"Uneori, uităm că ţara noastră are aşa locuri minunate care ne îmbogăţesc atât de mult sufleteşte"- Cristina Trestianu
ICR, împreună cu Map Media & Print SRL şi Primăria Costeşti, anunţă organizarea unei serii de evenimente destinate promovării patrimoniului cultural românesc şi a unor obiective culturale mai puţin cunoscute.
Lansarea proiectului ICR va avea loc în zilele de 7 şi 8 aprilie 2016, la Costeşti, judeţul Vâlcea, în prezenţa unor oficialităţi locale şi centrale, membri ai corpului diplomatic din România şi specialişti ai patrimoniului naţional.
Evenimentul se va desfăşura lângă Schitul 44 de Izvoare din Parcul Național Buila- Vânturarița. De asemenea, va fi organizat un tur al principalelor obiective culturale din zonă pentru invitaţii prezenţi.
Scopul proiectului itinerant este descoperirea și promovarea universului cultural rural românesc.
Printre obiective, se numără promovarea satului românesc ca una dintre ultimele cilivizații arhaice și culturi tradiționale din Europa, identificarea elementelor unicat, multe dintre ele cu caracter de record european și prezentarea lor ca trăsături definitorii, încurajarea spiritului de competiție între comunitățile locale precum şi expunerea unor reprezentări vizuale (fotografii, artă plastică, exponate tradiționale) în spații exterioare României.
"România nemaivăzută" identifică și prezintă 15 localități rurale din România, care se diferențiază, nu neaparat prin pitorescul peisajului în care sunt amplasate sau prin brandul lor turistic deja consacrat, ci printr-o trăsătura unicat. De pildă, unul este satul labirint, altul este satul perfect rotund. Unul este construit în întregime din marmură, altul este singurul loc din Europa de Sud-Est unde au fost conservate cele mai multe mori de apa funcționale. Unul păstrează tradiții folclorice străvechi, altul a transformat una dintre cele mai vechi îndeletiniciri de pe aceste meleaguri - păstoritul - în rafinament gastronomic.
Partenerii media ai acestui eveniment sunt Antena 3 şi TVR Craiova.