ICR sprijină participarea Galeriei Sector 1 la târgul de artă contemporană ART ROTTERDAM

Institutul Cultural Român sprijină participarea Galeriei Sector 1, cu un duo show al artiștilor Andrei Nuțu și Pavel Grosu, la târgul de artă contemporană ART ROTTERDAM. Târgul se desfășoară în perioada 27-30 martie 2025 și este cel mai important târg de artă contemporană din Țările de Jos și unul dintre cele mai importante târguri de artă contemporană din Europa.

Cei doi artiști, prezentați de Galeria Sector 1, au realizat lucrări figurative pe parcursul întregii lor practici, folosind frescă și ulei pe pânză pentru a-și ilustra universurile vizuale. Lucrările lui Andrei Nuțu și Pavel Grosu redefinesc prospețimea și referințele artiștilor contemporani de astăzi.

Galeria Sector 1 este o galerie de artă contemporană dedicată contribuției la evoluția artei contemporane românești. Galeria a fost fondată în 2017 de Andreea Stănculeanu, cu intenția de a pune accent pe libertatea artistică și de a crea un mediu fără constrângeri pentru artiști. Programul se concentrează pe artiști români și internaționali emergenți sau aflați în plină carieră, reprezentând și voci importante dar uitate ale neo-avangardei românești. Aflată la Combinatul Fondului Plastic, acum un ecosistem artistic în dezvoltare, Galeria Sector 1 primește cu căldură iubitorii de artă și publicul nou deopotrivă, extinzându-și programul de expoziții prin discuții, ateliere și parteneriate în afara spațiului galeriei. Având o istorie în a expune tineri artiști formați în Cluj, galeria continuă să susțină un dialog viu și continuu între scenele artistice din Cluj și București.

Andrei Nuțu (n. 1996) este un artist vizual român cu activitate în Cluj și București. În lucrările sale, parte din colecții private în România, Anglia, Grecia, Macedonia de Nord, Austria, Italia, Spania, Germania și Hong Kong, Andrei explorează posibilitățile picturii figurative prin diverse tehnici și texturi, cu o preferință pentru frescă, ulei și cărbune. Andrei a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, în cadrul căreia a petrecut un semestru la Accademia di Belle Arti di Roma, proiectul său de licență, METANOIA, fiind expus în Cluj, București și Atena. După finalizarea studiilor masterale cu proiectul MARTIRIU, Andrei s-a stabilit în București, unde caută să integreze, din perspectiva artei contemporane, o tehnică ce a rezistat în fața timpului, fresca.

Pavel Grosu (n. 1991) folosește colajul digital ca instrument pentru construirea unor structuri compoziționale atent gândite, care sunt ulterior transpuse în picturi. Lucrările sale trec prin numeroase versiuni, deoarece manipulează imaginile de la care pornește în diverse moduri, inclusiv prin tăiere, juxtapunere și remodelare, pentru a produce forme inițiale de colaj digital.

Abordarea sa în pictură se caracterizează prin proeminența figurativului, preferința pentru referințe istorice sau sociale vagi și accentul pus pe calitatea tehnică a lucrărilor, considerate în primul rând obiecte estetice. Explorând noțiuni precum visul, iluzia și memoria, Grosu creează scene și portrete în care subiecții par a fi înghețați în timp; prinși într-un moment iluzoriu, aceștia evocă o incertitudine legată de viitor.

Reprezentările naturii și culturii (fotografii personale și de arhivă, artefacte, elemente arhitecturale) din lucrările sale sunt selectate într-un mod foarte personal, din scene cotidiene și persoane pe care le observă și care îi captează atenția sau din cercul său apropiat de prieteni. Transmițând influențe baroce și ale maeștrilor ruși, picturile sale captivante și uneori dramatice păstrează, totodată, urmele unei vieți simple și lipsite de griji. Interesat să picteze personaje de vârsta sa și să imortalizeze frumusețea tinereții, artistul explorează subtil noțiunea timpului, segmentarea acestuia și natura sa stranie de percepție.

Art Rotterdam este un târg de artă contemporană care are loc anual în Rotterdam, Olanda. Înființat în 2000, evenimentul este dedicat promovării artei contemporane, reunind galerii de renume, artiști emergenți și colecționari din întreaga lume. Târgul se desfășoară de obicei într-un spațiu expozițional modern și oferă o platformă pentru prezentarea lucrărilor de artă variate, inclusiv pictură, sculptură, fotografie și instalații. Art Rotterdam se remarcă prin accentul pus pe arta contemporană olandeză, dar include și lucrări internaționale, oferind o oportunitate excelentă atât pentru artiști, cât și pentru galerii de a interacționa cu un public divers. Pe lângă expozițiile de artă, târgul organizează și evenimente conexe, cum ar fi discuții, ateliere și prezentări, având ca scop stimularea dialogului în jurul artei contemporane. Târgul este recunoscut pentru atmosfera sa vibrantă și pentru angajamentul față de inovație și diversitate în arta contemporană, făcându-l un punct de întâlnire important pentru profesioniștii din domeniu.

Credite foto:

Andrei Nuțu, ”Breaking Slowly, Unnoticeably” - frescă, ulei, cărbune și mortar pe placă de lemn , 80 x 62 cm, 2025

Pavel Grosu, ”Allegory of Sculpture 4” - ulei pe pânză, 124x154cm, 2019