Lista proiectelor culturale organizate de institutele culturale românești din străinătate - FEBRUARIE 2014

Lista evenimentelor organizate de rețeaua ICR în luna februarie 2014(detalii suplimentare în documentul atașat)

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
28 februarie / Concert de vioară și pian, „Due per uno“, susținut de David Simionacci, în sala de concerte a Accademiei di Romania.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
6–16 februarie / Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. 27 februarie / Karpaten Jazzy I: Concert Lucian Nagy & The Balkumba Tribe, la Clubul de jazz AufsturZ/Jazzkeller 69 din Berlin.28 februarie / Concert pentru violoncel și pian în interpretarea lui Valentin Răduţiu și a lui Per Rundberg, la sediul Institutului Cultural Român de la Berlin.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
1-2 februarie / Participare românească la cea de-a VI-a ediție a concursului internaţional de dans clasic, jazz şi contemporan Prix Arabesque (Charleroi, Belgia), la secţiunile individual şi de grup.2 februarie / Premiera filmului Poziţia copilului r.: Călin Peter Netzer, în Belgia, în prezenţa actriţei Ilinca Goia.14-21 februarie / Participare românească la cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons.28 februarie – 1 martie / Evenimentul de diplomaţie publică „Povestea europeană a Mărţişorului la Bruxelles – tradiţii şi obiceiuri comune în spaţiul est-european“, la sediul Ambasadei Republicii Moldova din Bruxelles și la sediul Asociaţiei culturale belgo-române Arthis.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
11 februarie / Proiecţia celei de-a doua părți a filmului Wild Carpathia – From the Mountains to the Sea, un documentar de călătorie difuzat în cadrul proiectului „Clubul de Film“, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta. 25 februarie – 15 mai / Două cursuri de limba română, nivelul A1.1 şi A2.1, destinate vorbitorilor nativi de limbă maghiară (din Ungaria şi ţările învecinate) care aleg studiul limbii române pentru dezvoltare personală, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
11 februarie – 11 martie / Serie de evenimente culturale la Soroca, în colaborare cu Asociația „Grigore Vieru – Soroca“, Parohia „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Soroca, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Liceul „Petru Rareș“, Liceul „Ion Creangă“ și Biblioteca „Basarabia“. 11 februarie – 11martie / Expoziția „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza“, la Biblioteca Științifică a Universitații de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi. 13 și 23 februarie / Două concerte ale formaţiei Millenium, din seria intitulată „Cântați cu noi“, la Sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici“ din Chişinău.13-28 februarie / Expoziţia „Trei poeți: Grigore Vieru, Mihai Ursachi și Petru Cărare“, la Galeria la Rond din Chișinău.13 februarie – 2 martie / Expoziţia „Grafica Românească“, ediţia 2013, organizată în colaborare cu Filiala Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici din România, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.14 februarie – 14 martie / Expoziția „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“, la Biblioteca Raională din Drochia.25-26 februarie / Conferința-dezbatere Dinescu-Cimpoi din cadrul proiectului „Întâlnirile Clubului PUNKT: Punţi paralele“, la Librăria din Centru și la Leogrand Convention Center din Chișinău.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
10 februarie – 31 iulie / Cursuri de limbă română, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona.11 februarie / Cea de-a VI-a ceremonie de atribuire a titlurilor onorifice „Amicus Romaniae 2014“, în Auditoriul Institutului Francez din Lisabona.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
6 februarie / Primul concert al anului 2014 din cadrul seriei „Concertelor Enescu“, în colaborare cu Societatea Enescu din Marea Britanie, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra. 12-21 februarie / Expoziţia de design vestimentar şi accesorii „Beauty in the Making“ / „Frumusețea se creează“, în Galeria „Brâncuşi“ a Institutului Cultural Român de la Londra. 13-24 februarie / Prezențe românești la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film (Jameson Dublin International Film Festival – JDIFF) de la Dublin, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda. 14 februarie / Concert de muzică clasică al pianistei Sînziana Mircea pe scena St. Martin-in-the-Fields.20 februarie / Proiecția filmului O lună în Thailanda, debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu (regizor multiplu premiat pentru seria de scurtmetraje anterioare), în premieră în Marea Britanie, în cadrul programului permanent de film al Institutului Cultural Român de la Londra, „Cinemateca românească“.27 februarie / „Rethinking Mobility“, prezentarea unei cercetări de mobilitate urbană realizată de studenții Asociației de Arhitecturã din Londra, printre care și românul Octavian Gheorghiu, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
3 februarie – 28 noiembrie / Achiziţionarea a trei exemplare din cea mai recentă apariţie editorială a romanului lui Miguel de Cervantes Saavedra, Don Quijote de la Mancha.25 februarie – 28 mai / Seminar de traductologie (traducere juridică, administrativă și literară), în parteneriat cu Universitatea Complutense – ediţia a II-a, desfăşurat la Universitatea Complutense din Madrid și la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
