Miercuri, 2 mai 2018, de la ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul este rândul cărții să acapareze audiența. În prim plan va fi volumul O ruteancă la Înalta Poartă, scris de un colegiu editorial hunedorean, din care fac parte Iulius Firczak şi Francisc Gal, cartea fiind tipărită la Editura „Cetate” din Deva, cu sprijinul Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR).
Partenerii locali ai evenimentului de la ICR Istanbul vorfiAsociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială și Consulatul General al României la Istanbul, iar din România,Uniunea Culturală a Rutenilor.
Conform celei mai noi recenzii semnate de prof. Viorica Igelsky, istoric, odată cu difuzarea unui cunoscut serial de televiziune s-au înmulțit întrebările legate de viața și însemnătatea istorică a personajelor principale. Astfel, din film, publicul larg a aflat despre femeia care s-a impus în înalta societate otomană din secolul al XVI-lea, secol dominat de poligamie și de condiția umilă a femeii. Această femeie, a fost o ruteancă, din Galiția, Alexandra Lisowska, cunoscută sub titlul turcesc de Hürrem Haseki Sultan, concubină apoi soție a lui Soliman Magnificul, sultanul în timpul căruia Imperiul Otoman a ajuns la maxima putere și înflorire. Prin implicarea ei în viața socială și politică a reușit, măcar temporar, să schimbe condiția și percepția femeii din Imperiul Otoman.
Apariţia cărții a însemnat o informare a publicului larg despre personaje centrale din Imperiul Otoman în perioada de apogeu a istoriei sale, secolul al XVI-lea. Printre acestea se află şi ruteanca Hürrem Haseki Sultan, care sub acoperirea convertirii la Islam, a reuşit să se emancipeze faţă de celelalte femei din harem, căsătorindu-se cu Soliman, încălcând astfel tradiţia de secole a haremului. Ruteanca de la Înalta Poartă, Hürrem Haseki Sultan, este o personalitate meritorie pentru femeia Evului Mediu, nu numai din Imperiul Otoman, ci şi din întreaga Europă, care a doborât limitările condiţiei femeilor în epocă. Lucrarea prezintă în sinteză domnia lui Soliman Magnificul (1520-1566) şi realizările sale, maxima întindere a imperiului, reforma legislativă, fiind supranumit şi Legiuitorul, dezvoltarea literaturii şi artelor. Acest sultan a fost cel care a realizat depăşirea condiţiei de stat islamic prin încheierea unei alianţe cu Franţa în 1530, devenind astfel un pol important de putere în Europa, cu toate că imperiul său se întindea pe trei continente. Volumul prezintă şi episodul campaniei sale împotriva lui Petru Rareş, domnitorul Moldovei. Viaţa şi activitatea rutencei Hürrem la Înalta Poartă Otomană este prezentată pe larg în lucrare. Perspectiva oferită de lupta sa cu prejudecăţile permite exploatarea unor piste noi, neluate în calcul de istoriografia tradiţională: o istorie a sensibilităţii feminine, o istorie a feminismului universal, o istorie a identităţii feminine în societatea islamică.
Cartea este realizată în condiţii grafice deosebite şi conţine o serie de 29 de imagini pentru a oferi un suport vizual complementar cititorului.
Uniunea Culturală a Rutenilor din Româniaa susţinut publicarea acestei lucrări de real interes, nu numai pentru etnia rutenilor, ci şi pentru publicul larg din ţara noastră, mai ales pentru cei care iubesc istoria.
Una dintre strategiile prioritare ale ICR Istanbul este dezvoltarea și aprofundarea relațiilor cu membrii comunității de români de la Istanbul, prin organizarea și derularea de evenimente culturale cu și pentru aceștia. Organizarea unui astfel de acțiuni este oportună în contextul interesului deosebit pe care îl manifestă Turcia față de povestea lui Suleyman Magnificul și Hürrem, personaje iubite, dar și controversate, puse în pagină atât în diverse reviste, ziare sau cărți, dar și prin intermediul celebrelor deja seriale de televiziunea, care au cucerit o lume întreagă.
Totodată, pentru ICR Istanbul este o continuare firească a organizării de
evenimente în parteneriat cu asociația
diasporei din Istanbul, dar și consolidarea legăturilor cu românii care trăiesc
la Istanbul.