- 7 April 2017 - 9 April 2017
- Etichete ICR; ICR Stockholm Ouă încondeiate Muzeul Satului Tradiţii Meşteşuguri
ICR Stockholm în colaborare cu Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti şi cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și cu sprijnul Ambasadei României în Regatul Suediei, marchează sărbătoarea Paştelui în Suedia printr-o expoziție de tradiţii şi obiceiuri tipic româneşti legate de această sărbătoare..
Expoziţia urmărește prezentarea în
Suedia a uneia dintre cele mai frumoase și apreciate tradiții românești, aceea
a încondeierii ouălor, ridicată la nivel de artă, în mai toate regiunile
ţării.
Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 7 aprilie, la sediul ICR Stockholm, începând cu ora 17.30, iar zilele de 8 şi 9 aprilie vor fi dedicate atelierelor practice de încondeiat ouă, care se vor desfăşura între orele 12.00 – 16.00. Evenimentul va fi încheiat duminică, 9 aprilie, la ora 15:00, cu o cuvântare pastorală a Preasfinţitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.
Expoziţia va fi prezentată de către Paulina Popoiu şi Iuliana Mariana Grumăzescu de la Muzeul Satului, iar atelierul va fi gestionat de către artista populară Elena Hojda.
Program:
- Casa Mică:
-Expunerea tipurilor de ouă încondeiate "bătrâneşti" şi "diversificate"
- Atelierul Meşterului Popular
- Realizarea unui colţ de casă în care meşterul munceşte ouăle;
- Etapele prin care trece oul.
- Casa Mare:
- Icoanele Paştelui;
- Costume populare româneşti:
- Covoare olteneşti.
- Masa Paştelui:
- Ouă roşii vopsite, cozonaci, colaci, ceramică de Baia Mare;
- Planşe cu motive de pe ou.
- Demonstraţii practice realizate de meşterul popular Elena Hojda
- Ateliere pentru copii cu explicarea motivelor - realizate de meşterul popular Elena Hojda şi de muzeograful din partea Muzeului Satului, doamna Iuliana Mariana Grumăzescu
- Proiecţie foto-video cu activităţile realizate de muzeu pentru promovarea meşteşugului.
Paulina Popoiu este director general al Muzeului Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București și președintele Asociației Muzeelor în Aer Liber din România.
Iuliana Mariana Grumăzescu are o experiență de 10 ani în domeniul muzeal și în organizarea de programe culturale, implicându-se în realizarea de expoziții de artă populară contemporană (Ţesături şi ceramică).
Elena Hojda, care a moștenit meșteșugul încondeiereii ouălor de la mama sa, a reprezentat Muzeul Satului la evenimentul Târgul Internaţional de Primăvară al Fundaţiei Caritabile CFAB – Londra, Marea Britanie în anul 2015, unde a prezentat arta încondeierii ouălor, fiind apreciată drept un “adevărat ambasador al meşteşugarilor români”.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (inaugurat în anul 1936) este una din principalele atracții ale capitalei României. Prin expoziţia sa de arhitectură şi tehnică populară, şi implicit, prin inventarul specific de obiecte etnografice, precum şi prin noua concepţie muzeografică de organizare, muzeul reuşeşte să prezinte publicului imaginea unui sat - sinteză a României, în originalitatea, reprezentativitatea, unitatea şi diversitatea sa.
Intrare liberă!
Înscrieri la adresa miryam.diko@rkis.se