14 februarie / Vernisajul expoziţiei „Ceremonial Domestic Artefacts from the Lower Hudson Valley/Obiecte ceremoniale din valea de jos a râului Hudson“, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York.21-23 februarie / Turneul spectacolului Viaţa de cimitir r.: Rodica Popescu-Bitănescu.28 februarie / Gherasim Luca – Romanian Avant-garde/American Avant-garde/World Avant-garde, la sediul Institutului Cultural Român de la New York.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
5 februarie / Inaugurarea Ciclului franco-român de poezie „A deux, c’est mieux!“, la sediul Institutului Cultural Român de la Paris, eveniment la care au participat Sebastian Reichmann (Romania) şi Yves di Manno (Franţa).8-9 februarie / Participarea Gabrielei Adameșteanu și a lui Petre Raileanu la Salon du Livre des Balkans, la sediul INALCO (Institut National des Langues et des Civilisations Orientales). 12 februarie / Concert în interpretarea Clarei Cernat și a lui Thierry Huillet, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague.19 februarie – 10 martie / Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș la Centre Pompidou Paris, în cadrul celei de-a V-a ediții a festivalului pluridisciplinar „Le Nouveau Festival“, cu performance-ul „Retrospectiva imaterială“.20 februarie / Lansare de carte Eva Heyman, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague. 23 și 27 februarie / Ateliere de creaţie de mărţişoare și participare la Târgul de Mărţişor, organizat de Institutului Cultural Român de la Paris, la sediu. 24 februarie – 2 martie / Artişti români invitaţi la Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid, la La Gaîté Lyrique și Palais de Tokyo.25 februarie / Proiecţia documentarului Şantier în lucru – Les villes d’après şi dezbaterea „Urbanismul în România: dezvoltarea post 1989“, la sediul Institutul Cultural Român de la Paris. 25-28 februarie / Expoziţia „Flashback 2: comunism glorios, capitalism victorios“ în sala mare a Primăriei arondismentului 6 din Lyon.26 februarie / Recitalul sopranei Andreea Soare în acompaniamentul pianistului Philip Richardson, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague.
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA
7 februarie – 7 martie / Cursuri teoretice și practice de fotografie pentru diaspora, în marja a două ore săptămânal, susținute la sediul Institutului Cultural Român de la Praga, de Florin Drăghici, fotograf profesionist, membru al Asociației Românilor din Republica Cehă. 13 februarie / Vernisajul expoziţiei „Heliodora Pika – ataşat militar în România în perioada 1932 – 1937“, la sediul Institutului Cultural Român de la Praga. 25 februarie / Expoziţia „La mustață“, organizată la iniţiativa artistei plastice Alina Ţuţueanu, la sediul Institutul Cultural Român de la Praga.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
3 februarie / Ecranizarea românească Sunt o babă comunistă r.: Stere Gulea, la cinematograful Sture din Stockholm.4 februarie / Lansarea antologiei de proză scurtă românească Skräpliv, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm.6 februarie – 8 martie / Discuție despre designul românesc contemporan și vernisajul expoziției „Wood&Wool“, la sediul Institutul Cultural Român de la Stockholm.14-16 februarie / Participare românească la Târgul de artă Supermarket 2014.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
6 februarie / „Un alt fel de Orient Expres: de la Roma la Bizanţ – o incursiune în imaginarul identitar românesc de la origini până în prezent“, conferinţă susţinută de dr. Ovidiu Ivancu și lansarea volumului Identitate culturală şi mental colectiv românesc în postcomunism (1990-2007). Imagini, mituri, percepţii, repoziţionări de Ovidiu Ivancu.18 februarie / „Zilele literaturii israeliene de limbă română, ediţia a-IV-a. Cercul Cultural din Haifa“, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.26 februarie – 27 martie / Expo-conferința „The Masada Jewish Vocational School in Darmstadt 1947-1948“, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
12 februarie / Întâlnire pe tema cinematografiei româneşti – „Noul val“, din ciclul „Salonul Francofon“, la Ambasada României de la Varşovia.15 februarie – 15 iulie / Continuarea proiectului de cultură, istorie şi limbă română „Introducere în cultura, istoria şi limba română – curs săptămânal în liceele poloneze“, destinat elevilor din liceele poloneze în anul şcolar 2013/2014.18 februarie – 18 martie / Artiști plastici români în cadrul Festivalului Navigator de la Cracovia.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
10 februarie – 28 februarie / Expoziția ,,Taking off“ de Laura Partin, în Noua Galerie a Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. 15 februarie / Concert Trio Brâncuși în programul oficial al Carnavalului de la Veneția 2014, la Sala Ateneo Veneto.17 februarie – 1 martie / Expoziția ,,Enigme feminine între mit şi cotidian“ de Orlando Donadi, la Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. 22 februarie – 4 martie / România la Carnavalul copiilor, organizat de Fundaţia Bienalei de la Veneţia, la Pavilionul Expoziţiilor (fostul pavilion al Italiei) din Giardini di Castello.


Lista proiectelor culturale organizate de institutele culturale românești din străinătate - FEBRUARIE 2014