În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret va evolua pe 24 iunie 2014 în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics.
Ediția din acest an a Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, organizatorii au selecționat cele mai bune şase orchestre de tineret din întreaga lume, una de pe continentul american (SUA), una din Asia (China) și patru din Europa – România, Franţa, Germania și Rusia. Participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics este sprijinită și de Institutul Cultural Român și promovată de ICR Berlin.
Vineri, 20 iunie 2014, începând cu ora 12.00, la Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc o conferință de presă privitoare la concertele extraordinare de la București și Berlin, iar marți, 24 iunie 2014, începând cu ora 19.00, va avea loc o conferință de presa la Filarmonica din Berlin, Hermann-Wolff-Saal. Sâmbătă, 21 iunie 2014, de la ora 19.00, la Sala Radio și respectiv duminică, 22 iunie 2014, de la ora 11.00, la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit din nou într-un program de concert de mare virtuozitate, ca avanpremieră a turneului extraordinar de la Berlin.
Din 2014, activitatea orchestrei este coordonată de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română“.
Orchestra Română de Tineret, prima orchestră simfonică de tineret din România, a luat fiinţă la Sinaia, în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov“.
Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal.
Concertele susţinute anual între 2008 şi 2013 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii“ la Sinaia, Buşteni, Sibiu, Braşov şi Bucureşti, apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu 2009, în cadrul concertelor December Music Flavours şi Spring Music Flavours, organizate de Lanto Communication, au fost foarte apreciate de public şi elogiate de critică. Renumele orchestrei a fost consolidat de prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ din 2011 şi 2013.
În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras). Începând din 2012, a fost invitată să concerteze pe scene prestigioase din Franța, Germania și Italia.
Mărturii despre Orchestra Română de tineret
„Viitorul vieţii artistice din România este legat de aceşti tineri fantastici cu care lucrez (…) Aceasta este imaginea pentru România. Asta face Festivalul Enescu pentru România: pune în lumină acești oameni minunați” – dirijorul american Lawrence Foster
„Orchestra Română de Tineret dă tot ce este mai bun, în adevăratul sens al cuvântului. La asemenea prezenţă şi concizie precum şi intonaţie infailibilă unii profesionişti pot doar să viseze. Charismaticului dirijor Cristian Mandeal i s-ar cuveni un loc la un pupitru berlinez, dacă se ia în considerare felul în care reuşeşte să transpună lucrarea lui Rahmaninov, Dansuri simfonice. Mandeal îşi permite fermate lungi, o agogică consolidată şi efecte înălţătoare, iar tinerii muzicieni par să-l urmeze necondiţionat” – Der Tagesspiegel
„Ceea ce realizează Marin Cazacu, Cristian Mandeal şi Horia Andreescu reprezintă o veritabilă investiţie pentru viitorul vieţii noastre muzicale, pentru viitorul culturii noastre” – Dumitru Avakian
Website: www.orchestratineret.ro
Foto: Virgil Oprina