cu participarea tuturor poeților;
• Duminică, 23 aprilie 2023: „Dimineață poetică”, la Galeriile de Artă „Simoncini” din centrul capitalei, cu participarea poeților invitați.
La fiecare dintre aceste momente, poeții vor citi din opera proprie, fie în franceză, engleză sau germană, fie în limba națională, cu lectura versiunii traduse, în una dintre aceste trei limbi, a poemului/poemelor de o persoană asigurată de organizatori. Publicul va avea acces liber la toate cele trei momente ale festivalului.
A fost confirmată participarea poeților din următoarele ţări: Austria (Fiston Mwanza Mujila), Franța (Donatien Garnier), Elveția (Martina Caluori), România (Cosmin Perța), Ungaria (István Kemény), Luxemburg (Elise Schmit), Liechtenstein (Mathias Ospelt), Portugalia (Joao Luis Barreto Guimaraes), Italia (Laura Accerboni), Spania (Santos Dominguez Ramos), Catalonia/Spania (Nunia Contrereas Coll), Republica Cehă (J.H.Krchovsky).
Cosmin Perța, poet, prozator și eseist, născut în
1982 la Vișeu de Sus, Maramureș, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul UBB
Cluj și un master la Universitatea din București. A obținut o diplomă de
masterat în literatură contemporană și titlul de doctor în litere cu o teză
despre fantastic în literatura est-europană. Din 2002, când a debutat, Cosmin
Perța a publicat cinci volume de versuri (Santinela de lut, Editura Vinea, 2005;
Cântec pentru Maria, Editura Vinea, 2007; Bătrânul, o divină comedie, Editura
Charmides, 2009; Fără titlu, Editura Paralela 45, 2011; Cântec de leagăn pentru
generația mea, Editura Paralela 45, 2018; dar și o serie de volume de proză
(două romane, două volume de povestiri, o monografie). În 2012, a obținut
premiul Tânărul prozator al anului. Fragmente din opera sa poetică au fost deja
traduse în 16 limbi, iar ultimul volum de proză, o carte dedicată copiilor –
Anisia și uneltele fermecate – este în curs de traducere integrală în patru
țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București și a
condus colecții foarte apreciate de literatură contemporană la editurile Tracus
Arte și Paralela 45.
Organizatorii vor asigura o acoperire mediatică a evenimentului în mass-media locală și pe site-ul festivalului, prin prezentarea, în zilele care preced festivalul, a unui poem tradus al fiecărui scriitor („O țară, un poet”), împreună cu fotografia autorului, la emisiunile radio (posturile 100,7 și Radio Ara).
De asemenea, în cadrul evenimentului, vor fi prezentate volume din creația poeţilor. Librăria Ernster va lua legătura cu editurile care au publicat volumele pentru a comanda cărţi-culegeri de poezie care vor fi expuse în cadrul festivalului.
Festivalul sărbătorește multilingvismul, aduce poezie din mai multe țări ale Europei, în cât mai multe limbi posibil, la Luxemburg, având ca scoppromovarea poeziei contemporane europene.
Eveniment emblematic al scenei poetice și multilingvismului țării, festivalul este principalul eveniment dedicat poeziei în Luxemburg, datorită angajamentului partenerilor instituționali, a unui număr mare de ambasade participante și al sprijinului Ministerului Culturii din Luxemburg.