Lista proiectelor organizate de institutele culturale românești din străinătate - AUGUST 2014

Lista proiectelor culturale organizate de Institutele Culturale Românești din străinătateîn luna august a anului 2014

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA25-31 august / Academia de vară „ICon Arts“, ediția a II-a, la sediul Accademia di Romania. Au avut loc un curs internațional de artă contemporană (Academia ICon Arts) și Festivalul ICon Arts.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES27 august / Cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Moldova, Institutul Cultural de la Bruxelles a sprijinit organizarea unei expoziţie de hărţi vechi la Ambasada Republicii Moldova în Belgia. Hărţile au provenit din colecţia personală a ambasadorului Republicii Moldova la Bruxelles.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA6 august / Proiecţia filmului Filantropica, r.: Nae Caranfil, sub genericul „Dinică 80+“, în cadrul proiectului Film Klub, la sediul institutului. Filmul il are în rolul principal pe regretatul Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai versatili actori români contemporani.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
3-10 august / Simpozionul Internaţional de pictură, Butuceni – 2014, organizat în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi AO Centrul de Artă Amprente.
7-15 august / Suită de manifestări dedicate comemorării a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor. Evenimentul a cuprins: tabără de pictură și grafică la Soroca, încheiată cu expoziția „Arta Românească – tradiție și contemporaneitate“, conferința științifică „Epoca lui Constantin Brâncoveanu“ (14 august), la Biblioteca „Basarabia“ din Soroca și expoziția „Constantin Brâncoveanu și epoca sa“ (15 august), la Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca.
12 august – 2 septembrie / Expoziția „Şcoala Ardeleană“, la rondul din preajma monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, pentru marcarea a 25 de ani de la adoptarea statutului limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, revenirea la alfabetul latin.
17-28 august / Serie de expoziţii la Universitatea Populară de Vară „Nicolae Iorga“ de la Vălenii de Munte.
30 august ‒ 1 septembrie / Conferința internațională „Limba Română – limbă a integrării europene“, la Academia de Științe a Moldovei (AŞM) și la alte 16 instituții de învățământ superior din Republica Moldova.
31 august / Expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“, dedicată celebrării Zilei Limbii Române, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL28 august / Limba română prin jocuri şi „necuvinte“, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul. Printre evenimentele organizate s-au numărat: o proiecţie de film, un curs demonstrativ de limba română şi postări online de poezie românească.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA18 august / Concert al mezzosopranei Adriana Feşteu, acompaniată de pianistul Edward Liddall, în cadrul seriei prezenţelor româneşti la St. Martin-in-the-Fields din Trafalgar Square.
23 august / Prezența grupului de muzică românească Monooka’s Caravan în cadrul unui festival de celebrare a culturii și bucătăriei din statele membre NATO, eveniment organizat de Guvernul Marii Britanii, prin cabinetul Primului Ministru, împreună cu Primăria Newport, oraș-gazdă al Summitului NATO 2014.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID20-31 august / Cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu hispatriados.com, singurul portal interactiv de limbă spaniolă, care oferă informaţii utile comunităţii vorbitoare de spaniolă din România, a realizat o campanie online de promovare a limbii române şi a similitudinilor dintre limbile română şi spaniolă.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK14-24 august / Institutul Cultural Român de la New York a susţinut premiera mondială a spectacolului Useless de Saviana Stănescu, la IRT Theater din Manhattan.
29 august – 5 septembrie / Proiectul cultural „Modernitatea Limbii Române/The Modernity of Romanian Language“, la sediul Institutului Cultural Român de la New York, în comunităţile româneşti din Queens, Brooklyn, New Jersey, parcul Leon Gravel din Brossard, Canada.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
30-31 august / Spectacolul Lecția, cu Tudor Gheorghe, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague și o prelegere despre limba și cultura română, susținută de Tudor Gheorghe, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail“ din Paris.

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA
30 august / Participarea românească la cea de-a X-a ediţie a etnofestivalului Barevna Devitka (The Vibrant Nine – Festival of Flavours from Around the World), în Parcul Podviní. Festivalul a avut ca scop prezentarea varietății culturilor internaționale și a minorităților etnice care trăiesc în Republica Cehă.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM23 august / Recitalul „Dor de Eminescu“, susţinut de actorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa, la TeaterStudio Lederman din Stockholm, pentru a marca Ziua Limbii Române, sărbătorită anual în 31 august.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV11-23 august / Stand informativ despre artele și meșteșugurile tradiționale din România, în cadrul Târgului Internațional de Arte și Meșteșuguri „Khutsot Hayotser“ de la Ierusalim.
28 august / Proiecţie specială a lungmetrajului Despre oameni şi melci, r.: Tudor Giurgiu, pentru cursanţii la limba română ai Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA1-3 august / Festivalul de Muzică „Zilele internaţionale ale culturii rome“ de la Cracovia, ediţia a treia. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 70 de ani de la desfiinţarea lagărului de romi de la Auschwitz-Birkenau şi a marcat Holocaustul romilor din Europa.
8 august / Filme de animaţie semnate de Ion Popescu-Gopo, la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Benzi Desenate şi Animaţie „Ligatura“ de la Poznań (7-10 august), la Republika Sztuki Tłusta Langusta.
31 august / Ziua Limbii Române a fost sărbătorită, în capitala poloneză, printr-un eveniment care a avut în centru creativitatea limbii – poezia românească din secolul al XX-lea. Evenimentul a fost realizat împreună cu Librăria-cafenea „Kafka“, spațiu frecventat de iubitorii de lecturi și discuții despre cărți.

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA27 august – 6 septembrie / Proiecția scurtmetrajului Artă, r.: Adrian Sitaru, în cadrul secțiunii „Orizzonti“ a Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
1 august / Seară dedicată regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, în cadrul Festivalului internaţional de film de scurtmetraj espressofilm, în grădina Muzeului de Etnografie din Viena.
7 august / Proiecţia filmului È pericoloso sporgersi, r.: Nae Caranfil, în cadrul seriei de filme reprezentative pentru cinematografia românească, proiectate la sediul Institutului Cultural Român de la Viena. P
13 august / „Voice and Intimacy“, cu Larisa Crunţeanu la Klub Irrko din Viena. Larisa Crunţeanu a prezentat, sub forma unui performance, o serie de lucrări audio şi video.
19 august / Proiecţia filmului de dans Silent Places, realizat de Simona Deaconescu și sesiune de întrebări şi răspunsuri despre activitatea coregrafei şi filmul realizat.
20 august – 2 septembrie / Participarea artiştilor români Ana Maria Micu şi Cătălin Petrişor la programul de rezidenţă al Galeriei my art din Viena cu proiectul „How to Mend Unbroken Things“. Conceptul curatorial de tip work-in-progress a prezentat un sistem vizual legat de oraşul de reşedinţă al artiştilor, Craiova, reinterpretând lucrări existente deja, prin recontextualizarea acestora.
21 august / Proiecţia filmului Balanţa, r.: Lucian Pintilie, în cadrul programului estival Rumänisches Kino Wien, care a alternat filme de Lucian Pintilie şi Nae Caranfil, la sediul Institutului.
23 august / Conferinţa multimedia „Viena refractată“, susţinută de dr. Adrian Mihalache, redactor coordonator al revistei Lettre Internationale (ediţia română), cu participarea pianistei Antonia de Wolfe.
30 august / Inaugurarea bibliotecii Institutului Cultural Român de la Viena, cu ocazia Zilei Limbii Române. Evenimentul a fost marcat, la sediul institutului, cu spectacolul-lectură Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu? de Daniel Bănulescu.


proiecte luna august - detalii