Informațiile prezentate îmbogățesc experiența vizitării orașului prin evidențierea urmelor vizibile în capitala Ungariei.
Data evenimentului: sâmbătă, 13 mai, ora 11.00-13.00, în limba română şi duminică, 14 mai, ora 16.00-18.00, în limba maghiară.
Participarea este posibilă în baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate. Cei interesați sunt rugați să transmită un e-mail cu subiectul „O călătorie românească prin Budapesta” către romankulturalis.intezet@upcmail.hu până la data de 12 mai, ora 17.00.
Turul este gratuit, punctul de pornire fiind Curţile Gojdu, Capela Ortodoxă Română (1075 Budapesta, strada Holló, nr. 8).
Traseul turului ghidat, condus de profesorul Farkas Jenő, va cuprinde:
- Curțile Gojdu, Capela Ortodoxă Română şi Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”, placa memorială Gojdu;
- strada Király, casa în care a locuit Gheorghe Ioanovici de Dulău, parlamentar, secretar de stat, membru al Academiei Ungare de Științe;
- Piața Vörösmarty (casele de pe partea de est, nr. 2 era proprietatea familiei Mocioni, nr. 3, casa lui Gheorghe Sina, nr. 4, casa lui Anastasie Lepora, nr. 5 casa lui Constantin Grabovschi, nr 6. casa lui Anastasie Lica);
- strada Váci;
- Piaţa Roosevelt;
- Piaţa Petőfi;
- fosta casă Grabovschi /Restaurantul de 100 de ani. Clădirea are o semnificație şi pentru Biserica Ortodoxă Română din Transilvania şi din Ungaria. Aici a trăit între anii 1823–1829 Atanasiu Şaguna (care, mai târziu, adoptă numele de Andrei Şaguna);
- sediul redacției Revistei Familia, strada Nyáry Pál , nr. 4, fondată de Iosif Vulcan;
- sediul Societății „Petru Maior” şi al revistei literare Luceafărul, strada Veres Pálné, nr. 11;
- Piața Szervita, nr. 3 unde a locuit medicul stomatolog Dimitrie Nedelcu (1812–1882), a fost creatorul catedrei de stomatologie a Facultății de Medicină din Pesta;
- Cetatea Budei, la nr. 6 din Piaţa Szentháromság, Tipografia Universității din Buda, unul dintre cele mai mari centre în care s-a editat carte românească. Între 1780 şi 1830 s-au tipărit aici peste 200 de cărţi româneşti.
Jenő Farkas,profesor universitar,traducător şi critic literar, personalitate recunoscută, a predat la Catedra de Română a Universităţii ELTE din Budapesta, a fost colaborator principal al Enciclopediei literaturii universale (Világirodalmi Lexikon) pentru literatura română, şi al unor reviste din străinătate, a participat la peste douăzeci de conferințe internaționale de literatură și a publicat volume de eseuri, cărți de gramatică, articole și interviuri în limbile maghiară, franceză şi română. A avut numeroase emisiuni la radio, la televiziune şi rubrică permanentă la emisiunea în limba franceză (La francophonie hongroise) la Magyar Rádió.