Obiceiuri de iarnă din Bucovina. Măşti şi mascaţi şi recital de colinde, urături şi jocuri de mascaţi

Vernisajul expoziţiei Obiceiuri de iarnă din Bucovina. Măşti şi mascaţi şi recital de colinde, urături şi jocuri de mascaţi Locul desfăşurării: Galeria ICR Praga (Anglická 26)
Intrarea liberă.
În fiecare an, ICR Praga marchează sărbătoarea Crăciunului şi intrarea în Noul An prin evenimente tradiţionale specifice perioadei de iarnă. Sărbătorile de iarnă se desfăşoară şi acum ca un spectaculos scenariu de înnoire a timpului calendaristic. Pe parcursul celor douăsprezece zile dintre Crăciun şi Bobotează, intersectate median de Anul Nou, în satele Bucovinei domneşte o adevărată atmosferă de basm. Oamenii îşi abandonează grijile, se îmbracă în straie de sărbătoare şi se consideră părţi ale unui mister în care convenţiile comportamentale sunt evaluate după alte criterii, iar gândurile umane sunt filtrate prin ochii divinităţii, devenită mai familiară şi mai tolerantă. Este momentul când oamenii ies în sat pentru a se întâlni unii cu alţii şi a-şi ura din tot sufletul „La multi ani!" şi „Sărbători fericite!"
La ICR Praga, atmosfera sărbătorilor de iarnă va fi recreată prin evenimentele pe care le vom organiza în parteneriat cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina (Gura Humorului): o expoziţie fotografică cu peisaj bucovinean de iarnă şi cete de mascaţi, o expoziţie de obrăzare – măşti purtate de membrii cetelor de mascaţi şi trei costume integrale de urs, capră şi căluţ ce vor fi expuse fizionomic, degustarea unor produse culinare tradiţionale de Crăciun şi un recital de colinde, urături şi jocuri de mascaţi susţinut de grupul Dor de la Humor din Gura Humorului, precum şi al corului Labyrint.
Înfiinţat în 1989, corul „Labyrint" este compus din studenţi şi elevi de liceu, are în acest moment peste 30 de membri şi face parte din Asociaţia Corurilor Cehe.
Cu un repertoriu bogat, de la lucrări din perioada renascentistă, clasică, până la reinterpretări moderne ale pieselor corale clasice, corul Labyrint a participat atât la concursuri de muzică corală din Cehia, cât şi la festivaluri internaţionale.
În programul concertului susţinut la sediul ICR Praga sunt incluse colinde româneşti şi ceheşti.
Pentru mai multe informaţii despre corul Labyrint, vizitaţi: www.sbor-labyrint.eu
Expoziţia va fi deschisă până pe data de 26 ianuarie 2011.
Intrarea liberă.
***
MUZEUL OBICEIURILOR POPULARE DIN BUCOVINA
Gura Humorului, România

Ivit în peisajul cultural românesc la 1 august 1958, muzeul din oraşul Gura Humorului a cunoscut, în timp, o evoluţie ascendentă. La începuturi, inventarul eterogen pe care îl deţinea a fost organizat în două secţii ale Muzeului raional Gura Humorului: etnografie şi agricultură socialistă! În timp, muzeul şi-a îmbogăţit şi diversificat colecţiile etnografice, şi-a perfecţionat tematica şi, mai ales, a găsit noi modalităţi de valorificare a patrimoniului etnografic material şi imaterial bucovinean.
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina de astăzi este o instituţie singulară în reţeaua culturală românească. Este singurul muzeu care a reuşit să transpună, cu mijloace muzeotehnice obişnuite, acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, naţiune – tradiţia populară.
Tematica muzeului a fost gândită ca o călătorie virtuală în universul spiritual al satului bucovinean din secolul al XIX-lea. În acest spaţiu virtual, vizitatorul este invitat să parcurgă principalele momente ale calendarului popular – creaţie remarcabilă pentru memorizarea timpului sacru şi a activităţilor economice, adevărată chintesenţă de înţelepciune în care scurgerea timpului nu este nici ternă, nici liniară, ci se află sub semnul suprapunerii şi interdependenţei dintre ritmurile cosmice, pe de o parte, şi cele vegetaţionale, animaliere şi, nu în ultimul rând, umane, pe de altă parte.


Gura Humorului - Staţiune turistică de interes naţional Obiceiuri de iarnă ăn Bucovina